Dietă şi Fitness

articolul anterior articolul urmator

Seminţele de pin: 10 motive să le adaugi în dietă şi tot atâtea beneficii pentru sănătate

0
17 Jan 2015 12:29:33
Autor: Natalia Gociu
Hrănitoare şi savuroase, seminţele de pin sunt o gustare excelentă în zilele solicitatnte FOTO healthmeup.com
Hrănitoare şi savuroase, seminţele de pin sunt o gustare excelentă în zilele solicitatnte FOTO healthmeup.com

Atunci când simţi că te lasă puterile, un pumn de seminţe de pin îţi pot asigura un „restart” rapid. Sunt pline de vitamine, minerale, proteine şi grăsimi indispensabile bunei funcţionări a organismului. În plus, au şi efecte terapeutice.

Sunt folosite de secole în scopuri culinare. În Grecia Antică erau conservate în miere şi consumate în scop afzodiziac, iar triburile de indieni Hopi şi Navajo le apreciau foarte mult ca sursă de proteine. Astăzi ele îşi recâştigă autoritatea, ca aliment-medicament.

1. Combat anemia feriprivă, datorită conţinutului semnificativ de fier, de peste 5.5 mg la 100 g.

2. Ameliorează memoria şi alte funcţii cerebrale, întrucât conţine atât magneziu, cât şi vitamina B6, două elemente esenţiale în tratarea deficitului de concentrare, dar şi a stresului.

3. Previn şi înlătură depresia. Conţinutul mare de fosfor le recomandă intens celor care suferă de epuizare nervoasă. Aceasta deoarece celulele creierului au nevoie de fosfor pentru o funcţionare optimă.

4. Alungă oboseala. Mixul de grăsimi, proteine, carbohidraţi, vitamine şi minerale face din aceste seminţe un energizant excelent.

5. Reglează tensiunea arterială, datorită acţiuniii sinergice a magneziului şi potasiului din compoziţie, prevenind afecţiunile asociate hipertensiunii.

6. Întăresc sistemul imunitar. Manganul, care se află în aceste seminţe într-o concentraţie însemnată, de peste 8.8 mg la 100 g, este un foarte important co-factor pentru superoxid dismutaza, enzima antioxidantă care ajută corpul să dezvolte rezistenţă împotriva agenţilor infecţioşi.

7. Protejează sănătatea ochilor. Seminţele de pin conţin o cantitate mare de vitamina A, dar şi de luteină, un antioxidant esenţial pentru prevenirea degenerescenţei maculare sau a cataractei.

8. Sprijină metabolismul. Fiind o sursă excelentă de vitamine din grupul B, precum tiamina, riboflavina, niacina, acid pantotenic, pyridoxina şi folaţi, seminţele de pin joacă un rol deosebit în îmbunătăţirea metabolismului celular, cu beneficii reale pentru întreg organismul.

9. Te ajută să slăbeşti. Deşi sunt bogate în calorii, seminţele de pin pot fi un ajutor în ceea ce priveşte combaterea kilogramelor în plus. Asta deoarece seminţele de pin conţin cholecystokinin şi acid pinoleic. Potrivit cercetătorilor, primul este un hormon care suprimă pofta de mâncare, pe când acidul pinoleic împiedică eliberarea altor doi hormoni care provoacă foamea.

10. Previn hemoragiile. Având în vedre conţinutul apreciabil de vitamina K, seminţele de pin au un rol important în coagularea sângelui, dar şi în atenuarea crampelor menstruale.

Idei de consum: pentru că sunt dulci şi au o uşoară aromă de unt, ele oferă o savoare deosebită salatelor, preparatelor din orez, quinoa, pastelor şi produselor de patiserie. De asemenea, seminţele de pin pot fi incluse în compoziţia sosurilor. De altfel, poate cea mai populară întrebuinţare a seminţelor de pin este în prepararea sosului pesto.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările