Unele ambalaje de fast-food conţin substanţe potenţial nocive

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambalajele impermeabile utilizate pentru pizza, hamburgeri şi alte alimente gata preparate conţin substanţe fluorurate potenţial dăunătoare, potrivit unui studiu preluat de AFP.

Cercetările efectuate pe subiecţi umani sugerează că substanţele perfluoroalchilate (PAFS), utilizate pentru impermeabilizarea hârtiei şi a cartonului ambalajelor produselor alimentare tip fast-food, sunt asociate cu anumite tulburări de dezvoltare la copii, scăderea fertilităţii, dar şi creşterea riscului de apariţie a cancerului şi a problemelor la nivelul tiroidei, potrivit Agenţiei pentru substanţe toxice şi registrul bolilor (ATSDR) din Statele Unite, citată de agerpres.ro.

Studii anterioare au demonstrat că aceste substanţe se pot regăsi în alimentele care iau contact cu ambalajele, mai arată sursa citată.

Noul studiu, publicat în jurnalul american „Environmental Science şi Technology Letters“, a testat peste 400 de eşantioane de ambalaje de la 27 de lanţuri de fast-food din SUA.

Aproape jumătate dintre ambalajele de hârtie şi 20% din cele de carton precum cutiile pentru pizza şi cartofi prăjiţi conţin fluor, utilizat la impregnarea unor materiale în vederea impermeabilizării acestora, precum hainele rezistente la umezeală, mochete care resping apa sau recipientele antiadezivele.

Hârtia folosită la ambalarea produselor tip fast-food, a deserturilor şi a pâinii conţine cea mai mare cantitate de fluor, se arată în studiu. „Aceste produse au fost asociate în cadrul cercetătorilor cu un număr mare de probleme de sănătate, prin urmare este îngrijorător faptul că mulţi oameni sunt potenţial expuşi“, atrage atenţia Laurel Schaider, chimist la Institutul Silent Spring şi autor principal al acestei lucrări. „Copiii sunt cei mai expuşi riscului deoarece organismele lor se află în dezvoltare şi sunt mai vulnerabile la produsele chimice“, a explicat omul de ştiinţă.

Şase dintre eşantioanele studiate conţineau acid perfluorooctanoic (PFOA) sau C8, în ciuda faptului că mai mulţi dintre marii producători de ambalaje din SUA anunţaseră că vor stopa utilizarea substanţei din cauza riscurilor de sănătate, în urma unui raport din 2011 al Agenţiei Americane pentru Alimente şi Medicamente (FDA).

Statele Unite au început să reducă începând din anul 2000 utilizarea unora dintre aceste substanţe PAFS în producţia ambalajelor, însă alte ţări continuă să le întrebuinţeze în acest scop, mai arată AFP care menţionează că cercetătorii au atras de asemenea atenţia că aceşti compuşi chimici pot persista mult timp în mediu.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite