Zahărul hrăneşte cancerul. Cât adevăr se ascunde în spatele acestei afirmaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Excesul de zahăr duce la îngrăşare
Excesul de zahăr duce la îngrăşare

După bolile cardiovasculare, cancerul provoacă cele mai multe decese. Depistarea şi tratamentul precoce măresc şansele de supravieţuire ale pacienţilor.

În ciuda progreselor medicinei, cuvântul „cancer“ îi sperie încă pe foarte mulţi pacienţi. Stilul de viaţă dezechilibrat măreşte riscul de cancer, potrivit prof. dr. Mustafa Bozkurt, medic oncolog la Spitalul Acibadem. Acesta a vorbit despre un aliment extrem de controversat în apariţia cancerului şi anume zahărul.

La ora actuală, informaţiile despre diversele tipuri de afecţiuni maligne sunt disponibile pe Internet. Însă acestea trebuie acceptate cu discernământ, numai din surse care au susţinerea experţilor oncologi. În plus, medicii spun că terapiile în cancer sunt de multe ori personalizate şi că nu funcţionează la fel în toate cazurile. De asemenea, medicii atrag atenţia asupra orientării pacienţilor către terapiile naturiste, care nu au suport ştiinţific. La fel sunt şi deciziile în privinţa anumitor obiceiuri alimentare.

„Cel mai controversat aliment este zahărul, şi chiar s-a vehiculat o teorie cum că anumite celule, în special cele maligne, extrag mai uşor zahărul din sânge. De aceea, s-a crezut că dacă o persoană cu cancer consumă zahăr, acesta va hrăni tumoarea. Dar acest lucru nu este corect, în realitate, nu se întâmplă aşa. E un concept care a fost descris acum 100 de ani, dar nu înseamnă că zahărul hrăneşte celulele maligne. Acest lucru nu este dovedit ştiinţific. Dar excesul de zahăr are un alt efect nociv: este vorba de îngrăşare, care duce la sedentarism. Şi meseriile din ziua de azi sunt sedentare, lucrăm în faţa computerului multe ore şi facem din ce în ce mai puţină mişcare. Iar ştiinţa a dovedit de această dată că mişcarea poate contribui la reducerea riscului de cancer şi în general, la o sănătate mai bună pe termen lung. O persoană în formă este una sănătoasă, la care toate sistemele şi organele funcţionează bine“, spune prof. dr. Mustafa Bozkurt.

„Cea mai bună dietă este cea mediteraneană“

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, o treime dintre decesele prin cancer apar pe fondul excesului ponderal, a consumului redus de legume şi fructe, a sedentarismului, fumatului şi a excesului de alcool. În aceste condiţii, adoptarea obiceiurilor sănătoase dovedite ca fiind eficace în prevenţia cancerelor este recomandarea numărul 1 a medicilor oncologi.

Nu ne putem baza doar pe renunţarea la zahăr. Cea mai bună dietă este cea mediteraneană: se bazează pe legume, fructe, peşte, ulei de măsline. Persoanele care locuiesc în baziul Mediteranei sunt longevive. O vreme, s-a crezut că o carenţă de vitamina D poate avea un impact negativ asupra sănătăţii oaselor şi poate fi legată de un risc mai crescut de cancer de colon, dar studiile nu au dovedit acest lucru“, conchide expertul.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite