Zece lucruri importante despre vitamine şi minerale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vitaminele şi mineralele se găsesc mai ales în fructe şi legume
Vitaminele şi mineralele se găsesc mai ales în fructe şi legume

Fixarea calciului în oase este determinată de aportul de calciu şi de vitamina D, dar şi de nivelul activităţii fizice. Ce lucruri importante ar trebui să ştim despre vitamine şi minerale.

Vitaminele şi mineralele sunt esenţiale pentru buna funcţionarea a organismului. Ele se găsesc în cantităţi mici în toate produsele alimentare naturale şi trebuie asigurate încă din primii ani de viaţă. Ce este util să ştim despre ele dacă ne dorim copii sănătoşi.

1.Vitamina A – numită şi vitamina vederii - este implicată şi în imunitate. Absorbţia ei din alimente – din morcovi, de pildă - se face mai bine dacă acestea sunt prelucrate termic, potrivit „Ghidului pentru părinţi“ întocmit de Asociaţia Samas, împreună cu specialişti de la Societatea  de Nutriţie din România, Societatea Română de Pediatrie, Societatea Naţională de Medicina Familiei şi Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alfred Rusescu“ din Bucureşti.

2.Potrivit aceleiaşi surse, vitamina B 12, implicată în buna funcţionare a sistemului nervos şi prevenirea anemiei, nu se găseşte în vegetale.  Vitamina B12 este specifică regnului animal, sursele cele mai importante fiind carnea, peştele, laptele şi produsele lactate şi ouăle,în special gălbenuşul.

3.Un ardei gras roşu conţine mai multă vitamina C decât are nevoie un adult/zi.

4.Copiii expuşi la fumul de ţigară au un deficit de vitamina C prin utilizarea masivă a vitaminei C în neutralizarea oxidanţilor inhalaţi, conform susrsei citate.

5.Aportul de calciu este foarte important în copilărie. Până la 20 de ani este atins 90% din vârful de densitate osoasă; nivelul acestui vârf este determinat genetic în proporţie de 60-80%, restul fiind în foarte mare măsură dependent de aportul de calciu şi vitamina D. Calciul asimilabil provine, în principal, din lapte şi produse lactate, iar vitamina D din expunere la soare şi consum de peşte gras, ficat, gălbenuş de ou, unt.

6.Fixarea calciului în oase este determinată de aportul de calciu şi vitamina D, dar şi de numărul de ore de exerciţii fizice – gimnastică, alergare, sporturi de echipă – care presupun susţinerea greutăţii corporale prin contact cu solul. De exemplu, înotul sau mersul pe bicicletă, deşi contribuie la dezvoltarea armonioasă sau reglarea respiraţiei, nu au rol în fixarea calciului.

7.Un aport suficient de fosfor poate reduce disconfortul muscular apărut în urma depunerii efortului fizic.

8. Oul are o valoare nutritivă mare, dar o valoare calorică relativ redusă, şi produce rapid senzaţia de saţietate.

9.În România, consumul de peşte este foarte scăzut. Copilul ar trebui să mănânce peşte – de preferinţă gras - de 2 ori pe săptămână. Pe lângă proteine, peştele conţine vitamina D, acizi graşi omega 3, iod şi alte substanţe nutritive.

10.Se consideră că, în medie, e nevoie de o expunere de 8-10 ori la un aliment nou pentru ca acesta să fie acceptat şi să devină în mod spontan solicitat de copil.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite