Suplimentele alimentare nu reduc riscul de boli cardiovasculare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vitaminele şi mineralele din borcan par să nu ne ajute precum cele existente în fructe şi legume
Vitaminele şi mineralele din borcan par să nu ne ajute precum cele existente în fructe şi legume

Nu există nicio dovadă ştiinţifică potrivit căreia suplimentele alimentare susţin sănătatea cardiovasculară, potrivit unei analize recente realizată de oamenii de ştiinţă americani.

„Nu există nicio dovadă ştiinţifică potrivit căreia suplimentele susţin sănătatea cardiovasculară“, a declarat pentru Reuters doctor Joonseok Kim, unul dintre autorii studiului, de la Universitatea Birmingham, Alabama.

 Sperăm că lucrarea noastră va contribui la încheierea dezbaterii pe această temă cu privire la utilizarea multivitaminelor şi a mineralelor pentru prevenirea afecţiunilor cardiovasculare, a adăugat acesta, citat de agerpres.ro.

Echipa condusă de Kim a adunat dovezi de la optsprezece studii la care au participat peste două milioane de persoane pentru a analiza asocierea dintre administrarea de multivitamine şi minerale şi diverse probleme cardiovasculare precum bolile coronariene şi accidentul vascular cerebral.

Administrarea de multivitamine şi minerale nu a fost asociată cu riscul de deces ca urmare a unei afecţiuni cardiovasculare sau a bolii coronariene, sau cu incidenţa accidentului vascular cerebral ori decesul din aceste cauze, potrivit raportului publicat în jurnalul „Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes“.

Aport de fructe şi legume, plus exerciţii fizice

Suplimentele cu multivitamine şi minerale au fost asociate cu un risc uşor mai scăzut de apariţie a bolii coronariene, însă această diferenţă a fost observată doar în studii care nu au luat în calcul cantitatea de fructe şi legume consumată şi în cercetări efectuate în afara Statelor Unite.

Studiile realizate în Statele Unite şi cele care au ţinut cont de dieta subiecţilor nu au identificat niciun beneficiu relevant din punct de vedere statistic în urma administrării de multivitamine şi minerale pentru prevenirea bolilor de inimă.

Rezultatele au fost consistente când oamenii de ştiinţă au luat în calcul alţi factori, precum durata de monitorizare a subiecţilor, vârsta, sexul sau nivelul de activitate fizică, precizează sursa citată.
„Am aflat din experienţele anterioare că este extrem de dificil să influenţezi publicul când la mijloc se află o percepţie puternică şi profitul comercial“, a punctat Kim.

Însă, personal cred că profesioniştii în domeniul sănătăţii şi oamenii de ştiinţă deţin acum dovezile necesare pentru a educa publicul oferind informaţii corecte şi pentru a se concentra mai mult pe probleme mai presante pentru prevenirea în mod eficient a bolilor cardiovasculare, a adăugat el.

Aş vrea să încurajez oamenii să discute despre cu medicii lor despre utilizarea suplimentelor cu multivitamine şi minerale şi să îşi realoce resursele către ceea ce s-a dovedit că îmbunătăţeşte starea cardiovasculară, cum ar fi aportul de fructe şi legume şi exerciţiile fizice“, a mai spus cercetătorul.

Suplimentele ar trebui sau nu prescrise oamenilor sănătoşi

Doctor Susanne Rautiainen de la Institutul Karolinska din Stockholm, Suedia, care a cercetat intens asocierea dintre administrarea multivitaminelor şi mineralelor şi prevenirea bolilor însă nu a fost implicată în acest studiu a declarat pentru Reuters că speră ca aceste rezultate să îi influenţeze pe medici să nu recomande multivitamine pacienţilor ce par a fi sănătoşi.
„Dacă te consideri sănătos, nu ai în istoric afecţiuni şi ai o alimentaţie echilibrată, caracterizată de un aport important de fructe şi vegetale, cereale integrale, legume, nuci şi peşte, nu există niciun motiv pentru a cheltui bani pe suplimente cu multivitamine“, a spus ea.

Pe de altă parte, doctor Jeffrey B. Blumberg de la Institutul de cercetare în domeniul nutriţiei şi îmbătrânirii Jean Mayer USDA din Boston, Statele Unite, care nu a fost implicat în acest studiu, a precizat că multivitaminele şi mineralele se pot dovedi utile în anumite situaţii.

Spre exemplu, el a notat că 90% din persoanele din Statele Unite nu îndeplinesc cerinţele medii estimate în ceea ce priveşte nivelul optim de potasiu, vitaminele D şi E şi colină, situaţie care poate fi „corectată“ cu ajutorul unor astfel de suplimente

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite