Dietă şi Fitness

articolul anterior

Păcatul bătrâneţii? Lipsa de mişcare

5
26 Jul 2017 11:55:21
Iubeşte-ţi inima

Zilnic, lucrez cu zeci de pacienţi care au nevoie de kinetoterapie, fie pentru a se pregăti de o intervenţie, fie pentru a se recupera după una, astfel încât pot estima cu tristeţe că peste 80% dintre probleme medicale se datorează sedentarismului.

Cu toate că tinerii au prins trend-ul mişcării, nu pot să nu mă întreb ce facem cu persoanele de vârsta a doua care refuză categoric orice fel de mişcare, în afară de mersul pe jos sau de urcatul scărilor când se strică liftul. Acestora, fiind asaltaţi de multitudinea de reclame TV despre articulaţii şi osteoporoză, le e pur şi simplu teamă să facă vreun pic de mişcare controlată.

”La vârsta mea? Şi dacă îmi rup vreun os sau îmi deranjez vreo articulaţie?”- asta e replica pe care o aud cel mai des…şi din păcate, nici după lungi demonstraţii ştiinţifice nu reuşesc să-i conving că tocmai lipsa de mişcare provoacă aceste efecte nedorite asupra corpului lor.

Eu nu vorbesc despre a face sală sau a ridica greutăţi. Nu, eu vorbesc despre adaptarea sportului la nevoile propriului organism, în conformitate cu analizele medicale, rezultatele investigaţiilor de cardiologie (acolo unde este cazul), rezistenţa inimii la efort şi rezistenţa articulaţiilor la mişcare. Nimeni nu trebuie să facă sport neasistat şi fără să-şi cunoască propriul organism din punct de vedere medical, cu atât mai puţin persoanele cu vârsta de peste 55 de ani!

Simpla mişcare făcută corect şi însoţită de un personal specializat poate aduce nu numai o amânare în manifestarea afecţiunilor de care suferă pacientul în cauză, dar şi mult mai multe beneficii precum restabilirea anumitor funcţii ale corpului. 

În medicina dedicată persoanelor de vârsta a doua sau a treia, bolile cardiovasculare ocupă locul central prin prevalenţa şi mortalitatea crescute. Afecţiuni precum cardiopatia ischemică, insuficienţa cardiacă, hipertensiunea arterială ( HTA ), hipotensiunea arterială sau tulburările circulaţiei arterio-venoase periferice sunt extrem de frecvente la persoanele de peste 60 de ani. Ştiţi cum pot fi prevenite simplu? Prin mişcare zilnică! La început asistată şi personalizată, apoi pe cont propriu.

Prin programele de kinetoterapie din Clinica Angiomedica sunt stimulate resursele de adaptare ale organismului printr-un stres reprezentat de exerciţiul fizic controlat şi bine dozat. Terapia este utilă atât în recuperarea unei afecţiuni locomotorii, cât şi în tratarea unor afecţiuni ale organelor interne, afecţiuni neurologice, reumatice, ortopedice, cardiace sau respiratorii şi chiar metabolice sau digestive. De cele mai multe ori, kinetoterapeutul nu încearcă doar să recupereze un pacient dar să-l şi instruiască pentru un  mod de viţă corect şi sănătos pe care pacientul îl poată adopta după terminarea şedinţelor de recuperare.

Cu drag şi sănătate,

Alexandru Păun, kinetoterapeut în Clinica de Prevenţie şi Recuperare medicală Angiomedica

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Tagetes
26.07.2017, 17:37:38

Lasand la o parte reclama, aveti dreptate, miscarea si " hrana ta e leacul tau "(supermarchetul nu ma cunoaste) sunt importante. In septembrie fac 63 de ani , fac miscare cu bicicleta, trag zilnic de un resort de vreo 200 de ori pt. brate,merg pe jos cand e cazul si mai ales nu ma uit la tv. decat f. rar, prefer sa citesc , cam 50 de pagini in fiecare seara. Ruginit de ani, de intamplari, de greseli si de luari aminte,dupa o viata destul de echilibrata fizic si psihic, ma simt bine. Testul de rezistenta fizica e nepotica mea , intinde manutele "bunicu in brate! " . Mi-e draga.

+4 (4 voturi)
CRISTIAN MIHAI VIRVOREA
26.07.2017, 18:38:25

Lipsa miscarii, a sportului, a efortului fizic este o problema uriasa in Romania. Fetele "cochetele" nu mai fac sport la liceu. Cu ajutorul parintilor, isi iau medicale. Raman asa "finute", ele nu trebuie sa transpire vreun pic. Muschii raman nedezvoltati, oasele fragile. Peste ani, eforturile simple cum ar fi sa-ti cari bagajele de student sau sarcina devin imposibile si 85% din aceste "finute" vor avea probleme cu spatele, deseori ajung la operatii. In toata aceasta chestie, parintii sunt vinovati. Baietii stau oarecum mai bine,40% fac miscare, fotbal, sala, excursii pe munte. Restul de 60% - varza

+2 (4 voturi)
Harry Porter
26.07.2017, 23:54:33

Ti-am dat un minus pt ca parintii nu se pot lua in piept cu "drepturile copilului", cu reclamele si emisiunile tv care promoveaza clubbing-ul, independenta, egoismul, cu main-stremul media care le spune copiilor sa fie ei insisi! Ori nu ai copii, ori esti un terorist familial :), mai las loc si de putina gluma....

+1 (1 vot)
Negros 13
29.07.2017, 16:32:20

Suntem pur și simplu niște adevărați criminali atât cu copiii cât și cu...noi înșine (de ce trebuie ca o societate întreagă să suporte lenea celor fugind de mișcare, se îndoapă cu medicamente și aleargă la doctor când dau de dracul?!): - am fost învățător la o clasă a IV-a cu care ieșeam aproape în fiecare pauză pe terenul cu iarbă din preajma școlii unde făceam cu toată clasa gimnastică elementară: toți copiii puteau să facă podul, și peste 80% din ei făceau șpagatul perfect. Ca atare, n-au trecut nici măcar două luni, și...am fost dat afară. De ce?! Pentru că îi deranjam pe ceilalți învățători ai căror copii vroiau și ei să facă gimnastică zilnic precum ai mei. Or se știe că în clasa a VIII, deja șpagatul nu prea mai poate să-l facă niciunul iar podul - cu chiu cu vai, astfel că se ajunge la realizarea adevăratului plan: acela de a scoate din copii niște schilozi și handicapați.

+1 (1 vot)
Negros 13
29.07.2017, 16:36:57

Îmi pare rău că nu mai a timp să detaliez cum am scăpat eu de cea mai cruntă sciatică bașca de durerile de inimă, astfel că la cei 64 de ani pedalez zilnic câte 23 de km: luați-vă o bicicletă de casă și pedalați la ea cât vă lasă inimioara, în timp ce vă uitați la tv și-i înjurați pe politicieni și pe cina mai prindeți pică: credeți-mă că e cea mai sănătoasă combinațe.

+1 (1 vot)
Modifică Setările