TOP 10 beneficii ale agrişelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Agrişele pot fi roşii sau verzi-gălbui, în funcţie de soi  Foto Shutterstock
Agrişele pot fi roşii sau verzi-gălbui, în funcţie de soi  Foto Shutterstock

Au un gust bogat, exotic, reprezentând un amestec aromat de ananas şi căpşune. Sunt pline de vitamine, minerale şi alte principii active, care le-au tansformat într-un remediu extraordinar, menţionat de peste 3.000 de ani de medicina chineză.

Fac parte din aceeaşi familie cu fructele de pădure, au diferite culori, de la roşii la verzi-gălbui, în funcţie de soi. Cresc pe toate solurile, dacă este soare, fiind extrem de populare în Nordul Italiei şi în Marea Britanie. La noi, se întânesc îndeosebi în zonele de deal, cu precădere în Ardeal.

Au puţine calorii şi sunt o binecuvântare pentru cei care o problemă cu greutatea. Pentru că satisfac papilele gustative, fără a afecta silueta. Ba dimpotrivă, o pot subţia dacă ţin locul unei mese din timpul zilei, de preferat pe cea de seară. Dar nu numai asta recomandă consumul lor. Agrişele sunt, de fapt, o adevărată mină de sănătate.

1. Au efect remineralizant, fiind indicate în astenii şi convalescenţe. Conţin pectine, acizi (malic, citric, tartric), vitamine (C 25-35 mg la sută, A, B1, B2, P), săruri minerale (sodiu, calciu, fosfor, fier, potasiu).

2. Sunt „prescrise” celor cu hipertensiune arterială şi alte afecţiuni cardiovasculare, datorită potasiului furnizat. Practic, 100 g de agrişe proaspete ne oferă 210 mg de potasiu, element necesar bunei funcţionări a muşchiului cardiac.

3. Curăţă organismul de toxine, fitoterapia recomandând în acest sens cure cu maximum 1 kg de fructe pe zi, fie o zi pe săptămână sau 3 zile consecutiv.

4. Sunt diuretice, motiv pentru care sunt folosite în afecţiuni urinare, artrită, reumatism şi în gută.

5. Stimulează funcţia hepatică şi tocmai de aceea ar trebuie să fie nelipsite din dieta bolnavilor de hepatite şi ciroză hepatică. 

6. Au proprietăţi laxative, fiind recomandate celor care suferă de constipaţie.

7. Pot fi consumate fără reţineri şi de către diabetici, întrucât deţin zaharoză într-o cantitate foarte mică, iar levuloza şi glucoza se găsesc, practic, în aceeaşi concentraţie.

8. Sucul de agrişe, luat câte o linguriţă sau două pe zi, grăbeşte videcarea răguşelii. Se obţine dintr-un kilogram de fructe stoarse şi fierte, timp de o oră.

9. Ceaiul de agrişe întăreşte sistemul imunitar. Acesta se prepară dintr-o mână de frunze de agriş peste care se toarnă 500 ml de apă clocotită, care se mai lasă un minut la fiert. Când se răceşte, se îndulceşte cu miere şi se beau aproximativ trei căni pe zi.

10. Ceaiul combinat din frunze şi fructe de agriş ajută la eliminarea naturală a pietrelor de la rinichi şi calmează durerile menstruale.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite