Pofteşti la mâncare nesănătoasă? Cu ce s-o înlocuieşti fără să pierzi gustul bun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Data viitoare când pofteşti la mâncarea ta preferată, dar nesănătoasă, trebuie să te gândeşti că ai şi alte opţiuni. Nu trebuie să sacrifici gustul de dragul unei diete, spun specialiştii în nutriţie.

CNN realizează o listă cu ce poţi să înlocuieşti mâncarea preferată, dar nesănătoasă, pentru a beneficia în continuare de o dietă sănătoasă, fără a sacrifica mai nimic în schimbul ei. 

Pofta: dulciuri

Smochinele uscate, stafidele, prunele uscate, caisele deshidratate sau fructele goji îţi vor satisface nevoia de bomboane şi dulciuri.

Pofta: îngheţată

Într-un mixer, amestecă două banane îngheţate tăiate felii, o jumătate de cană de lapte de migdale, o linguriţă de vanilie şi jumătate de linguriţă de sare (opţional). Amestecă-le bine şi poţi adăuga şi o lingură de cacao, în cazul în care ţi-e poftă de îngheţată de ciocolată.

Poftă: paste

Foloseşte-te de un cuţitaş de tăiat legumele pentru a tăia făşii lungi asemănătoare cu spaghetele din legume ca dovleceii sau castraveţii. Amestecă-le cu condimentele tale favorite, cu suc de roşii proaspăt şi cu puţin ulei de măsline.

Poftă: budincă

Ţi-e poftă de nişte budincă de ciocolată? Pisează o banană, amestecă cu puţin lapte de migdale şi cu nişte cacao. Budinca astfel obţinută toarn-o într-un castron şi presară nişte fructe de pădure proaspete pe deasupra. Poftă bună!

Poftă: chipsuri

Taie felii lungi dintr-un morcov (pe diagonală) şi foloseşte-le ca pe linguriţe pentru a mânca humus sau guacamole proaspăt. Nevoia de crănţănit poate fi satisfăcută şi prin a mânca felii de alte legume frumos colorate, cum ar fi ardeii graşi roşii sau galbeni.

Pofta: prăjituri

Feliază un fruct sau foloseşte-te de fructe uscate, şi amestecă feliile cu nuci şi cu puţină miere. Desertul astfel obţinut va fi mai bun şi mult mai uşor de realizat decât orice altă prăjitură complicată cu mult zahăr. Mai mult, poţi presăra fulgi de cocs pe boabe de strugure pe care apoi să le pui în congelator. Vei reuşi să faci nişte mini-îngheţate foarte bune.

Poftă: mâncăruri sărate

Când ai poftă de ceva sărat, gândeşte-te la frunze de ţelină, la spanac sau la alge de mare, fie crude, fie acoperite cu suc de lămâie. Algele de mare rehidratate, puţin spanac şi ţelină vor forma o salată foarte gustoasă şi săţioasă.

Poftă: mâncăruri grase

Când ai poftă de ceva gras, cum ar fi mâncarea de la fast-food, încearcă să înlocuieşti grăsimea nesănătoasă cu un fruct de avocado sau cu nuci.

Poftă: mâncăruri calde

În loc de tocăniţele pline de grăsimi încearcă condimentele iuţi (boiaua, fulgii uscaţi de ardei iute, piperul) adăugate peste o salată. Sau bea un ceai cald, fă un duş fierbinte sau găseşte un loc însorit şi scaldă-te în lumina binefăcătoare a soarelui de primăvară.

Orice altă poftă nesănătoasă

Când ai poftă de orice lucru care ar putea să-ţi provoace balonări, dureri de stomac sau altele mai rele, bea foarte multă apă. Deseori confundăm setea cu foamea, aşa că ar putea să-ţi fie, pur şi simplu, sete. Apa simplă poate fi îmbunătăţită ca gust cu feliuţe de citrice (lămâie, portocale), cu alte fructe sau chiar cu feliuţe de castraveţi sau o frunză de mentă.


Citeşte şi:

Coşmarurile şi mâncarea junk food: ce să eviţi ca să nu visezi urât

Atunci când te trezeşti dintr-un coşmar, prima ta întrebare este: ce căuta pisica aia cu o drujbă în mână şi de ce mă urmărea pe mine? Când îţi mai revii un pic şi realizezi că o pisică nu are degete opozabile şi n-ar fi reuşit în ruptul capului să ţină o drujbă în mână, îţi pui o întrebare mai normală: de ce am visat o pisică cu o drujbă?

Cum să-ţi schimbi dispoziţia: alimentele care te înveselesc

În timp ce o bucăţică de ciocolată ţi se topeşte pe limbă, poţi, pur şi simplu, să simţi cum scapi de stres şi cum te învăluie un sentiment binefăcător. Oare este doar un truc? Oare şi alte alimente îţi pot da senzaţia de bine?

Fructele uscate trebuie consumate cu moderaţie: au mai multe calorii, însă sunt bogate în fibre

Fructele uscate par o sursă la fel de bună de vitamine şi minerale ca şi varianta lor proaspătă. Oamenii preferă varianta deshidratată a fructelor, fie din lipsa fructului proaspăt, fie pentru că un fruct uscat este mult mai dulce, fiind considerat un desert sănătos. Însă trebuie să avem mare grijă, fructele uscate sunt şi de două-trei ori mai pline de calorii decât cele obişnuite.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite