5 idei total greşite despre somn

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă ţi-ai spus vreodată: „Weekend-ul ăsta trebuie să-mi recuperez orele de somn pierdute în timpul săptămânii“ sau dacă, la volan, ai obiceiul de a da volumul muzicii mai tare ca să-l alungi pe Moş Ene, atunci cu siguranţă te numeri printre multele victime ale miturilor legate de somn.

1. „Dacă am dormit puţin în timpul săptămânii, pot recupera sâmbătă şi duminică“

Dacă ai dormit prost azi-noapte, de exemplu, mergi mai devreme la culcare în seara următoare şi astfel probabil că vei recupera şi te vei simţi odihnit mâine. Dar acesta este singurul mod în care poţi recupera somnul pierdut. În niciun caz nu vei reuşi să elimini efectele negative ale nopţilor scurte din timpul săptămânii dormind mult în weekend, avertizează medicul american W. Christopher Winter, de la Centrul pentru Medicina Somnului şi Neurologie din Charlottesville, citat de „Huffington Post“.

Şi dacă petreci până târziu în weekend te vei resimţi în timpul săptămânii, fiindcă o începi, practic, cu stângul în ceea ce priveşte programul de somn.

2. „Dacă mă trezesc în toiul nopţii, ar trebui să stai în pat şi să încerci să adormi la loc“

Număratul oilor ca să adormi mai uşor este mitul poate cel mai vehiculat legat de somn, spun specialiştii. Mai ales dacă număratul oilor depăşeşte suta şi concentrarea de care ai nevoie ca să continui te stresează suplimentar. Specialiştii Fundaţiei Naţionale a Somnului din SUA recomandă, din contră, să te ridici din pat în astfel de momente.

„Dacă reuşeşti să stai liniştit în pat, pe întuneric, fără să deschizi televizorul sau computerul, gândindu-te la lucruri pozitive, atunci nu e nevoie să te dai jos din pat. Dar în cele mai multe cazuri, scenariul nu este deloc aşa. Dacă tentativele de a adormi la loc te frustrează mai mult decât să-ţi inducă starea de somn, atunci e mai bine să schimbi mediul, să te ridici şi să faci o plimbare, să mângâi pisica sau chiar să citeşti câteva rânduri dintr-o carte, dar nu în dormitor, ci în bucătărie, de exemplu. Ultimul lucru pe care ni-l dorim noi, ca terapeuţi, este ca insomniacul să asocieze un sentiment negativ încercării de a dormi şi dormitorului, în general“, explică Winter.

Uneori, pentru a combate insomnia de durată, poate fi util să schimbi ceva în dormitor: să cumperi aşternuturi noi, să văruieşti pereţii într-o culoare caldă, să schimbi poziţia patului sau să pui draperii groase la ferestre.

3. „Sforăitul e normal şi tot ce trebuie să fac este să dorm pe-o parte“

image

Deşi 40% din noi sforăie uneori sau vor sforăi la un moment dat, acesta este un simptom, mai ales dacă se repetă. Mai ales dacă este asociat cu o stare de somnolenţă pe parcursul zilei, sforăitul ar trebui să ne trimită la medicul specialist în somnologie, recomandă medicii din cadrul Secţiei de Somnologie din cadrul Societăţii Române de Pneumologie.

De vină în acest caz poate fi apneea de somn, adică oprirea respiraţiei în timpul somnului pentru reprize mai scurte sau mai lungi. Aceste pauze care se repetă pe parcursul nopţii afectează în mod serios circulaţia sangvină şi inima, crescând considerabil riscul de boli cardiovasculare.

4. „Trebuie să dorm în fiecare noapte 8 ore, fiindcă acesta este intervalul recomandat de somn“

Cum nici în nutriţie nu există alimentul-minune care să ne scape de boli şi de kilograme în plus, aşa nici în somnologie nu există numărul magic al orelor de somn care să ne facă să ne simţim odihniţi, binedispuşi şi să ne scadă riscul de probleme de sănătate.

Medicul Winter recomandă ca o persoană sănătoasă şi tânără să doarmă, în medie, 7 ore şi jumătate pe noapte, dar numai experienţa îţi poate spune exact cum stă treaba în cazul tău. Dacă dormi opt ore pe noapte şi totuşi te simţi obosit dimineaţa şi pe tot parcursul zilei, atunci poate e cazul să dormi mai mult.

Pe de altă parte, dacă reuşeşti să dormi fix 7 ore şi jumătate, dar seara ţi-e greu să adormi ori dacă te trezeşti pe parcursul nopţii, acesta poate fi modul în care organismul îţi spune că tu ai nevoie de mai puţin somn. Numărul orelor de somn de care ai nevoie se poate schimba pe parcursul vieţii, odată cu înaintarea în vârstă, spun specialiştii.

5. „Dacă mă simt somnoros la volan, deschid fereastra, dau volumul muzicii mai tare şi nu mai am nicio problemă“

image


România se situează pe locul al cincilea în Uniunea Europeană ca număr de accidente rutiere cauzate de somnolenţa la volan, arată cel mai recent studiu pe această temă „Wake Up Bus“. Conform datelor, 44% din accidente s-au produs în timpul orelor de serviciu, toţi şoferii implicaţi în accidente erau conştienţi că nu s-au odihnit corespunzător în noaptea anterioară. Iar dintre bărbaţii respondenţi la chestionar (chiar şi în absenţa somnolenţei sau a accidentelor rutiere), peste 60% prezentau risc intermediar sau mare de a suferi de sindrom de apnee în somn.

„Dacă îţi dai seama că ţi se închid ochii de oboseală, nu apela la niciun fel de truc, cel mai sigur este să tragi pe dreapta şi să încerci să dormi puţin“, recomandă profesorul Joyce Walsleben, d ela Şcoala de Medicină a Universităţii din New York.

Creierul este ca un computer: atunci când începe să se simtă suprasolicitat şi obosit, începe să închidă din „programe“, unul câte unul. Una dintre primele funcţii care intră în stand-by sunt cele controlate de lobii frontali, adică cele care ţin de judecată. Aşa se face că noi înşine conştientizăm foarte târziu că avem probleme de concentrare.

Ar fi util, în unele cazuri, să mai ai pe cineva în maşină cu tine, nu ca să te ţină de vorbă, ci pentru a-ţi atrage atenţia atunci când vede că dai semne de oboseală la volan. 


Citeşte şi:

„Epidemia“ tulburărilor de somn: semisomnia

Adormi cu dificultate aproape în fiecare noapte? Somnul îţi este întrerupt de grijile zilei de mâine? Te trezeşti greu şi eşti obosit toată ziua? Ai putea fi una dintre milioanele de victime ale semisomniei.

Somnul insuficient te face să iei decizii greşite

Atunci când dormi prea puţin, eşti ţâfnos înfometat şi uituc. În afară de faptul că ţipi la toată lumea şi mănânci tot ce apuci, somnul insuficient te face să iei decizii proaste cam în toate aspectele vieţii tale.

Trucuri să adormi rapid şi să ai un somn odihnitor: foloseşte becuri roşii şi nu te spăla pe dinţi în lumină puternică

Nopţile mai lungi şi zilele mai scurte după schimbarea orei înseamnă că pentru câteva luni bune ne vom petrece majoritatea timpului în lumină artificială, care ne dă peste cap ceasul biologic. Nu este de mirare că problemele de somn se agravează în această perioadă. Există câteva măsuri pe care le putem lua pentru a profita din plin de cele măcar 7 ore de somn pe noapte.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite