Dietă şi Fitness

articolul anterior articolul urmator

„Nu vrem să facem unul sau doi hamburgeri. Vrem să schimbăm lumea“. Friptura viitorului creşte în laborator

3
25 Feb 2020 14:08:37
Autor: Daniela Serb
Friptura obţinută de la porcul din bătătură ar putea deveni curând o amintire
Friptura obţinută de la porcul din bătătură ar putea deveni curând o amintire

Un start-up olandez pare că a găsit o soluţie pentru consumatorii cu grijă faţă de mediu, dar cărora le este dificil să renunţe la carne. Astfel, olandezii vin cu propria lor variantă de carne de porc provenită din celule animale, crescute în laborator.

Meatable va dezvălui în această vară primul său prototip de carne de porc realizată în totalitate din celule animale cultivate, în locul celei provenind de la animale sacrificate, potrivit agerpres.ro care preia Thomson Reuters Foundation.

Spre deosebire de alte companii din America, Europa şi Israel care se întrec pentru a dezvolta „carne curată“, prietenoasă cu mediul, cea realizată de Meatable nu foloseşte ser animal, un fluid derivat din sânge. „Încercăm să ajutăm la rezolvarea unora dintre cele mai importante provocări din lume, nu vrem doar să facem unul sau doi hamburgeri, vrem să schimbăm lumea“, a declarat Krijn de Nood, CEO al companiei care a strâns 10 milioane de dolari în decembrie de la investitori printre care şi Comisia Europeană.

Dintr-o celulă, la loturi mari de celule

Cu o singură celulă provenită de la un animal viu „într-un mod complet nedureros“, Meatable poate produce loturi mari de celule necesare pentru a produce carne ''în câteva zile până la câteva săptămâni'' în loc de câteva luni, potrivit companiei.

Tehnologia a fost introdusă pentru prima dată de universităţile Stanford şi Cambridge şi se bazează pe o descoperire despre manipularea celulelor vii, recompensată în 2012 cu premiul Nobel.

„Carnea curată“ este susţinută de oameni de ştiinţă şi specialişti în protecţia mediului atribuindu-i-se un rol potenţial marcant în lupta contra schimbărilor climatice. Creşterea animalelor contribuie cu aproximativ 14,5 procente la cantitatea de emisii gaze cu efect de seră responsabile pentru încălzirea planetei, conform Organizaţiei Naţiunilor Unite, iar terenurile utilizate în acest scop reprezintă o cauză semnificativă a defrişărilor.

Companii precum Aleph Farms şi Memphis Meats încearcă să obţină carne de vită şi de pasăre prin cultivarea celulelor animale în vase Petri şi apoi în bioreactoare de mari dimensiuni, similare cuvelor de fermentaţie utilizate pentru producţia de bere.

Costurile de producţie, tot mai mici

Costurile astronomice de producţie au scăzut, de la cel al unui burger cultivat în laborator în 2013, care a costat 280.000 de dolari, până la aproximativ 100 de dolari pe kilogram de carne cultivată.

Însă, obstacolele se menţin şi provin mai ales de la crescătorii tradiţionali de animale. Crescătorii de vite din America fac presiuni pentru o legislaţie care ar împiedica utilizarea cuvântului „carne“ pentru a descrie carnea pe bază de plante sau cultivată în laborator deoarece, în opinia lor, aceasta „nu este derivată din animale născute, crescute şi recoltate în mod tradiţional“.

Producţia de carne cultivată cu un aport masiv de energie poate de asemenea să stimuleze şi mai mult încălzirea globală pe termen lung, în comparaţie cu unele metode de creştere a vitelor în cazul în care lumea eşuează pe calea reducerii emisiilor de carbon, potrivit unui studiu publicat în 2019 şi realizat de Oxford Martin School din Marea Britanie.

Există de asemenea concurenţă, din partea produselor din carne pe bază de plante, care îşi îmbunătăţesc gustul şi textura pentru a imita carnea.

 


 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Caius Iulius Caesar
25.02.2020, 14:55:08

Ce parere au activistii de mediu (Greenpeace, etc) despre faptul ca este un produs modificat genetic si replicat artificial ? Nu afecteaza sanatatea umana ? Cu stima

+1 (3 voturi)
Stefan din Nord
25.02.2020, 15:20:10

Carne sintetica cu gust de plastic Ce vor face aia care vor o friptana asa mai in sange ?

0 (2 voturi)
Ghe Stoian
26.02.2020, 05:36:21

Aiurezi, tanti Serb !

+1 (1 vot)