Top 7 cele mai sănătoase alimente de post

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cel mai mare ajutor nutriţional în Postul Paştelui îl reprezintă bogăţia de verdeţuri FOTO: Shutterstock
Cel mai mare ajutor nutriţional în Postul Paştelui îl reprezintă bogăţia de verdeţuri FOTO: Shutterstock

Postul Paştelui, care începe luni, 18 martie, este binevenit pentru organismul nostru suprasolicitat de consumul crescut de produse de origine animală pe parcursul iernii. Dar contează foarte mult ca dieta să fie alcătuită din alimente care să ne satisfacă toate nevoile nutriţionale, atrag atenţia specialiştii.

1. Lintea

La ieşirea din iarnă, organismul înregistrează o reducere considerabilă a nivelului de fier. Oboseala persistentă şi dificultatea de a da jos din kilogramele acumulate în sezonul rece pot fi semne ale unei carenţe de fier. De aceea, este foarte important ca, o dată cu venirea primăverii şi cu intrarea în Postul Paştelui, să aducem prin dietă o cantitate importantă de fier în organism. Una dintre sursele importante de fier este lintea. De fapt, această leguminoasă conţine de două ori mai mult fier decât carnea.

Totuşi, mineralul din compoziţia lintei este un tip de fier dificil de asimilat de organism şi, de aceea, specialiştii recomandă să asociem întotdeauna lintea cu surse de vitamina C: suc de lămâie, pătrunjel, spanac sau varză.

2. Hrişca

Tot din categoria leguminoaselor, specialiştii ne recomandă în postul Paştelui hrişca. Aceasta este una dintre cele mai bune surse vegetale de proteine. Hrişca nu doar că înlocuieşte cu succes carnea, dar oferă organismului toate elementele de care are nevoie pentru a trece peste astenia de primăvară. „Hrişca este o sursă de proteine cu efecte antidepresive remarcabile, de vitamine din grupul B şi de săruri minerale“, precizează prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.

3. Quinoa

Un tip de cereale mai puţin cunoscut, dar care astăzi se găseşte în aproape toate hipermarketurile este quinoa. O cereală cu calităţi nutriţionale excepţionale, potrivit specialiştilor, quinoa conţine proteine de calitate superioară celor din carne. Şi din punctul de vedere al cantităţii de proteine, quinoa depăşeşte multe tipuri de carne, spun specialiştii. De asemenea, quinoa conţine cantităţi importante de calciu care se asimilează mai bine în organism decât cel din lapte.

Se prepară într-un mod asemănător orezului, dar timpul de preparare este mai scurt. Se poate pune în cerealele de la micul dejun, se poate combina cu leguminoase, cum sunt fasolea, mazărea şi lintea sau se poate pune în salate.

4. Verdeţuri

Desigur, unul dintre motivele pentru care cu toţii aşteptăm primăvara este bogăţia ei de verdeţuri. Leurda, urzicile, untişorul, ceapa verde, pătrunjelul, spanacul şi salata verde ne oferă toate o varietate de vitamine şi de minerale după care organismul nostru „tânjeşte“ la ieşirea din iarnă. „Dintre alimentele primăverii, prin efectele lor se remarcă păpădia (frunzele), care tonifică şi detoxifică organismul şi este puternic hepatoprotector, sparanghelul, care poate atenua simptomele celor meteosensibili, leurda, urzica, usturoiul şi ceapa verde. Toate acestea, în combinaţie cu ulei extravirgin de măsline autentic, sunt indicate şi pentru a tonifia neuronii, sistemul nervos central fiind pus la încercare de tranziţia de la iarnă la primăvară“, explică prof. dr. Mencinicopschi, în cartea sa „Noua ordine alimentară: Şi noi ce mai mâncăm“.

5. Migdale

Tot pentru menţinerea sănătăţii creierului şi, în special, pentru combaterea asteniei de primăvară, specialiştii recomandă ca mai ales în postul Paştelui să consumăm migdale între mese. „Acestea trebuie să fie însă neprăjite, nesărate, neglazurate“, subliniază prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Pentru a evita îngrăşarea, nu trebuie să mâncăm, însă, mai mult de 15-20 de migdale pe zi.

6. Avocado

Mulţi îl consideră fruct, tot atât de mulţi – legumă. Cert este că avocado este un aliment care nu ar trebui să lipsească din dieta de zi cu zi, cu atât mai mult în post. Are în compoziţie o cantitate de grăsimi asemănătoare celei din unt. Mai exact, 85% din calorii sunt provenite din grăsimi. Dar sunt grăsimi bune, spre deosebire de cele din unt. De fapt, cele mai multe grăsimi din avocado sunt fitosterolii, substanţe recunoscute pentru efectul lor benefic în combaterea inflamaţiilor din corp.

De asemenea, avocado conţine acizi oleici, care favorizează absorbţia substanţelor nutritive din alimentele cu care este asociat. Îl poţi consuma în salate cu roşii, morcovi, spanac şi salată verde. În combinaţie cu ulei de măsline şi cu muştar poţi face o excelentă maioneză de post şi sănătoasă.

7. Miere

Pentru a-ţi satisface pofta de „ceva dulce“, cea mai recomandată şi în general şi în special în post este, evident, mierea. Aliment-medicament, „mierea naturală de albine conţine peste 280 de compuşi. Dintre aceştia se remarcă glucidele de calitate, macroelementele – potasiul, sodiul, magneziul, fosforul, sulful – şi microelementele – fierul, cuprul, siliciul, galiul, vanadiul, beriliul, argintul, zirconiul. Toate acestea sunt esenţiale funcţiilor metabolice ale omului“, completează prof. dr. Mencinicopschi.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite