Orezul auriu, un miracol sau un aliment toxic?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Orezul alb şi cel auriu FOTO Reuters
Orezul alb şi cel auriu FOTO Reuters

Încă din cele mai vechi timpuri, orezul a reprezentat un aliment de bază pentru circa jumătate din populaţia planetei, în special pentru cea asiatică. Deşi este recunoscut pentru caloriile sale, orezul alb nu conţine vitamina A, un nutriment extrem de important pentru sănătatea ochilor.

La nivel mondial, în fiecare an, aproape jumătate de milion de copii îşi pierd vederea tocmai din cauza deficienţei de vitamina A, potrivit estimărilor făcute de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Astfel, cei care nu consumă deloc alimente bogate în vitamina A pot prezenta un risc ridicat pentru xeroftalmie, o afecţiune oculara care poate duce la orbirea persoanei în cauză. Totodata, lipsa vitaminei A face ca organismul să fie mult mai expus infecţiilor.

În încercarea de a rezolva această problemă a fost creat „orezul auriu”, o nouă varietate a acestui aliment, modificată însă genetic pentru a conţine de circa 20 de ori mai multă beta-caroten, o substanţă pe care organismul o transformă în vitamina A.

Proietul „orezului auriu” a născut numeroase critici la nivel mondial, în special din cauza organizatiilor care l-au finanţat iniţial, mai exact fundaţia Rockefeller, Instititul Federal Elveţian pentru Tehnologie, precum şi Uniunea Europeană, prin programul european Biotech.

Modificările genetice aduce orezului auriu cuprind adăugarea inclusiv a unor elemente de ADN provenite de la bacterii, precum şi a unor segmente ADN de la porumb, necesare, spun specialiştii, pentru a dezvolta substanţa beta-caroten în orezul simplu.

Fireşte, grupurile ecologiste şi-au exprimat în numeroase rânduri obiecţiile faţă de orezul auriu modificat genetic, denunţând că au fost efectuate mult prea puţine teste pentru acest aliment. Mai mult decât atât, unii specialişti consideră că prin intermediul orezului auriu se doreşte de fapt promovarea produselor modificate genetic în ţările aflate în curs de dezvoltare. Există de asemenea experţi care atrag atenţia că persoanele din Africa de exemplu au deficite grave de nutriţie pentru o serie largă de vitamine, iar un surplus de vitamina A nu va fi de un folos prea mare.

Între timp, în Filipine, cercetătorii au început deja pregătirea mai multor terenuri pentru a vedea dacă sunt suficient de bune pentru plantarea seminţelor modificate genetic de orez auriu. Apoi, în urma unor teste suplimentare, orezul auriu ar putea primi aprobarea de a fi folosit pe plan global, undeva în jurul anului 2016.

„Orezul auriu este un proiect care poate ajuta milioane de copii din întreaga lume, care fie orbesc, fie chiar îşi pierd viaţa din cauza deficitului de vitamina A”, a spus pentru sursa citată, expertul Antonio Alfonso, liderul Centrului de testare din Filipine.


Citeşte şi:

Alimente care „hrănesc” organele

Unele substanţe nutritive sunt esenţiale pentru ca organele noastre să funcţioneze normal. În lipsa acestora, pot apărea diverse tulburări, de aceea este bine să le includem cât mai des în dietă.

Cartofii tip „bolovan“ sunt periculoşi

Cartofii din import cu diametrul mai mare de opt centimetri, care se vând în ţara noastră, sunt plini de nitriţi şi nitraţi. Din acest motiv, aceştia sunt interzişi în Uniunea Europeană, avertizează conducerea Federaţiei Naţionale Cartoful din România.

10 motive pentru care e bine să consumi coacăze

Coacăzele conţin de cinci ori mai mulţi antioxidanţi decât broccoli şi mai mulţi fenoli comparativ cu orice fruct pe care îl găseşti în piaţă.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite