Vânătăi dese? Ai carenţă de vitamina P

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dintr-o dată au început să-ţi sângereze gingiile, deşi nu ţi-ai schimbat nici periuţa şi nici pasta de dinţi. În plus, te învineţeşti mult mai uşor, deşi nu ţii minte să te fi lovit. Responsabilă pentru aceste stări nu este alta decât vitamina P. Mai bine spus, lipsa acesteia din organism.

Dacă până acum n-au auzit de vitamina P, nu te mira. Multă lume n-o ştie. Este o substanţă mai puţin promovată, mai „discretă”, dar nici pe departe mai puţin importantă decât alţi micronutrienţi. Aceasta acţionează în strânsă legătură cu vitamina C, fiind responsabilă de absorbţia acestei vitamine esenţiale şi de prevenirea distrugererii ei prin oxidare.

În plus, vitamina P are un rol substanţial în prevenirea hemoragiilor, contribuind la reducerea apariţiei echimozelor şi a sângerării gingivale. 

Are efect antiinflamator şi intervine în procesele energetice ale ţesuturilor şi în menţinerea permeabilităţii vaselor capilare. În tandem cu vitamina C, vitamina P are un puternic efect antiinfecţios, reuşind să mărească rezistenţa organismului la infecţii. De asemenea, această combinaţie poate fi folosită preventiv şi împotriva gripei. 

Mai mult decât atât, studiile au arătat că vitamina P protejează organismul de efectele secundare ale razelor X,  influenţează într-un mod pozitiv creşterea cantităţii de calciu din sânge şi ajută în tratamentul ameţelilor cauzate de afecţiunile urechii interne.

De câtă vitamina P avem nevoie?

Specialiştii recomandă o cantitate aproximativă de 10-20 de miligrame pe zi. Practic, pentru o cantitate de 500 de miligrame de vitamina C ar fi nevoie de un minimum de 100 de miligrame de bioflavonoide (categorie din care face parte şi vitamina P). Această vitamină este lipsită de toxicitate, deoarece excesul este eliminat rapid din organism prin urină şi transpiraţie.

De unde faci rost de ea 

O cantitate însemnată de vitamina P există în citrice (lămâi, portocale, grepfrut), prune, caise, vişine, cireşe, coacăze negre, măceşe, zmeură, afine, păducel, mere, struguri şi hrişcă. Poţi regla cu uşurinţă aportul vitaminei, crescând frecvenţa cu care consumi aceste alimente.
 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite