Cultivarea organică expune plantele la un nivel mai ridicat de stres decât cultivarea convenţională. Oamenii de ştiinţă brazilieni, de la Universitatea Federală din Ceara, consideră că tocmai acest stres crescut este motivul pentru care roşiile organice acumulează mai mulţi carbohidraţi „buni“, vitamina C şi licopen, un antioxidant cu beneficii importante pentru sănătate.
Potrivit analizei realizate de echipa cercetătoarei Maria Raquel Alcantara Miranda, roşiile organice sunt cu 40% mai mici decât celelalte. Eliminarea „stresului“ legumelor şi fructelor se face prin utilizarea pesticidelor, fertilizatorilor, hormonilor şi antibioticelor, specifice culturilor convenţionale.
Pentru ca un aliment să fie clasificat ca bio, organic sau ecologic, un organism de certificare independent trebuie să urmărească tot traseul acestuia: calitatea solului, a apei, a aerului, a zonei în care a fost cultivat, a lanţului de producţie etc.
Cele mai periculoase legume şi fructe din culturile convenţionale
Pentru unele legume şi fructe sunt necesare cantităţi crescute de pesticide pentru a le cultiva eficient şi, de aceea, ar trebui să alegem variantele lor organice. Un raport anual realizat de Environmental Working Group, o organizaţie americană nonprofit care analizează chimicalele toxice din mediu, arată că alimentele cele mai contaminate cu pesticide sunt:
- Merele
- Ţelina
- Căpşunile
- Piersicile
- Spanacul
- Nectarinele
- Strugurii
- Ardeiul gras
- Cartofii
- Afinele
- Salata
- Napii
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
2 Comentarii
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate
Andrada, zilele trecuta ai redactat un articol in care aratai ca painea, carnea, branza si rosiile provoaca cancer, diabet si obezitate. Am aruncat tot ce ai spus ca-i rau si de atunci stau flamand. Sune-mi daca rosiile sunt bune, sau nu. Intodeauna am crezut ca rosiile, alaturi de iaurt, spanac, carne de curcan sunt cele mai bune alimente, pana nu mai speriat...
Cred ca orice fruct sau leguma cultivate organic au un aport marit de nutrienti.