Zece reguli pentru a slăbi repede şi bine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru a avea succes in programul de slabire, evita infometarea FOTO Arhiva
Pentru a avea succes in programul de slabire, evita infometarea FOTO Arhiva

Vara, mai mult ca oricând, încep să ne frământe îngrijorările privind silueta. Fiindcă dorim să arătăm perfect în ţinutele estivale sau când ne expunem la plajă. Pentru a pleca în concediu fără grija kilogramelor suplimentare, îţi propunem un set de zece reguli uşor de urmat şi verificate de nutriţionişti.

Adoptă o alimentaţie echilibrată

Nu e niciun secret, alimentaţia echilibrată este de bază atunci când vrei să slăbeşti. Dar asta nu înseamnă că trebuie să te înfometezi. Mizează pe un mic dejun copios (cereale, fructe, lactate) pentru a evita senzaţia acută de foame până în ora 12.00 care ar putea să te împingă la gustări hipercalorice. La masa de prânz optează pentru proteine de calitate provenite din carne slabă (pui, curcan, peşte…). Peştele este un foarte bun aliat al siluetei şi sănătăţii, deoarece conţine calorii şi faimoşii acizi omega 3. În privinţa cerealelor, nutriţioniştii spun că este bine să le alegi pe cele integrale, pe care le poţi asocia cu leguminoase (de exemplu, quinoa şi linte). Acest lucru te ajută să îţi menţii senzaţia de saţietate mai mult timp. Seara, evident, o cină uşoară (supă cremă, salată…). Iar pe tot parcursul zilei nu te atinge de solniţă, mai ales dacă ai retenţie de apă.

Mişcare, mişcare şi iar mişcare

Pentru o siluetă subţire şi tonifiată, sportul este aliatul tău nr. 1. Dar nu este nevoie să fii atlet de performanţă. Sunt suficiente câteva exerciţii, abdomene dimineaţa, o plimbare în ritm rapid sau un tur cu bicicleta, important este ca mişcarea să fie zilnică. Chiar este bine să variezi activităţile fizice pentru a nu te plictisi.

Bea suficientă apă

Chiar dacă apa nu slăbeşte, este esenţial să îţi asiguri un aport suficient de lichide. 1,5-2 litri reprezintă cantitatea recomandată zilnic pentru hidratarea corectă a organismului şi eliminarea toxinelor. Un pont pentru a şti sigur că ajungi la această cantitate: bea apă din sticle de 500 ml, iar până seara trebuie să consumi patru sticle.

Nu renunţa la gustări

Când foamea nu-ţi dă pace pe la ora 17.00, este foarte probabil să cazi în capcana de a ronţăi ceva plin de calorii şi nesănătos. Luarea unei gustări la ora 11.00, respectiv la ora 17.00 te va ajuta să-ţi potoleşti foamea şi să aştepţi masa de prânz sau cina fără probleme. Bineînţeles, optează pentru o gustare sănătoasă şi hrănitoare. Profită de abundenţa fructelor de sezon, consumă-le proaspete sau sub formă de smoothie. Migdalele reprezintă o altă gustare recomandată de nutriţionişti. Sunt bogate în fibre, proteine şi magneziu, asigură senzaţia de saţietate mai mult timp. Dar trebuie să alegi migdale crude (neprăjite şi nesărate) şi să te mulţumeşti cu doar o mână de migdale, altfel aduc multe calorii.

Scapă de tentaţii

În prima etapă, goleşte dulapurile de tot ce înseamnă snacks-uri, chipsuri, dulciuri, aşa nu există riscul de a ceda tentaţiilor. Mergi la cumpărături cu o listă precisă de produse şi asigură-te că ai mâncat bine înainte pentru a evita cumpărăturile compulsive (îngheţată, ciocolată…).

Învaţă să citeşti eticheta alimentelor

Informează-te despre alimentaţia sănătoasă din surse avizate, eventual solicită ajutorul unui medic nutriţionist, obişnuieşte-te să citeşti eticheta alimentelor pe care le consumi. Astfel vei înţelege importanţa calităţii alimentelor pe care consumi şi vei putea să te fereşti de capcanele industriei alimentare. Evită alimentele cu un conţinut mare de grăsimi saturate şi de sodiu.

Răsfaţă-te din când în când

Regim nu înseamnă zero plăcere. Persoanele gurmande, pofticioase îşi pot permite câte un pătrăţel de ciocolată din când în când. Dar este bine să aleagă ciocolată neagră, care aduce şi beneficii sănătăţii. Eliminarea completă din meniu a unor alimente care îţi plac nu face decât să stimuleze pofta faţă de aceste alimente şi să producă un sentiment de frustrare. De aceea, poţi consuma - ocazional şi în cantităţi mici - acele alimente preferate.

Fii înţelegătoare cu tine însăţi

Este inutil să îţi fixezi obiective nerealiste. – 10 kilograme într-o săptămână este un ţel prea ambiţios şi nesănătos. Potrivit nutriţioniştilor, este bine să slăbeşti lent şi să îţi menţii greutatea obţinută. Nu ajută la nimic dacă slăbeşti mult într-un timp scurt, iar după aceea pui la loc kilogramele pierdute şi altele pe deasupra. Un ritm de slăbire sănătos este cuprins între 500 de grame şi un kilogram pe săptămână.

Nu te cântări prea des

Momentul cântarului poate fi extrem de stresant, iar dacă acest lucru se întâmplă zilnic, stresul poate deveni cronic. De aceea, este bine să eviţi a te cântări foarte des şi oricum nu poţi constata mari diferenţe de la o zi la alta. Dacă vrei să vezi cât ai slăbit, încearcă periodic o pereche de jeans care te încăpeau pe vremea când aveai silueta dorită.

Asigură-te că ai un somn de calitate

Calitatea somnului influenţează foarte mult greutatea corporală. Există studii care dovedesc că persoanele care dorm puţin au tendinţa de a mânca mai mult, de a ronţăi tot timpul câte ceva. Dormind cel puţin 7 ore pe noapte, reuşeşti să îţi organizezi mai bine timpul, să fii odihnită, să îţi asculţi corpul şi să identifici adevărata senzaţie de foame.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite