VIDEO Specialişti în nutriţie: Revoluţia nu a adus doar libertate, ci şi produse ieftine, adevărate bombe calorice pentru sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii sunt de părere că ar trebui să existe ore de nutriţie în şcoli FOTO Adevărul
Medicii sunt de părere că ar trebui să existe ore de nutriţie în şcoli FOTO Adevărul

Tot mai mulţi tineri români suferă de diabet şi obezitate, a atras atenţia medicul Simona Tivadar, specialist în nutriţie, diabet zaharat şi boli metabolice, prezentă în emisiunea moderată de Adriana Mariş la „Adevărul Live”. O problemă, spune doctorul, e faptul că asistăm la o deplasare a vârstei la care apare diabetul.

„Boala apare inclusiv la tineri de 35 de ani. De asemenea, la ora actuală avem mulţi obezi, dar nu există statistici concrete în privinţa patologiilor metabolice. În plus, complicaţiile pe care le vor face bolnavii din cauza acestor afecţiuni vor fi costisitoare pentru sistemul de sănătate”, a declarat medicul Simona Tivadar.

O soluţie la obezitate, care influenţează apariţia diabetului zaharat, ar putea fi operaţia de bypass gastric, o intervenţie care nu este frecventă în sistemul public de sănătate.

În SUA, costurile legate de obezitate sunt foarte ridicate

Pe de altă parte, a completat Tivadar, în Statele Unite ale Americii, costurile directe legate de obezitate se apropie de 10% din costul asigurărilor de sănătate. Costurile indirecte, însă, apasă şi mai greu pe umerii sistemului, a adăugat medicul.

„Vorbim de costuri indirecte, aici fiind inclus şi absenteismul de la locul de muncă, întrucât persoanele respecitve nu mai lucrează”, a spus Tivadar.

Cele mai recente statistici, publicate de Ministerul Sănătăţii, care a derulat Programul Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate a Populaţiei (PNESSP) în perioada 2008 - 2009, au arătat că poporul român este un popor în care există o abundenţă de probleme de sănătate.

Consumul excesiv de sare, principalul factor care duce la obezitate

Foarte mulţi conaţionali sunt supuşi riscului de boli cardio-vasculare, diabet, ciroză şi cancer, unul dintre cei mai importanţi factori de risc fiind consumul excesiv de sare, cu o medie naţională îngrijorătoare de 53,8%.

Pe locul doi în topul factorilor de risc se situează consumul excesiv de grăsimi saturate, iar pe locul trei se regăseşte consumul excesiv de carne roşie, au mai arătat rezultatele PNESSP.

Situaţia pare să fi survenit şi din faptul că, începând cu anul 1990, în România a fost o abundenţă de produse ieftine.

ADEVĂRUL LIVE cu Dr. Simona Tivădar, medic primar diabet şi boli de nutriţie  


„Ne-am dat sănătatea pe nişte ambalaje care arată bine. În continuare, bem sucuri care au efecte nocive asupra sănătăţii”, a precizat Simona Tivadar, adăugând că românul nu are obiceiul să se uite pe etichetă pentru a vedea ce conţine un anumit produs alimentar atunci când îl cumpără.

„Oamenii nu ştiu să definească noţiunea de produs «bun», iar unele dintre ele sunt adevărate bombe calorice. Ar trebui să existe lecţii de nutriţie în şcoală, astfel încât să educăm copilul de când e mic”, a mai spus specialista.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite