Schimbarea meniurilor în grădiniţe şi orele de sport în şcoală, soluţii contra obezităţii la copii?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gusturile copiilor se educă încă de la cele mai fragede vârste, de aceea, alimentaţia la grădiniţă este esenţială pentru formarea obiceiurilor alimentare sănătoase, spun specialiştii. Iar cele patru ore de educaţie fizică pe săptămână ar trebui să le deschidă copiilor apetitul pentru sport, crede ministrul Educaţiei.


Statisticile situează România pe unul dintre primele locuri în ceea ce priveşte problema copiilor supraponderali şi obezi din Uniunea Europeană. Un motiv esenţial este, cred specialiştii, mentalitatea greşită care persistă la noi în ţară că un copil plinuţ este un copil drăguţ, fericit şi sănătos. „Să ai un copil gras, obez, dar fericit că-i oferă mama tot ce vede la televizor, în reclame, doar ca să stea puţin cuminte este o mentalitate greşită“, subliniază Daciana Sârbu, membru al Comisiei de sănătate şi mediu în Parlamentul European.

Grădiniţele fac meniurile cum cred de cuviinţă

Ea spune că unul dintre primii paşi pentru a modela obiceiurile alimentare ale copiilor şi pentru a modifica percepţiile lor şi ale părinţilor privind o dietă sănătoasă se face la grădiniţă. „Aş vrea să propun Ministerului Educaţiei să discutăm şi să lucrăm pe un subiect foarte important: meniurile din grădiniţe. Există o lege din 2008, întocmită bine şi venită la momentul oportun atunci, dar care suportă nişte modificări acum. Propun să îmbunătăţim această lege şi să realizăm nişte recomandări explicite pentru grădiniţe. Pentru că la momentul acesta grădiniţele interpretează legea şi fac cum cred de cuviinţă aceste meniur“, a spus Daciana Sârbu în cadrul mesei rotunde „Minte sănătoasă în corp sănătos. Împreună pentru prevenirea obezităţii infantile“, care a avut loc marţi, la Ministerul Tineretului şi Sportului.

Apetitul pentru mişcare trebuie dezvoltat cu cap

Cele patru ore de educaţie fizică şi mişcare pe care le promite ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, ar putea fi ineficiente în promovarea unui stil de viaţă sănătos dacă acestea nu sunt bine gândite pentru copii. „Orele de sport trebuie puţin reinventate. Copilul trebuie să aibă o altă motivaţie să meargă la orele de sport: să se distreze, să facă sport cu plăcere, să descopere. Să vadă ce înseamnă gimnastica, atletismul, handbalul şi baschetul şi el să decidă la ce sport să meargă“, consideră campioana mondială la atletism Gabriela Szabo, consilier al ministrului Tineretului şi Sportului.

De asemenea, ea crede că marile universităţi din România ar trebui să implementeze sistemul din marile universităţi ale lumii cu privire la admiterea pe baza practicării unui sport. „Marile universităţi ale lumii acceptă tinerii şi dacă sunt practicanţi de sport. Ei au un avantaj la admitere faţă de cei care nu practică niciun sport“, spune ea. 


Citeşte şi:

Prof. dr. Nicolae Hâncu, nutriţionist: „«Slăbire garantată şi rapidă» este cel mai antimedical anunţ!“

Preşedintele Federaţiei Române de Diabet, prof. dr. Nicolae Hâncu, consideră că nutriţioniştii cei mai buni putem fi noi înşine, dacă asimilăm informaţiile corecte.

Medicul Gabriela Roman: „Sunt părinţi care nu pot să asigure o alimentaţie corectă copiilor din lipsa de bani!”

Numărul copiilor supraponderali este în continuă creştere, atrag atenţia specialiştii, care susţin că fenomenul a devenit unul îngrijorător. La baza acestuia se află mai mulţi factori, dar cel mai important este lipsa banilor, a explicat într-un interviu medicul conferenţiar Gabriela Roman, făcând referire la băieţelul de 5 ani din Dolj care a decedat după ce a fost diagnosticat cu obezitate morbidă la numai 2 ani.

Adevărul tulburător despre alimentele fast-food. Ce conţin ouăle, puiul şi cartofii prăjiţi

Alimentaţia de tip fast-food este gustoasă, comodă şi relativ ieftină, spun specialiştii. Deci rămâne populară, în ciuda recomandărilor medicilor nutriţionişti de a o evita. Dar chiar şi atunci când ceri un banal sandvici cu ou, vei mânca, de fapt, o combinaţie de chimicale, arată studiile.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite