Cum să faci din alimente adevărate medicamente: menţine echilibrul pH-ului în organism cu verdeţuri de primăvară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tulburările de pH din organism ne afectează pe toate planurile: ne îngraşă şi ne predispun la o varietate de boli, inclusiv la cancer. Putem regla acest echilibru şi, deci, putem preveni o sumedenie de probleme de săntătate, prin dietă.


Dieta noastră ar trebui să fie preponderent alcalină, dar alimentaţia modernă este majoritar acidă, spun specialiştii. „Consumul excesiv de alimente industriale, în special cele pe bază de carne, de brânzeturi, de zaharuri şi de cereale rafinate determină apariţia acidozei metabolice, adică scăderea pH-ului sângelui şi al limfei sub valorile normale. Acidoza metabolică este recunoscută ca fiind o cauză a depresiei“, explică profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.

În mod normal, pH-ul sângelui trebuie să se situeze între 7,35 şi 7,45. Orice modificare a acestor valori poate da peste cap metabolismul celular sau poate produce chiar afectări ale ADN-ului, atrag atenţia medicii. Iar pH-ul urinar trebuie să se încadreze între 6,5 şi 7,5.

În funcţie de modificările de pH urinar, medicii recomandă tratarea problemei prin dietă.

pH urinar mediu Proporţie de alimente acide Proporţie de alimente alcaline Sănătos – între 6,5 şi 7,5 35%-40%  60%-65% Moderat acid – între 6 şi 6,4  20%  80% Foarte acid – între 5 şi 5,9 20%  80%


Verdeţurile de primăvară, puternic alcaline

Cel mai mare potenţial de alcalinizare a organismului îl au verdeţurile şi legumele verzi: salata verde, usturoiul şi ceapa verde, leurda, urzicile etc.

Iată un tabel realizat de Susan Brown, autoarea cărţii „Ghidul alimentelor acide şi alcaline“:

Grup de alimente Foarte alcaline Nivel mediu de alcalinizare  Slab alcalinizante Fructe Mure, căpşuni, zmeură, pepene galben, pepene roşu Struguri, afine, caise, mere, avocado, banane Nucă de cocos Legume Sparanghel, ţelină, legume cu frunze verzi, andive, varză creaţă, cartofi dulci Anghinare, cartofi, sfeclă, broccoli, varză Mazăre verde, morcovi, castravete, varză de Bruxelles, conopidă Uleiuri     Ulei de măsline, de nucă de cocos Nuci, leguminoase, condimente, seminţe Castane, ghimbir, seminţe de dovleac, sare de mare Piper negru, caju, usturoi, scorţişoară, sos de soia Seminţe de floarea-soarelui, de susan şi de in, migdale, nuci de Macadamia Băuturi  Apă minerală, ceai de ghimbir Suc de grepfrut, suc de ananas Suc de mere, de struguri, de portocale, ceai verde


Carnea generează o aciditate crescută

Carnea şi, în general, alimentele cu un conţinut crescut de proteine sunt generatoare de aciditate în organism atunci când sunt metabolizate şi eliminate de rinichi. Printre aceşti acizi, cei mai puternici sunt acidul sulfuric şi acidul fosforic. Neutralizarea şi eliminarea acestora din organism necesită mobilizarea unor mecanisme complexe.

Mai exact, atunci când consumăm carne în exces, sunt puse în mişcare rezervele de minerale din corp, pentru a neutraliza acizii. Şi astfel este perturbat serios echilibrul acido-bazic din organism.

Şi leguminoasele, lactatele şi nucile sunt surse de proteine, dar sunt mai puţin acide pentru organism, fiindcă ele aduc în corp şi săruri bazice sau alcaline, cum sunt potasiul, calciul şi magneziul.

Grup de alimente Uşor acidifiante Nivel mediu de aciditate Foarte acide Fructe Smochine, curmale Merişoare, rodie   Legume Roşie, mazăre boabe, fasole boabe, spanac, linte     Carne Scoici Somon, iepure, pui, ficat, miel Creveţi, homar, bacon, carne tocată, cârnaţi Lactate şi ouă Unt, brânză proaspătă de vaci  Cremă de brânză, ouă Camembert, cheddar, iaurt Uleiuri De susan, de rapiţă, de floarea-soarelui De soia   Nuci, seminţe, leguminoase şi condimente Fasole roşie, fasole albă, năut  Arahide Nuci, boabe de soia, sare iodată, zahăr alb Băuturi Lapte, kefir, ceai negru, suc de roşii Vin, bere brună, băutură de orez Bere blondă, cafea espresso, băuturi carbogazoase, băuturi din soia
Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite