Studiu: Sarea adăugată după gătirea mesei poate reduce din speranţa de viaţă a bărbaţilor cu doi ani şi cu un an şi jumătate a femeilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Sannet.ro (Arhivă)
Foto: Sannet.ro (Arhivă)

Oamenii de ştiinţă au descoperit, în cadrul unui studiu la care au participat peste 500.000 de britanici de vârstă mijlocie, că adăugarea de sare în mâncare reduce cu peste doi ani din speranţa de viaţă a bărbaţilor şi cu un an şi jumătate a femeilor, relatează The Guardian.

Conform The Guardian, studiul nu a eliminat definitiv alţi factori, precum consumul de sare ca indicator al unui stil de viaţă mai puţin sănătos, însă echipa care a realizat studiul a afirmat că dovezile sunt suficient de convingătoare pentru ca oamenii să ia în considerarea evitarea condimentării meselor. 

„Din cunoştinţele mele, studiul nostru este primul care evaluează relaţia dintre adăugarea de sare la alimente şi moartea prematură", a afirmat profesorul LU Qi de la Şcoala de sănătate publică şi Medicină Tropicală a Universităţii Tulane din New Orleans, care a condus lucrarea. 

„Chiar şi o reducere modestă a aportului de sodiu, prin adăugarea de mai puţină sare sau deloc în alimente la masă, este probabil să aibă ca rezultat beneficii substanţiale pentru sănătate, mai ales atunci când este realizată în rândul populaţiei generale”, a mai adăugat Qi. 

Concluziile s-au bazat pe o cercetare în care au fost implicate peste 500.000 de persoane, care au fost monitorizate în medie timp de nouă ani. Când s-au alăturat studiului, între 2006 şi 2010, persoanele au fost întrebate, prin intermediul unui chestionar, dacă au adăugat sare în alimente şi cât de des au făcut acest lucru. 

Consumul de sare este dificil de monitorizat cu exactitate, fiindcă multe dintre alimentele procesate conţin niveluri ridicate de sare, iar măsurarea directă prin teste de urină nu oferă neapărat un rezultat al consumului general. În rândul populaţiei occidentale, circa 70% din aportul de sodiu provine din alimentele procesate şi preparate, iar 8-20% provine din sarea adăugată la masă. Cu toate acestea, adăugarea de sare este un indicator foarte bun al preferinţei unei persoane pentru alimentele cu gust sărat, astfel încât echipa şi-a concentrat analiza asupra acestei măsurători. 

Faţă de cei care nu adăugau niciodată sau rareori sare, cei care îşi condimentau întotdeauna alimentele aveau un risc cu 28% mai mare de a muri prematur. La vârsta de 50 de ani, bărbaţii şi femeile care adăugau întotdeauna sare aveau o speranţă de viaţă cu 2,3 ani şi, respectiv, cu 1,5 ani mai scurtă. 

De asemenea, în cadrul acestui studiu au fost luaţi în considerare şi alţi factori inclusiv: vârsta, sexul, etnia, indicele de masă corporală, fumatul, consumul de alcool, activitatea fizică, dieta şi afecţiunile medicale, precum diabetul, cancerul şi bolile de inimă. 

Profesorul Annika Rosengren, cercetător senior al Academiei Sahlgrenska de la Universitatea din Göteborg, care nu a fost implicată în cercetare, a afirmat că este dificil de identificat „punctul optim” în ceea ce priveşte sănătatea pentru o anumită persoană. 

„Până acum, ceea ce dovezile colective despre sare par să indice este că persoanele sănătoase care consumă niveluri normale de sare nu trebuie să se îngrijoreze”, a declarat cerecetătorul senior. 

Pentru acest grup este recomandată o dietă bogată în fructe şi legume. Cu toate acestea, cei care prezintă un risc ridicat de boli de inimă ar trebui să reducă din cantitatea de sare, potrivit profesorului Annika Rosengren.

   

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite