Pepenele galben, deliciul care nu îngraşă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pepenele galben îţi este alături dacă vrei să dai jos kilogramele în plus. FOTO Arhiva Adevărul
Pepenele galben îţi este alături dacă vrei să dai jos kilogramele în plus. FOTO Arhiva Adevărul

Parfumat, răcoritor şi cu o savoare aparte, este în topul celor mai iubite fructe din lume. Puţini ştiu însă că are o mulţime de indicaţii terapeutice şi că nici nu are multe calorii.

Originea acestui fruct îmbietor este destul de controversată, unii cercetători susţinând că provine din India, iar alţii că ar fi originar din Orientul Mijlociu, de pe teritoriul actualului Iran. Un lucru însă e cert: tradiţia cultivării lui, la fel ca şi a fratelui său cu miezul roşu, are o vechime de cel puţin patru milenii.

Sănătate la felie

Chiar dacă are un conţinut mare de apă (88%), pepenele galben oferă organismului şi porţii considerabile de vitamine, minerale şi fibre. Un singur fruct, cu o greutate de un kilogram, furnizează aproape 300% din necesarul zilnic de vitamina A al unui adult, vitamină necesară pentru menţinerea în bună stare a sistemului imunitar şi nervos, dar şi a echilibrului endocrin. 

Însemnată este şi concentraţia de vitamina B6 - o jumătate de kilogram de fruct conţine aproape 40% din doza zilnică recomandată.

Nici aportul de vitamina C nu este de neglijat, un pepene mediu acoperind aproape 100% nevoile organsimului din acest punct de vedere. |n acest fruct mai găsim cantităţi substanţiale de tiamină (B1) şi niacină (B3), dar şi minerale precum magneziu, fosfor, calciu şi, în mod special, potasiu, motiv pentru care este indicat în regimurile hiposodice, inclusiv în cel al reputatului doctor Gerson din SUA. 

Un dulce care nu îngraşă

Multe persoane angajate în lupta cu kilogramele în plus nu îndrăznesc să-l consume, din cauza gustului său foarte dulce. Într-adevăr, pepenele galben conţine zaharuri în proporţie 10-12%, cu toate acestea este puţin caloric: 100 de grame de fruct are sub 40 de calorii. Prin urmare, nicio ameninţare pentru siluetă. Dimpotrivă, pepenele galben îţi este alături dacă vrei să dai jos kilogramele în plus, întrucât taie cu promptitudine senzaţia de foame.

Alte motive să-l pui în farfurie

Dacă până acum îl consumai doar de dargul gustului, după ce-i vei afla virtuţile terapeutice, te vei îndrăgosti definitiv de el. Aceasta pentru că are o mulţime de proprietăţi benefice.

1. Te scapă de stres – cercetătorii de la Institutul Naţional Francez au descoperit că antioxidanţii enzimatici, SOD, precum cei conţinuţi de pepenele galben, scad nivelul proteinelor de stes care se acumulează în intestine.

2. Reglează tensiunea arterială şi ritmul cardiac, datorită aportului masiv de potasiu (un kilogram de fruct aduce 110% din necesarul zilnic), dar şi de apă organică şi alte substanţe diuretice.

3. Combate oboseala oculară - pigmenţii din pepenele galben ajută la menţinerea acuităţii vizuale, protejând ochii de o sumedenie de neplăceri, inclusiv de degenerescenţă maculară, cataractă sau glaucom.

4. Scade nivelul colesterolului şi a trigliceridelor - fibrele alimentare din compoziţia pepenelui galben împiedică în bună măsura asimilarea grăsimilor saturate, în timp ce aportul masiv de vitamina A din acest fruct previne oxidarea colesterolului rău (LDL) şi depunerea sa pe pereţii vaselor de sânge.

5. Amelioarează bolile de piele - efectul răcoritor şi antiinflamator al pepenelui galben îl recomandă mai ales în cazul celor cu manifestări violente, cum ar fi alergiile, dermatozele infecţioase, însoţite de usturime şi mâncărimi etc.

6. De ajutor în diabet – prezenţa în componenţa sa a potasiului, calciului şi a vitaminelor A, B, C ajută la păstrarea echilibrului metabolic necesar în această afecţiune, protejând organismul de apariţia unor complicaţii la nivelul sistemului nervos, al arterelor, ochilor şi rinichilor. |n acest scop, se consumă în fiecare zi în cantităţi moderate (300-500 grame).

7. Uşurează stările febrile - nectarul proaspăt de pepene galben (obţinut prin simpla mixare) are efect tonic şi răcoritor, constituind un adevărat tonic natural şi un suport pentru sistemul cardiovascular, extrem de solicitat atunci când temperatura corpului este foarte ridicată.

8. Hidratează şi împrospătează tenul – pune felii subţiri de pepne galben pe faţa şi ţine-le timp de 15-20 de minute. Efectul este spectaculos.

Precauţii

E bine să fie evitat în cazurile de colită de fermentaţie, diaree acută sau cronică, gastrită hiper-acidă, pentru a nu accentua aceste tulburări digestive. De asemenea, nu este recomandată asocierea la aceeaşi masă cu alimente mai grele (prăjeli, fripturi etc.) ori bogate în proteine (ouă, carne), deoarece poate produce indigestie.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite