Dietă şi Fitness

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Prof. dr. Mencinicopschi, la Adevărul Live: „Nu ţineţi salata şi alte legume frunzoase în frigider!“

14
19 Jul 2013 12:48:47
Autor: Andrada Floria
Prof. dr. Mencinicopschi, la Adevărul Live FOTO David Muntean
Prof. dr. Mencinicopschi, la Adevărul Live FOTO David Muntean

Salata verde trebuie lăsată puţin la soare. Unele roşii pot conţine substanţe nocive. Iar pepenele trebuie ales cu grijă. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi a explicat toate aceste lucruri la Adevărul Live.


Directorul Institutului de Cercetări Alimentare, Gheorghe Mencinicopschi, a realizat de-a lungul timpului mai multe cercetări de laborator asupra alimentelor de pe piaţa din România, în special asupra legumelor şi fructelor.

Omul mănâncă două categorii de alimente: alimente vii, naturale integrale, dar şi o altă categorie pe care nicio altă fiinţă nu le mănâncă - alimentele culturale. Acestea sunt generate de imaginaţia, de gastronomia noastră. Pe termen mediu ne distrug sănătatea. „Aici e vorba de fruictele şi legumele chinuite în fel şi chip, termic, în care se mai adaugă şi E-uri, şi sare, şi zahăr. Alimentele culturale nu au corespondent în natură. Un aliment viu este mărul pe care-l culegem din copac, de exemplu“, lămureşte specialistul.

Înseşi animalele noastre de companie, pe care le iubim, sunt îmbolnăvite de noi cu aceeaşi dragoste sufocantă cu care ne îmbolnăvim pe noi înşine. Auzim, de exemplu, de pisici bolnave de cancer, de diabet...

Organismul lor, ca şi al nostru, nu este biologic pregătit să proceseze mâncarea procesată. Nouă nu ni se mai spune ceva foarte important: pentru ca un aliment să fie digerat şi absorbit corect trebuie să fi fost consumat un timp îndelungat ca să existe compatibilitate între gene şi acele alimente. Un aliment introdus intempestiv în dietă poate face mult rău.

Poporul român a trecut de mulţi ani la alimentele la pachet. Anumite forme de cancer care s-a dovedit că sunt induse de o hrană nesănătoasă. Suntem pe locul al treilea la obezitate în UE, acum zece ani eram pe locul 20. Obezitatea a devenit epidemică la copii, care e mult mai periculoasă decât la adulţi, le scade speranţa de viaţă. Obezitatea a fost decretată de curând de OMS drept boală cronică. Prognosticul de vindecare este ca şi la cancer: nu te mai vindeci, mai ales obezitatea morbidă. Noi facem cel mai mare rău când le dăm copiilor şi nepoţilor noştri alimente culturale, moarte. Acestea trebuie contrabalansate cu legume, fructe, seminţe, germeni, chiar.

Organismul funcţionează diferit pe parcursul zilei

În România nu se învaţă despre crononutriţie. Omul are un bioritm, adică funcţionează diferit în 24 de ore. 

  • Ficatul începe să funcţioneze ca detoxifiant între orele 1.00 şi 3.00 dimineaţa. Dacă mâncăm noaptea, ficatul nu poate să facă detoxifierea. De aceea, e o normă biologică să mănânci cu 3-4 ore înainte de somn şi să nu te culci mai târziu de 22.00.
  • Dimineaţa se activează funcţia colonului. 
  • Tot dimineaţa, de la 4.00-5.00 se activează sistemul cardiovascular. De aceea, cele mai multe infarcte au loc dimineaţa. 
  • Dimineaţa se secretă mai multă insulină. Asta ne spune că în prima parte a zilei, organismul se pregăteşte pentru stresul zilei. De aceea micul dejun este cea mai importantă masă a zilei. 
     

Singurul care ne spune ce, când, cum, unde să mâncăm este corpul nostru, fiziologia digestiei. Nu există mode în alimentaţie. Tot ceea ce este în afară de asta nu e decât marketing alimentar, confuzie creată vădit. 

Omul este programat genetic să prefere gusturile dulce, gras şi sărat. Aşa sunt fabricate alimentele culturale. Li se introduc E-urile care le fac mai gustoase pentru noi. Dacă pe paie ai pune aceste E-uri ar fi mai gustoase decât o friptură. Oamenii devin dependenţi de alimente pentru că le aleg după două categorii: să fie savuros şi să fie ieftin (la promoţii etc.). 

„Inima de bou“, cea mai bună roşie

Alternativa este să mâncăm legume şi fructe în sezon. Dacă vrem roşii, cele mai valoroase sunt cele dintr-un soi ancestral, cum este „inima de bou“. Nu o mai găsim, că nu dă producţii mari. De aceea, au apărut hibrizii. Decât deloc, e bine să mâncăm şi hibrizi. Mai găsim rar de tot în România „inimă de bou“.  Roşia trebuie să vadă soarele! Roşia de câmp, de grădină e cea mai bună. Orice plantă verde trebuie să se hrănească direct cu soare, făfă folie, geam sau altceva. Aşa sunt cel mai valoroase. Condiţiile acestea le găsim rar astăzi. Dar putem alege agricultura ecologică. România e ţara ideală în care s-ar putea dezvolta agricultura ecologică, dar la noi nu s-a dezvoltat încă. 

Nu ne putem da seama dacă o roşie e bună sau nu cu simţurile noastre la tarabă, din păcate. Pentru evaluarea calităţii alimentului sunt necesare studii  pe animale de laborator. Mâncarea influenţează nu numai sănătatea fizică a animalelor, ci şi cea psihică, am constatat chiar din studiile de laborator. 

Roşiile cu moţ pot fi nocive, dacă soiul nu este cu moţ, iar moţul respectiv s-a obţinut după tratarea cu un fitohormon. Imediat după consumul acestor roşii nu se poate întâmpla nimic. Asta e perversiunea alimentului. Alimentul modern este pervers pentru că este otrăvitor, dar nu te omoară imediat. Cele mai grele boli sunt cele care nu dor, cum sunt diabetul şi cancerul, dar când încep să se manifeste, nu prea se mai poate face nimic. În ani mulţi ne putem îmbolnăvi. 

Din păcate, începem să mâncăm alimente nocive chiar din uterul mamei. Fătul simte gustul de la patru luni de sarcină şi îşi poate forma gusturile încă de atunci, fiindcă placenta nu este impenetrabilă.

Mulţi copii au boli de inimă, de rinichi, au colesterol mărit, se maturizează prematur... Toate acestea din cauza alimentaţiei, mai ales. 

Sunt alimente pe care, dacă le dai animalului de laborator, mor. Nu pot întreţine viaţa. E vorba mai ales de alimentele industriale. Nu sunt de vină neapărat producătorii, mai de vină suntem noi: gunoi cerem, gunoi ni se dă. 

Sunt studii care arată că, din 2005, speranţa de viaţă în ţările avansate are un trend descrescător. Explicaţia principală este că a crescut demenţial chimizarea. În România, sporul natural de populaţie este negativ. La fiecare nou-născut mor 2,6 oameni. Mor mai mulţi decât se nasc. Mediul familial este cel care hotărăşte dacă copilul sau adolescentul va fi sănătos. 

Adevărul Live Află de la dr. Gheorghe Mencinicopschi ce fructe şi legume ne pot îmbolnăvi (înregistrare)

Ce trebuie să ştii despre fructele şi legumele din piaţă

Legumele şi fructele româneşti sunt mai bune, principial, dacă nu se nărăvesc cei care le produc. Acum vreo zece ani, am constatat un lucru despre nitraţii din legume în România. Am văzut că, în lipsa reglementărilor, ţăranii fac cum ştiu şi cum vor. O sfeclă roşie, de exemplu, avea de 20 de ori mai mulţi nitraţi decât una crescută la 5-10 metri de cealaltă. Asta arăta că oamenii aruncau tratamentele cu lopata. Pentru piaţă, în continuare se face agricultură cu chimicale. Fiindcă se găsesc pesticide şi chimicale în orice cătun din ţară. De multe ori, o roşie mai mică e mai bună şi mai dulce decât una mai mare. 

Nitraţii sunt o specie moleculară care este, în acelaşi timp şi poluant, accidental, dar sunt introduşi şi intenţionat în alimente. E-urile de la 250 încolo sunt nitraţi introduşi. Prin folosirea neadecvată a îngrăşămintelor migrează în special în rădăcinoase şi în frunzoase. Morcovii, sfecla şi salata verde pot fi foarte pline de nitraţi. Frunzoasele nu se ţin la întuneric. Trebuie puse la soare, că altfel generează ele însele nitraţi. Nitraţii blochează hemoglobina atunci când îi mâncăm, e ca şi cum cineva te-ar ţine de nas şi de gură. O bună parte din celule mor. Dar pot da şi cancer.

Vişinile păstrate în soluţie cu aspirină pot să facă mult rău mai ales membrilor familiei care iau medicamente anticoagulante. 

„În general, oamenii care mă recunosc în piaţă sau la supermarket se uită în coşul meu să vadă ce cumpăr“, mărturiseşte prof. dr. Mencinicopschi. La piaţă sunt atent. De multe ori, iau de la oameni pe care-i cunosc, se poate întâmpla şi să mă duc la producători să văd cum produc. Au apărut în jurul Bucureştiului destul de mulţi producători care aduc fructe, legume şi ouă sănătoase. 

Iradierea omoară alimentele. Noi nu avem iradiator, dar avem pe piaţă legume şi fructe iradiate importate. Acestea conţin radicali liberi, în loc să conţină antioxidanţi. 

Fructele de pădure pot fi luate ca etalon de alimente sănătoase: zmeura, murele, afinele, merişoarele care cresc sălbatic.

Cele mai poluate pot fi merele, strugurii, roşiile, depinde de sistemele în care au fost crescute. Dacă nu cresc în pământ, ci în mediile cu chimicale pot fi foarte nocive. Nici legea nu ne ajută. Putem mânca, potrivit legii, salate care conţin 4.500 de mg la 100 de grame. Dar nu se ţine cont că noi nu ne luăm nitraţii numai din salată, ci din mai multe surse. „Eu ştiu nişte cazuri de bolnavi operaţi, de exemplu, de colecist cărora li se administra suc de morcovi. La o analiză am constatat că acel suc conţinea o cantitate uriaşă de nitraţi“, mărturiseşte prof. dr. Mencinicopschi.

Nici pepenele nu este sigur dacă este „îngrăşat“ cu azotaţi. E bine să alegem pepeni mai mici, nu contează culoarea. Dar ar trebui să luăm pepeni cu codiţa uscată, fiindcă sigur sunt mai copţi, altfel sunt „castraveţi“. În general e bine să cumpărăm fructele şi legumele care sunt coapte natural, în mediul lor, care au fost culese coapte.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

Stefan
19.07.2013, 13:25:52

Oare putem avea incredere intr-un medic, fie el si nutritionist (sau poate mai ales), care face reclama la un anumit produs, chiar daca este vorba de piine? Eu cred ca nu. Asta descalifica. Sa nu vorbim si de faptul ca se contrazice de la o zi la alta. Daca ar fi sa ne luam dupa ce a spus el ca nu este bine sa mincam, cred ca nici apa n-am mai avea voie.

+4 (8 voturi)
Cristian Rotaru
19.07.2013, 16:30:09

Sigur ca nu putem avea incredere intr-un astfel de om,spune numai prostii.De acum ma voi lua numai dupa tine,noroc ca ai postat si m-ai luminat.Sa fii sanatos,dar ma tem ca esti dus.

+1 (5 voturi)
miron miron
19.07.2013, 16:22:28

Abordarile si indicatile dom. profesor sunt putin severe. Omul traieste acum peste 70 de ani si a devenit mult mai inalt ca inainte deoarece mananca mancare pregatita . O mancare pregatita corect va fi mult benifica pt. organism daca e combinata cu fructe si legume naturale. Chinezii si japonezii mancau doar orez cu legume, cand au trecut pe carne si preparate de la 50 ani au saltat la 70 si au crescut in inaltime. Americanii fac exces de preparate din carne si au devenit obezi. Am doi vecini, ambi cultiva varza, unul are 2 ha celalalt 2 ari . ca prieteni pe ambi i-am intrebat cum ingijresc aceste legume, cel cu 2 ha a spu ca a stropit varza de 22 ori (arata f. bine) celalat de 3 ori . In concluzie trebuie sa mancam cat mai devesificat, cat mai natural. DEgeaba mancam rosii ,, inima de bou"si legume daca deja sunt otravite, sau carne in care animalele au fost injectate cu hormoni. Un lucru pt mine este cert, legumele si fructele cultivate in gradinile taranilor romani sunt cele mai bune...

+5 (7 voturi)
Andrada Floria
19.07.2013, 16:32:43

Buna ziua, domnule Miron! Două precizări aş vrea să fac la comentariul dumneavoastră: 1. Animalele nu se mai injectează de multă vreme cu hormoni, aceştia fiind interzişi. Desigur, producătorii au găsit alte metode ingenioase care fac animalele să crească repede şi să fie „numai bune“ de grase. De exemplu, folosesc furaje concentrate. Şi 2. Prof. dr. Mencinicopschi a fost dur doar atât cât să ne facă să conştientizăm că există nişte pericole, iar pe unele dintre ele le putem evita. Sigur, cel mai bine e să ne aprovizionăm cu legume şi fructe din surse în care avem încredere, aşa cum spuneaţi dumneavoastră şi cum spunea, de altfel, şi profesorul. Deci ar trebui să ne găsim toţi producători de încredere. Dar nu toţi producătorii români sunt de încredere, fiindcă mai aruncă îngrăşăminte chimice şi pesticide cu lopata...

+3 (5 voturi)
Vesta Vesta
19.07.2013, 17:22:00

Vorbesti aiurea! Hormonii sint interzisi??? Si ce daca? Ai vaga impresie ca animalele nu sint injectate doar asa, pentru ca "sint interzise"??? Ce gluma proasta! Sint injectate foarte bine-mersi.

+3 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările