Riscuri la care se expun persoanele sedentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu este o noutate faptul că sedentarismul dăunează sănătăţii, dar ultimele studii sugerează că persoanele care îşi petrec întreaga zi stând pe scaunul de la birou sunt expuse unor riscuri serioase, iar exerciţiile fizice practicate în timpul liber nu reduc efectele negative decât în mică măsură.

Aşadar, chiar dacă îţi petreci timpul liber făcând sport, a venit timpul să iei măsuri şi în ce priveşte orele petrecute la lucru, în faţa monitorului.

Cercetătorii de la Universitatea Northwestern au descoperit, potrivit site-ului rd.com, că persoanele care fac mişcare cel puţin 150 de minute pe săptămână sunt cele mai sedentare. În studiul care a inclus 91 de femei, participantele au arătat că petrec 63% din timp fără să facă mişcare, excluzându-se, desigur, orele dedicate somnului. De fapt, rezultatele studiului sugerează că femeile petreceau mai mult timp aşezate decât dormind.

Aceste studii recente, publicate în ultimele şase luni, arată efectul pe care sedentarismul îl are asupra organismului uman şi bolile care ar putea apărea în cazul în care situaţia nu este remediată :

Diabetul

Evitarea sedentarismului poate fi o strategie mai eficace în prevenirea bolii decât exerciţiile fizice, potrivit unui studiu al cercetătorilor britanici. Aceştia au descoperit că sedentarismul este asociat cu hipertensiune arterială şi un nivel ridicat al colesterolului.

Bolile cronice

Un studiu al cercetătorilor australieni care a inclus peste 63.000 de bărbaţi cu vârste cuprinse între 45 şi 65 de ani arată că aceia care nu petreceau mai mult de patru ore zilnic fără să aibă o activitate fizică erau mai puţin expuşi bolilor cronice precum cele cardiace, diabetului sau chiar cancerului. Un studiu britanic sugerează chiar că persoanele care obişnuiesc să nu se ridice de pe scaun multă vreme au un risc dublu de a suferi de boli cardiace sau diabet.

Mai puţine şanse împotriva cancerului

Pacienţii care sufereau de cancer la colon şi erau sedentari timp de şase ori mai multe ore pe zi se supuneau unui risc cu 36% mai sporit de a fi învinşi de boală decât cei care nu petreceau mai mult de trei ore pe zi fără să aibă activitate fizică, potrivit unui studiu american.

Boli renale

Femeile care petreceau mai puţin de trei ore pe zi aşezate aveau un risc cu 30% mai mic de a dezvolta boli renale decât cele care nu se ridicau de pe scaun timp de opt ore, potrivit unui studiu britanic. În cazul bărbaţilor, riscul era cu 15% mai mic.

Deşi astfel de studii nu sunt foarte încurajatoare, micile schimbări în rutina zilnică, precum renunţarea la maşină, plimbările scurte – chiar dacă numai până la supermarket - sau urcatul scărilor pot face diferenţa. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite