Dietă şi Fitness

articolul anterior articolul urmator

Opt mituri despre diabet cărora n-ar trebui să le dăm crezare

2
21 Nov 2019 04:36:29
Autor: George-Andrei Cristescu
Diabetul poate fi controlat prin medicaţie şi prin dietă
Diabetul poate fi controlat prin medicaţie şi prin dietă

Diagnosticul de diabet schimbă viaţa oricărei persoane. Specialiştii de la British Heart Foundation au identificat opt mituri care circulă în legătură cu această afecţiune care devine din ce în ce mai frecventă.

1.Ai nevoie de alimente speciale dacă suferi de diabet. Ciocolata, prăjiturile sau biscuiţii pot fi făcuţi special fără zahăr pentru persoanele care au diabet, dar asta nu înseamnă că sunt o alegere neapărat bună. Adesea, aceste produse sunt bogate în grăsimi saturate şi calorii, iar îndulcitorii adăugaţi pot avea efect laxativ dacă sunt consumate în exces.

2.Persoanele cu diabet ar trebui să nu mănânce fructe. Fructele sunt o alegere sănătoasă şi, alături de legume, ar trebui să constituie mare parte din dieta sănătoasă, echilibrată. Fructele sunt bogate în zaharuri naturale, comparativ cu legumele, dar cu toate acestea conţin mai puţin zahăr decât prăjiturile, biscuiţii, dulciurile în general, plus că fructele mai au şi nutrienţi şi fibre necesare organismului. Dacă nivelul zahărului în sânge este crescut, mai mult ca sigur că nu fructele sunt principalul motiv. Atenţia ar trebui îndreptată spre alte surse de zahăr, înainte de a tăia fructele din dietă.

3.Diabetul se face de la prea mult zahăr. Este probabil cel mai comun mit. Diabetul de tip 1 nu este cauzat de dietă sau de stilul de viaţă. Boala intervine atunci când celulele pancreasului care produc insulină sunt distruse de sistemul imunitar. Este, de asemenea, gerşit să se considere că diabetul zaharat de tip 2 este cauzat de zahăr. Riscurile de a ajunge persoană cu diabet zaharat de tip 2 sunt mai mari pentru cele supraponderale şi obeze. O dietă bogată în zahăr este adesea una bogată şi în calorii şi prea multe calorii înseamnă prea multe kilograme în plus.

4.Diabetul de tip 2 este un diabet „blând“. Chiar dacă bolnavul nu trebuie să ia medicaţie pentru a-l controla, diabetul de tip 2 nu este declo blând. Este important să fie controlat pentru a preveni complicaţiile pe care boala le aduce şi care merg până la amputarea membrelor, pierderea vederii, pe lângă riscul de atac de cord şi atac cerebral.

5. Nu poţi mânca orice dulce dacă ai diabet. Persoanele care au diabet de tip 2 şi obişnuiesc să consume multe alimente dulci controlează mai greu nivelurile de glucoză din sânge şi greutatea corporală. Asta nu înseamnă că toate dulciurile trebuie excluse din dietă, doar că trebuie consumate mai rar.

6. Persoanele cu diabet trebuie să urmeze o dietă specială. Alimentaţia persoanelor cu diabet este identică cu a oricărei alte persoane – echilibrată şi sănătoasă. Aceasta înseamnă multe fructe şi legume, alături de peşte, ouă, carne slabă şi produse lactate degresate. Alimentele precum prăjiturile şi dulciurile trebuie consumate în porţii mici şi preferate băuturile neîndulcite, fie că este vorba despre apă, ceai sau cafea.

7. Persoanele cu diabet nu au voie să bea alcool. Băuturile alcoolice sunt permise, dar trebuie respectată cantitatea indicată de medic. Însă dacă trebuie pierdute kilograme atunci e bine să avem în vedere că băuturile alcoolice pot adăuga multe calorii în dietă, stimula apetitul şi goni inhibiţiile, lucruri care pot face dificilă respectarea unui stil de viaţă sănătos. Anumite medicamente indicate în diabet pot fi semnul că există un risc mai mare de a avea o criză în cazul consumului de alcool şi riscul se menţine timp de 24 de ore după ce persoana a consumat alcool.

8.Evitarea zahărului este cel mai important lucru când ai diabet. Alimente precum fructele, legumele, laptele şi produsele lactate sunt benefice unei alimentaţii sănătoase chiar dacă au zahăr natural. Altele, precum prăjiturile şi sucurile îndulcite au pe lângă zahăr şi multe calorii, dar puţini nutrienţi. Totodată, zahărul adăugat se poate regăsi şi în cereale, pâine, iaurt sau siropuri.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Klaxxy Klaxxy
21.11.2019, 11:30:56

Dvs, dle George-Andrei Cristescu spuneti ca: "2.Persoanele cu diabet ar trebui să nu mănânce fructe..." "6. Persoanele cu diabet trebuie să urmeze o dietă specială ... Aceasta înseamnă multe fructe şi legume..." Cineva e bolnav si nu neaparat de diabet...

0 (4 voturi)
Sorin Ionascu
21.11.2019, 16:28:56

Pai mai degraba e voba de jurnaliz/dita in forma danciloasa. O parte din afirmatii sunt adevarate, dar nu toate. Sau nu in forma in care sunt prezentate. 1. Diabetul de tip 1 are - de regula - un mecanism imun si apare la persoane tinere. Este intotdeauna insulino-dependent. 2. Diabetul de tip 2 are o componenta genetica dovedita si este cel mai des conditionat de stilul de viata, principalul factor de declansare, intretinere si agravare fiind stressul. Alimentatia vine ulterior. Ea are un rol important in controlul bolii si impiedicarea aparitiei complicatiilor. Diabetul de tip 2 are mai multe forme de evolutie si poate fi extrem de agresiv, cu aparitia relativ rapida a complicatiilor, care sunt favorizate de fumat si de consumul excesiv si cronic de alcool. 3. Regimul in diabet trebuie sa fie echilibrat nutritional, cu pondere relativ egala a celor 3 tipuri fundamentale de nutrienti: glucide, proteine si lipide, dar cu atentie la tipurile ingerate. E recomandabil sa se evite consumul alimentelor bogate in glucide cu molecula mica (glucoza, zaharoza), pentru ca ele alfecteaza mult valorile glicemiei si pun mare presiune pe secretia de insulina; in schimb glucidele complexe (in special amidonul) au restrictie doar relativa, de aceea se pot consuma fainoase in cantitati destul de mari. In schimb fructele si unele legume, bogate in glucoza, ar trebui consumate doar in cantitati limitate si numai in combinatie cu alte alimente, care sa reduca absorbtia acesteia la nivel digestiv. 4. Nu sunt restrictii majore in privinta proteinelor si lipidelor, desi se recomanda carne de buna calitate, branzeturi, oua si lipide predominant nesaturate sau complexe, pentru ameliorarea sindromului metabolic. 5. Alcoolul in cantitati mici nu interfera cu diabetul, dar in cantitati mari grabeste afectarea vasculara. Nu e adevarat ca alcoolul are un mare aport caloric, pentru ca niciuna din caloriile furnizate de degradarea alcoolului nu este utilizata metabolic. Sunt bauturi alcoolice care sunt foarte bogate in glucide si sunt restrictionate, de exemplu berea, care poate contine pana la 10-12% glucoza. Nu mai vorbim de bauturile indulcite, care au acelasi regim cu sucurile de orice fel, inclusiv cele naturale, foarte bogate in glucoza, deci contraindicate sau admise doar in cantitati mici si doar in unele situatii. 6. Nu evitarea zaharului e cel mai important, ci evitarea unei vieti dezordonate si stressante. Chiar daca zaharul face rau, stressul e mult mai nociv.

+2 (2 voturi)
Modifică Setările