„Verdele trebuie să fie vedeta în farfurie dacă ţinem Post“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegerile alimentare corecte făcute în timpul postului pot duce la slăbire şi la menţinerea greutăţii normale. Şi reciproca este valabilă.

Riscul de îngrăşare este unul major în perioada Postului. Proteinele animale care dau saţietate sunt înlocuite cu proteine vegetale care, însă pot veni la pachet cu mulţi carbohidraţi. Şi există riscul excesului de carbohidraţi şi uleiuri vegetale pentru a potoli senzaţia de foame, atrage atenţia dr. Florin Ioan Bălănică, membru al Academiei Americane de Nutriţie şi Dietetică.

Cum arată o zi de post în viziunea medicului?

Micul dejun se poate compune din fructe – măr verde, kiwi, ananas, fructe de pădure – pentru cei care suportă fructele pe stomacul gol. Pentru ceilalţi, o variantă poate fi o pastă de năut fiert, amestecat cu dovlecel, condimente şi verdeţuri, tartinată pe o felie de pâine sau două, alături de legume de culoare verde.

Mazărea are mulţi carbohidraţi şi amidon

Ca gustare, medicul recomandă laptele de migdale sau pe cel de soia, fără zahăr.

„La prânz, putem consuma o supă cremă de ciuperci, o supă de linte, o fasole verde cu usturoi, o mâncare de fasole boabe, de preferat cât mai închisă la culoare, chiar neagră, pentru că acelea sunt boabele cu o cantitate mare de proteine. Cu alte cuvinte, putem consuma mâncăruri bazate pe legumele proteice: linte verde, fasole cu boabe închise la culoare, fasole verde, năut, mazăre, broccoli. Trebuie să ştiţi că mazărea are o cantitare mare de carbohidraţi şi amidon. Aşadar, alegem o supă-cremă sau o mâncare gătită la abur, cuptor sau pe aragaz. Eu întotdeauna sfătuiesc pacienţii să gătească cu supă, adică cu fiertură de pătrunjel, ţelină, păstârnac, mai ales în Post, pentru că aşa dăm gust bun alimentelor şi nu vom folosi ulei, prăjeli sau rântaşuri“.

A doua gustare a zilei se poate compune din lapte vegetal sau o tartină cu o pastă de leguminoase.

„Încheiem ziua cu cina care trebuie să fie până în ora 20.00 şi, evident, va fi compusă din alimente uşoare. Trebuie să ştiţi că legumele proteice se digeră mai greu decât carnea aşa că nu trebuie să credeţi că legume = ceva uşor. Nu orice fel de legumă este o legumă uşoară. Se poate consuma, de exemplu, o salată cu multe verdeţuri, cu un sos din muştar fără zahăr, cu lămâie, mărar. Se pot adăuga nişte boabe de năut sau nişte boabe de linte, fierte în prealabil într-o supă de rădăcinoase

Cartofii trebuie consumaţi ocazional

Verdele trebuie să fie vedeta în farfurie dacă ţinem Post. Aşa că trebuie să optăm preponderent pentru spanac, sparanghel, fasole verde, salată, verdeţuri, linte verde, varză, castraveţi, ardei şi dovlecei.

La polul opus, sunt alimentele procesate, fără nutrienţi de valoare, cele cu multă făină albă, grăsimi vegetale şi zahăr. Cartofii trebuie consumaţi ocazional, cu măsură, şi trebuie copţi.

Orezul se reduce la o lingură, pâinea integrală la o felie, iar fructele oleaginoase la un număr de maximum 10.

Nu abuzăm de fructe, uleiuri, măsline şi nici de miere. În schimb, profităm la maximum de zilele cu dezlegare la peşte.

„Chiar recomand persoanelor supraponderale şi celor care vor să slăbească şi vor să ţină Post, 5 mese pe zi de peşte cu legume de culoare verde. Se pot varia peştele roşu  - somon, ton-  cu peştele alb  - păstrăv, cod, biban, dorada- sau fructele de mare. Sunt multe sortimente disponibile pe piaţă din care se pot face mâncăruri simple, uşoare, la cuptor, la grătar sau fierte. Se pot face salate cu peşte, se pot folosi sosuri diverse din muştar fără zahăr, usturoi, lămâie care dau gust bun alimentelor“.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite