Dietă şi Fitness

articolul anterior articolul urmator

Sarea în exces ar putea fi de vină pentru alergii, reumatism şi scleroză multiplă

1
7 Mar 2013 20:11:23
Autor: Andrada Floria
Dieta de zi cu zi nu ar trebui să conţină mai mult de jumătate de linguriţă de sare FOTO: Arhivă
Dieta de zi cu zi nu ar trebui să conţină mai mult de jumătate de linguriţă de sare FOTO: Arhivă

Prea multă sare în dieta de zi cu zi provoacă o problemă de sănătate în plus: dau peste cap sistemul imunitar, ceea ce poate duce la declanşarea bolilor autoimune, susţin oamenii de ştiinţă americani.

Scleroza multiplă, alergiile, diabetul de tip I (insulinodependent), reumatismul şi psoriazisul au ceva în comun: toate sunt boli autoimune, adică apar atunci când sistemul imunitar se întoarce împotriva noastră, din cauze necunoscute cu precizie de oamenii de ştiinţă. Totuşi, una dintre cauzele transformării sistemului imunitar din aliat în duşman ar putea fi excesul de sare din alimentaţie, au arătat mai multe studii realizate simultan de cercetătorii de la Brigham and Women’s Hospital, de la Institutul Broad (din cadrul MIT) şi de la Harvard şi Yale.

Mai exact, sarea poate activa o parte a sistemului imunitar care ţinteşte celulele corpului, în loc să se focalizeze împotriva agenţilor patogeni. Bineînţeles, există şi o oarecare predispoziţie genetică la boli autoimune, iar sarea este un factor declanşator, susţin specialiştii. De asemenea, studii anterioare au arătat că unele infecţii virale, fumatul şi carenţa de vitamina D sunt alţi factori de risc pentru declanşarea sclerozei multiple, de exemplu. Scleroza multiplă este o boală neurologică, numită şi „boala cu o mie de feţe“, deoarece are o varietate de manifestări, fiind afectat atât creierul, cât şi măduva spinării.

„Am fost suprinşi cu toţii să vedem ce impact major are modificarea nivelului de sare din alimentaţie asupra sistemului imunitar“, a declarat profesorul David Hafler, de la Universitatea Yale.

Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă atrag atenţia că este prea devreme să tragem concluzia că o dietă săracă în sare ar vindeca scleroza multiplă sau alte afecţiuni autoimune.

Câtă sare este prea multă

Specialiştii ne recomandă să nu consumăm mai mult de 6 grame de sare pe zi, adică o jumătate de linguriţă. Asta nu înseamnă doar să nu mai adăugăm sare suplimentar în mâncare, ci şi să monitorizăm aportul de sare al tuturor alimentelor pe care le consumăm zi de zi, fiindcă majoritate conţin multă sare.

Cele mai sărate alimente sunt supele instant, conservele, mezelurile, brânzeturile, murăturile şi pâinea. Statisticile arată că majoritatea oamenilor consumă zilnic, fără să ştie, aproximativ 12 grame de sare, adică dublu faţă de cantitatea recomandată.

Specialiştii ne recomandă să consumăm cel mult 6 g de sare pe zi: adică o jumătate de linguriţă de sare în fiecare zi. Poate părea mult, dar această cantitate se regăseşte în alimentele naturale, netratate chimic şi fără adaos de condimente sărate. Astfel, nu este nevoie să adăugăm sare în mâncare pentru a ne primi necesarul de clorură de sodiu.

În prezent este dovedit ştiinţific că excesul de sare este extrem de dăunător pentru persoanele cu risc de hipertensiune şi de infarct.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Utilizator Adevărul
5.07.2013, 11:28:42

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările