Dietă şi Fitness

articolul anterior articolul urmator

Pauza alimentară de 18 ore ascunde secretul longevităţii? Studiu

5
14 Jan 2020 14:11:17
Autor: Daniela Serb
Postul intermitent subţiază silueta şi reduce tensiunea arterială
Postul intermitent subţiază silueta şi reduce tensiunea arterială

Printr-un post intermitent nu doar că se poate ajunge la o siluetă mai suplă şi se reduce tensiunea arterială, dar acest regim alimentar ar putea fi util celor care-şi doresc să trăiască mai mult, a conchis o echipă de cercetători americani.

18 ore pe zi fără mâncare, mese programate într-un interval de 6-8 ore sau două zile pe săptămână cu regim alimentar sever de doar 500 de kilocalorii reprezintă reţeta care ne va face mai supli, ne va ţine tensiunea arterială în limite normale şi, în cele din urmă, va adăuga ani vieţii. Cel puţin aşa susţine o echipă de cercetători de la Johns Hopkins University, SUA, într-un studiu publicat la finalul anului trecut în publicaţia „New England Journal of Medicine“, citat de CNN.

Cercetarea s-a constituit într-un ghid dedicat medicilor care vor să-şi trateze pacienţii obezi, pe cei cu diabet sau boli cardiace şi prin prescrierea unei perioade de pauză alimentară.

Mark Mattson, unul dintre autorii cercetării şi profesor de neurologie, la universitatea mai sus citată, a produs în acest sens două tipuri de abordări: fie mese programate în timpul zilei într-un interval de 6-8 ore, urmate de 18 ore de pauză alimentară; fie post intermitent de cinci cu două zile, în aceste două zile urmând a se consuma doar 500 de kilocalorii.

Alimentaţie săracă în calorii, dar bogată în nutrienţi

Cercetarea este foarte nouă, astfel că Mattson recomandă medicilor să-şi ţină sub strict supraveghere pacienţii şi să introducă traptat pauzele de alimentaţie. Potrivit specialistului, alternarea celor două perioade – de alimentaţie şi de restricţie – este benefică pentru celule întrucât determină modificări ale metabolismului în sensul în care acestea îşi folosesc grăsimile acumulate pentru a produce energie.

Rezultatele studiului sunt în concordanţă cu anumite practici tradiţionale care asigură sănătatea vaselor, păstrarea abilităţilor cognitive şi, în final, asigură longevitatea. Astfel, locuitorii din insula japoneză Okinawa sunt cunoscuţi pentru faptul că trăiesc mult, în condiţiile în care alimentaţia este săracă în calorii, dar bogată în nutrienţi. Longevitatea acestora ar fi asigurată de acest stil de viaţă, plus că ei nu ajung niciodată obezi.

Cercetările au fost însă efectuate pe persoane tinere şi adulţi de vârsta a doua astfel că rezultatele nu pot fi generalizate, atrag atenţia autorii. În plus, adaugă aceştia, un astfel de regim poate creea dificultăţi persoanelor obişnuite să ia trei mese pe zi.

Aproape 40% din participanţii la studiu au tins să mănânce necontrolat în intervalele premise, a observat Frank Hu, preşedintele Departmentului de Nutriţie de la Şcoala de Sănătate Publică T.H.Chan, de la Harvard University. Acesta a explicat că, atunci când creierul este înfometat, în hipotalamus sunt eliberaţi hormoni care determină supraalimentaţia. Însă, vestea bună pentru cei care rezistă tentaţiei, e că foamea şi starea de iritare prezente iniţial dispar după două săptămâni sau o lună de la instituirea noului regim.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

foarte atent
14.01.2020, 20:21:00

deci intr-o zi nu mananci 18 ore, apoi , in restul zilei, timp de 6 ore, mananci continuu !

-1 (5 voturi)
ando22
14.01.2020, 23:12:58

Pai nu despre asta era si alimentatia rationala din vremurile de trista amintire? Totul se va rezolva de la sine cand la Auchan vom gasi doar adidasi de porc si creveti vietnamezi!

+3 (5 voturi)
Utilizator Adevărul
15.01.2020, 11:29:37

Comentariu considerat abuziv.

Smeritu Pahomie
15.01.2020, 00:48:08

Regimul cel ma eficient .....tot cel din lagare si ocnele dinainte de "democratie" au fost...... ....dovezile abunda in carti si filme documentare....

+2 (6 voturi)
cosma marin
17.01.2020, 07:34:47

Daca nu mininci de la ora 17 dm pina la pina la 9 dimineatasi 2-3 zile nu mininci carne poti sa slabesti citeva kg pe luna !O slabire sanatoasa !

+1 (1 vot)
Modifică Setările