Dietă şi Fitness

articolul anterior articolul urmator

„Supradoza“ de vitamine, subiectul unei controverse: scad suplimentele alimentare speranţa de viaţă ?

1
9 Jul 2013 00:37:29
Autor: Iulia Marin
Vitaminele, în cantităţi mai mari decât doza recomandată, ar putea dăuna FOTO Shutterstock
Vitaminele, în cantităţi mai mari decât doza recomandată, ar putea dăuna FOTO Shutterstock

Vitaminele, în cantităţi care depăşesc dozele recomandate, dăunează sănătăţii, susţin autorii unui studiu care sugerează că în special vitaminele C şi E scad speranţa de viaţă cu până la 25 de procente.

Cercetătorii susţin că studiul, publicat în jurnalul „Biology Letters“ şi citat de „Daily Mail“, ridică întrebări cu privire la beneficiile suplimentelor alimentare, în condiţiile în care se ştie, de pildă, că o persoană obişnuită are nevoie, zilnic, de 40 de miligrame de vitamina C  pentru a se menţine sănătos.

În ce priveşte vitamina E, doza recomandată este de patru miligrame pentru bărbaţi, respectiv de trei miligrame pentru femei, dar există şi variante de suplimente care conţin cantităţi de sute de ori mai mari. 

Dozele recomandate sunt de regulă obţinute din alimente şi nu este necesară administrarea de suplimente, subliniază oamenii de ştiinţă. 

În mod normal, cantităţile mari de vitamine încetinesc procesul de îmbătrânire celulară, iar cercetările anterioare au sugerat că vieţile şoarecilor ar putea fi prelungite dacă le sunt administrate suplimente. Pe de altă parte, în cazul şoarecilor de câmp, efectul este diferit: speranţa de viaţă a acestora scade în momentul în care le sunt administrate doze ridicate de suplimente.

Această descoperire arată, după cum explică profesorul Colin Selman, de la Universitatea din Glasgow, că „există diferenţe majore în ce priveşte efectul dozelor ridicate de“ suplimente, atunci când acestea sunt administrate unor specii diferite.

Deşi cercetătorii recunosc că nu au efectuat astfel de experimente în rândul oamenilor, ei consideră că datele de până acum ar trebui să avertizeze, totuşi, cu privire la abuzul de suplimente alimentare.

Pe de altă parte, statisticile oficiale arată că nu există motive de îngrijorare, de vreme ce  nu s-a dovedit deocamdată că supradozele de vitamine sau de suplimente alimentare ar provoca reacţii adverse grave.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Vesta Vesta
10.07.2013, 06:04:04

Aiureli! Nu mai stiu cum sa scape de noi si inventeaza tot felul de minciuni. Deci mai nou, vitaminele sint nocive. OK, atuncea nu le luati voi si scutiti-ne pe noi de sugestii cretine.

+1 (1 vot)
Modifică Setările