Nu mai demonizaţi cafeaua degeaba! 5 mituri demontate despre băutura energizantă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fie că iubeşti o ceaşcă de cafea bună, fie că o urăşti dar nu poţi trăi fără ea, mai mult ca sigur ai anumite idei despre cafeina din ea. Între restricţiile religioase (da, există aşa ceva) şi consumul exagerat la gândul că face bine organismului, părerile despre această băutură au fost mereu împărţite.

Mare parte din neînţelegerile cu privire la cafea reies din informaţiile greşite pe care le avem. „Huffington Post“ ne prezintă cele mai des întâlnite mituri despre cafea.

Mit 1 – Cafeaua deshidratează

Da, cafeina are un efect diuretic, dar se consumă, de obicei, în băuturi, cum ar fi ceaiul sau cafeaua. Apa din aceste băuturi cafeinizate compensează cu succes efectul diuretic. Un studiu din 2014, sugerează că cei care beau cafea în mod regulat chiar dezvoltă un fel de rezistenţă împotriva potenţialelor efecte deshidratante.

Mit 2 – Cafeaua decafeinizată nu te bagă în priză

În cadrul unui studiu s-au testat 36 de ceşti de cafea fără cafeină şi s-a descoperit că unele dintre ele conţineau în jur de 20 de miligrame de cafeină. Cu mult mai puţin decât o cafea normală care conţine în jur de 95 – 200 de miligrame de cafeină, însă cafeaua decafeinizată are şi ea ceva „energie“ în ea.

Un alt studiu, din 2006, realizat de Universitatea din Florida, SUA, a descoperit că băutura decafeinizată nu înseamnă chiar „fără cafeină“. „Dacă cineva bea zece ceşti de cafea decafeinizată, mica doză de cafeină poate atinge nivelul unei doze obişnuite dintr-o cafea sau chiar două normale“, spunea într-o declaraţie autorul studiului dr. Bruce Goldberger.

Mit 3 – Cafeaua te trezeşte din mahmureală

Împreună cu un duş rece, cafeina este o tactică veche adoptată de cei care au dat peste cap cu un pahar de alcool mai mult decât trebuia.  Însă, situaţia nu e chiar aşa. Un studiu din 2009 a examinat efectele cafeinei asupra unor şoareci de laborator care fuseseră îmbătaţi un pic în prealabil. Şoarecii, „treziţi“ cu cafeină erau mai alerţi decât cei care nu au luat acest tratament. Însă continuau să aibă dificultăţi să găsească drumul în labirintul pe care, fără alcool, îl traversau fără probleme.

„Mitul despre puterile tămăduitoare ale cafelei asupra alcoolului este foarte important de demontat deoarece consumarea alcoolului împreună cu cafeaua poate conduce la decizii nefericite cu consecinţe dezastruoase“, nota atunci autorul studiului, Thomas Gould.

Mit 4 – Cafeina este rea pentru tine, deci este rea pentru toată lumea

Bineînţeles că există riscuri la consumul exagerat de cafea, la fel cum este situaţia tuturor exceselor din orice alt aliment, oricât de sănătos ar fi. Însă, la cafea, există şi câteva beneficii ascunse. De exemplu, cafeina pare să amelioreze simptomele bolii Parkinson, poate da energie pentru cele 30 de minute de exerciţii fizice zilnice şi chiar, conform studiilor, poate întârzia instalarea demenţei.

Mit 5 – Cafeaua te ajută să scapi de kilogramele în plus

Cafeina este un ingredient principal în multe medicamente care se eliberează fără reţetă şi despre care se spune că ajută la slăbit. Într-adevăr, cafeaua pare să crească un pic metabolismul, conform unui raport din 2010 publicat în „Jurnalul Internaţional al Studiului Obezităţii“. Totuşi, efectele sale nu sunt atât de importante încât să promoveze „o pierdere în greutate semnificativă sau permanentă“, conform raportului lui Katherine Zeratsky pentru prestigioasa clinica americană Mayo.

Câteva ceşti de cafea nu sunt răspunsul la epidemia de obezitate, mai ales dacă luăm în considerare că mulţi dintre noi consumă această băutură îmbogăţită cu zahăr, lapte sau frişcă.


Citeşte şi:

Alternative naturale pentru cafea

Cafeaua este benefică dacă este consumată cu moderaţie. Ce faci, însă, dacă din motive medicale trebuie să renunţi la ea? Iată câteva alternative naturale cu care o poţi înlocui.

Cafeaua poate fi cauza atacurilor de panică

Cafeaua consumată zilnic reprezintă, pentru mulţi oameni, doza necesară de energie, fiind considerată un mod simplu şi ieftin de a face faţă oboselii, însă noi cercetări arată că efectele acestei substanţe asupra organismului sunt subestimate, putând fi o cauză a atacurilor de panică.

Cofeina, inamicul grăsimii

Cofeina din ceaşca zilnică de cafea duce la creşterea metabolismului – deci are un rol important în arderea grăsimilor din organism. Aviz celor obsedate de siluetă!

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite