5 lucruri uimitoare pe care le face creierul în timp ce dormim

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Somnul este o stare fiziologică de repaus, în care tot organismul se reface pentru a-şi putea relua activitatea în fieare zi, fiind absolut esenţial oricărei fiinţe umane. Repausul nu este însă total, deoarece creierul continuă să fie la fel de treaz noaptea ca şi în timpul zilei, dar are alte „atribuţii“.

Ne petrecem o treime din viaţă dormind, dar creierul nostru nu doarme nicioadată. Deşi pare greu de crezut, creierul nu este chiar inactiv în timpul somnului. De fapt, pe perioada somnului, neuronii consumă la fel de multă energie ca în timpul orelor de veghe, scrie Huffington Post. Tocmai de aceea, nu ar trebui să ne mai surprindă faptul că ceea ce se întâmplă în timpul orelor noastre de odihnă este extrem de important pentru funcţiile cognitive.

Mai jos sunt enumerate cinci lucruri incredibile pe care creierul le face în timp ce dormi, motive bune pentru un somn zdravăn în noaptea asta:

Ia decizii

În timpul somnului, creierul poate să proceseze informaţii şi să ne pregătească pentru acţiuni, ia decizii în mod eficient în timp ce noi suntem în stare de inconştienţă, găseşte noi soluţii. Potrivit unui studiu recent publicat în revista „Current Biology“, creierul procesează stimuli complecşi în timpul somnului şi utilizează aceste informaţii pentru a lua decizii în perioada de veghe.

Creează şi consolidează amintiri

În timp ce dormi, creierul este ocupat cu formarea de noi amintiri, consolidarea celor vechi şi cu crearea de leagături între amintirile cele mai recente cu amintirile mai vechi, atât în timpul fazei REM, cât şi non-REM. Lipsa de odihnă ar putea afecta semnificativ hipocâmpul, o zonă a creierului implicată în crearea de amintiri şi de consolidarea lor.

Din acest motiv, somnul joacă un rol foarte important în procesul de învăţare - ne ajută să fixăm noile informaţii, pentru a ni le putea aminti uşor mai târziu.

Ştim că somnul înaintea învăţării ajută creierul să se pregătească pentru formarea iniţială de amintiri. Apoi, mai ştim, că şi după ce învăţăm, somnul este esenţial pentru salvarea şi fixarea nilor informaţi în arhitectura creierului“, spune dr. Matthew Walker, de la Universitatea din California, Berkeley, cercetător în domeniul somnului.

Aşadar, ar fi bine să te gândeşti de două ori înainte de a sta o noapte întreagă pentru a studia pentru examenul următor: dacă nu dormi, capacitatea de a asimila noi informaţii ar putea scădea cu până la 40%, avertizează dr. Walker.

Face conexiuni creative

Somnul poate da un puternic impuls creativităţii, luând în considerare faptul că în timp ce dormim mintea poate face conexiuni noi surprinzătoare pe care, probabil, nu le-ar putea face în stare de veghe.

Conform unui studiu făcut de cercetătorii Universităţii Berkeley din California, în 2007, s-a descoperit că somnul poate favoriza „asociaţii la distanţă“ sau conexiuni neobişnuite în creier - care ar putea duce la un mare „a-ha“ la trezire. La trezirea din somn, oamenii au cu până la 33% mai multe şanse de a avea idei sclipitoare.

Elimină toxinele

Mai mult studii efectuate în anul 2013 au constatat că o funcţie importantă a somnului ar putea fi aceea de a da creierului o şansă de a face un „curăţenie“.

Cercetătorii de la Universitatea din Rochester au descoperit că în timpul somnului creierul şoarecilor îndepărtează molecule deteriorate, asociate cu neurodegenerarea. Spaţiul dintre celulele creierului s-a mărit, de fapt, în timp ce şoarecii au fost în stare de inconştienţă, ceea ce a permis creierului să scape de moleculele toxice, produse în timpul orelor de veghe.

Dacă nu dormim suficient, creierul nu are timp suficient să cureţe toxinele, ceea ce ar putea avea ca efect declanşarea şi/sau accelerarea bolilor neurodegenerative, cum ar fi Parkinson şi Alzheimer.

Învaţă şi memorează abilităţile fizice

Creierul stochează informaţii în memoria de lungă durată prin intermediul a ceea ce numim fusuri de somn (creşterea frecvenşelor undelor cerebrale care apar în faza de somn REM). Se pare ca acest proces este util pentru stocarea informaţiilor cu privire la realizarea unor activităţi motorii importante: şofat, tehnici sportive, mişcări de dans, astfel încât acestea să devina automatisme în viaţa de zi cu zi.

Somnul este esenţial pentru performanţa de mai târziu. Dacă doriţi să vă îmbunătăţiţi jocul de golf, dormiţi mai mult“, a relatat dr. James B. Maas de la Universitatea Cornell, pentru  American Psychological Association.
 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite