Dietă şi Fitness

articolul anterior articolul urmator

Stupori alimentare

100
18 Nov 2013 07:13:01
Andrei Pleşu
„Privesc tandru spre omul viitorului: va fi erbivor, va evita orice formă de ebrietate şi va gîndi pozitiv.”        FOTO Shutterstock
„Privesc tandru spre omul viitorului: va fi erbivor, va evita orice formă de ebrietate şi va gîndi pozitiv.”        FOTO Shutterstock

Pînă la pubertate, eram aproape anorexic. Am fotografii de pînă la 12 ani care par a fi făcute cu un aparat Roentgen: mi se văd coastele ca la o radiografie. După 14 ani, martirizat de obscure jocuri hormonale, am început să mă îngraş. În adolescenţă, am slăbit din nou. Apoi m-am reîngrăşat. Oricum, foarte devreme, am devenit un melancolic căutător de diete.

Medicii mă dojenesc, legînd toate neajunsurile mele organice de o siluetă scăpată de sub control, iar amicii ştiu că, dacă vor să-mi facă un compliment, trebuie să-mi spună des: „Ai mai slăbit!” În sfîrşit, cei care mă detestă nu ezită să-mi ia peste picior conturul, aşa încît să rezulte că mă îndop zi şi noapte, că fac orice pentru o sarma, că sunt urît, greţos, porc păros, înecat în valuri de grăsime etc. Fiecare, după anvergura urii şi imaginaţiei proprii.

Să ne înţelegem: nu sunt uşă de biserică. Sunt pofticios şi, eventual, lacom. Nu reuşesc să mă feresc, întotdeauna, de oarecari excese. Dar mă străduiesc. Rîndurile de faţă nu vor să fie însă o confesiune lăcrămoasă despre eforturile şi eşecurile mele alimentare. Ci consemnarea unei crescînde perplexităţi.

Urmăresc de mult, cu atenţie, „bibliografia” nutriţioniştilor profesionişti şi, pe urmele cetăţeanului turmentat care întreba mereu cu cine să voteze, întreb şi eu, timid, dar tenace: „Eu ce să mănînc? Ce să beau? Cum să aleg dieta optimă?”

Ani de-a rîndul, mi s-a spus să prefer carne de vită. E plină de proteine, dar fără multe grăsimi, are necesarul de vitamina B, e, deci, energizantă şi ajută în cura de slăbire. „Duşmanul” prin excelenţă e porcul. Apoi, cohorte întregi de cercetători mi-au atras atenţia că s-a stabilit, pe baze experimentale, cît de periculoasă e carnea roşie. Predispune la boli cardio-vasculare, la deces prematur, în variantele cancer de colon şi infarct. În plus, conţine prea mult fier şi neaşteptat de multe „grăsimi saturate” („rele”). Savanţii „obiectivi” admit, pe de altă parte, că „acidul linoleic conjugat” prezent în compoziţia cărnii de vită stăvileşte dezvoltarea tumorilor canceroase. Una peste alta, e recomandabil, totuşi, să trecem pe carne albă: pui şi peşte. Puiul are grăsimi „bune”, protejează cordul, e dietetic. E drept, are mai puţine proteine decît carnea roşie. Dintr-odată însă, s-a descoperit că nici puii nu mai sunt ce-au fost. Crescuţi artificial, adică dopaţi cu tot soiul de chimicale, ei conţin nişte „hormoni de creştere” care explică inflaţia de obezitate a ultimelor generaţii. Hormonii cu pricina provoacă pubertate precoce, cancer la sîn, cancer de prostată, creştere a colesterolului rău, boli de inimă. Ca să nu mai spunem că tot păsăretul e, potenţial, plin de „salmonella” şi de „campylobacter”. Mai bine peşte! E uşor digerabil, are iod, fosfor şi potasiu (ceea ce te face frumos şi deştept); să adăugăm avantajul paradoxal, că o bucată de peşte e cu atît mai bună, cu cît e mai grasă, căci grăsimea de peşte e miraculos anti-oxidantă, „anti-aging” etc.  Da, dar are şi dioxină, iar de cînd s-a stricat mediul planetar (mai ales cel acvatic), asistăm la creşterea procentului de mercur şi metilmercur din compoziţia chimică a bietului animal. Asta îl face toxic, cu efecte triste asupra evoluţiei sarcinii şi asupra sistemului nervos în general. În aceste condiţii, salvarea e duşmanul de altădată: porcul! Are proteine întăritoare, B-uri şi virtuţi auxiliare necesare slăbitului: provoacă rapid o salutară saţietate. Evident, e preferabil să alegi părţile slabe şi, dacă se poate, să nu le pui pe grătar sau la tigaie, ci, mai curînd, la fiert, sau la cuptor. (Ceea ce e valabil, de altfel, şi pentru vită, pui şi peşte: nu prăjit, nu afumat, nu uscat). Aflăm însă că o anumită patologie animală le face pe toate suspecte. Vaca înnebuneşte, găinile fac gripă, iar porcii se îmbolnăvesc de „pestă porcină”.

Poate că cel mai bine e să renunţi la carne. Deşi regimul vegetarian a fost dovedit ca incomplet din punct de vedere nutritiv şi născător de pernicioase „compensări” onirice (vise abundente cu fleici, cîrnăciori şi cotlete…). 

Ce ne mai rămîne? Băutura! Dar şi aici lucrurile se complică. Eu, vechi diabetic, grăsun şi cardiac, am voie bere? În nici un caz! – strigă într-un glas medicii. Dar tot unii medici au descoperit de curînd, fireşte „pe baze experimentale”, că berea conţine colesterol bun şi viguroşi anti-oxidanţi (nu mai vorbim de o bogată colecţie de minerale utile). Prin urmare berea e recomandată (sigur, cu moderaţiune) diabeticilor şi cardiacilor. Şi cînd te gîndeşti cîţi ani de abstinenţă – cu argumente ştiinţifice – m-au ţinut departe de halbă. Dar vinul? Cardiacii să nu prea bea roşu! – a sunat cuvîntul de ordine pînă mai ieri. Francezii dovedesc, statistic, contrariul! Albul are, e drept, mai puţine calorii, dar efectele ambelor lichide sunt, de fapt, echivalente. Pe deasupra, albul produce insomnie. Cum e cu tăriile? Cardiacilor li se recomandă să bea: sunt vaso-dilatatoare. Diabeticilor nu prea: deşi scad glicemia (păi, atunci le-aş bea ca medicament!), au efecte negative în plan neurologic.

Singura unanimitate savantă e că vitală e moderaţia şi că, de fapt, marele vinovat pentru toate e stresul. Concluzia: trebuie să mîncăm puţin, fiert şi vesel! Nu prea contează ce. 

Zilele trecute, am citit într-un ziar că micul dejun cu ouă şi cîrnaţi e o bună metodă de slăbire. Şi că un american a slăbit şapte kile într-o săptămînă mîncînd doar cîrnaţi cu bere. Ştiinţa pare să evolueze spre un viitor tonic, generos, nediscriminatoriu. Anything goes! În ce mă priveşte, sunt gata să devin, pe acest fundal, „dietetically correct”!

Privesc tandru spre omul viitorului: va fi erbivor, va evita orice formă de ebrietate şi va gîndi pozitiv.

 

P.S. Aştept cu nerăbdare comentariile ample ale dragilor mei forumişti, pentru a afla noi amănunte despre al treilea război mondial între băsişti şi uselişti!

                       

                       

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

gyll
18.11.2013, 07:55:11

Asa-i domnule Plesu. ''Dietele''urmeaza cu sfintenie evolutia societati. Ce era bun ieri este rau astazi si viceversa.Ca si-n Caragiale. Eu va sfatuiesc sa mancati ,cu masura,tot ceea ce va pica bine. Acuma,masura sa nu fie cat ocaua lui Cuza.

+16 (20 voturi)
Vanatorul/d.c.
18.11.2013, 07:56:46

Sa ma ierte domnul Plesu daca gresesc, dar consider textul de azi..o gluma.. Aproape gratuita..Pentru ca noi, admiratorii dumnealui, ne asteptam la cu totul altceva si nu la reflectii..nutritioniste..! Nu cred ca unui erudit de talia domnului Plesu ii pasa daca un admirator e dezamagit de acest tip de discurs..gastronomic..Iar PS-ul, "Aştept cu nerăbdare comentariile ample ale dragilor mei forumişti, pentru a afla noi amănunte despre al treilea război mondial între băsişti şi uselişti! " ..seamana foarte mult cu un anumit tip de persiflare, ieftin si el, unul care pare sa arunce in derizoriu lupta dintre adevar si minciuna. Ca un "basist" autodeclarat ce sunt (si asta tot ca un fel de persiflare), tin totusi sa-l asigur pe unul din dintre cei mai mari romani (dl. Plesu), ca sunt gata oricand sa mai duc inca 3 razboaie mondiale consecutive cu toti cei care au de gand sa transforme Romania intr-un lagar al submediocritatii, minciunii, ipocriziei si imposturii. Si voi face asta fara sa-mi numar..caloriile consumate. Cu respect.

-9 (33 voturi)
Negut Joe
18.11.2013, 08:03:09

amice nu ne poţi lăsa în pace! slăbeşte-ne! cum zice domnul Pleşu

+12 (24 voturi)
David Craiu
18.11.2013, 07:58:48

Eu cel mai slabutz am fost în perioada în care eram îndrăgostit de o fată cu ochi negri lucioși care fredona cel mai ades La vie en Rose.Nici mâncare nu-mi trebuia.O purtam necontenit în gând iar când mă întâlneam cu ea străluceam de parcă eram conectat la 25,5 MV.Eram pur și simplu fericit.După...am început să mă mai răzbun pe mici și pe bere ,să trăiesc pe jumătate și să iubesc (mai puțin) aproape femei -:)

+8 (8 voturi)
Negut Joe
18.11.2013, 08:00:58

Nici eu nu stau grozav la siluetă, dar dimineaţa fac cam 45 de minute sport în natură, alerg, fac mişcare, mănânc mult şi lacom după această încercare! Cât despre certurile dintre forumişti asta mă amuză şi întristează! Oare altceva n-au ce face, decât să debiteze stupidităţi la postarea d-voastră?

+3 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (100)