6 lucruri care ne influenţează visele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Coşmarurile pot fi declanşate de sunetele, mirosurile din jur sau chiar de poziţia de dormit FOTO Shutterstock
Coşmarurile pot fi declanşate de sunetele, mirosurile din jur sau chiar de poziţia de dormit FOTO Shutterstock

În timpul somnului, mintea noastră are o capacitate extraordinară de a încorpora unii stimuli externi în lumea viselor, cu condiţia să nu fie prea puternici încât să ne trezească.


Atunci când dormim, toate procesele organismului suferă modificări, astfel încât somnul şi implicit regenerarea corpului să nu fie întrerupte. Aşadar, stimulii subtili, în loc să ne trezească, sunt transformaţi în vise de mintea noastră, potrivit specialistei Lauri Loewenberg, membru al Asociaţiei Internaţionale de Studiu al Viselor, citat de „Huffington Post“.

1. Sunetele

Dacă la ora trezirii ne aflăm într-o fază mai profundă a somnului, alarma ceasului se va transforma, în mintea noastră fie într-un fluier, fie într-o sirenă de pompieri, de exemplu. Există chiar o aplicaţie pentru iPhone care monitorizează somnul şi care produc sunete specifice pentru a provoca anumite tipuri de vise. Loewenberg confirmă că anumite melodii sau sunete pot influenţa conţinutul viselor. Totuşi, spune ea, nu ar trebui să ne facem un obicei din a adormi pe un anumit fundal sonor, la fel cum nu recomandă să adormim cu televizorul sau cu laptopul deschis. Pentru un somn odihnitor, cel mai indicat este zgomotul alb (există generatoare de zgomot alb), care face insesizabile celelalte zgomote care ar putea perturba somnul, dar care nu deranjează.

2. Poziţia de dormit

Un studiu recent al specialiştilor din Hong Kong a demonstrat că persoanele care dorm pe burtă sunt mai predispuse la vise erotice sau coşmaruri legate de imposibilitatea de a se mişca decât cele care dorm în alte poziţii. De asemenea, specialista americană Lauri Loewenberg spune că păstrarea aceeaşi poziţii în care te-ai trezit te va ajuta să-ţi aminteşti ce ai visat.

3. Starea de spirit

Aici deja nu mai este vorba despre un factor exterior şi este evident că fericirile sau tristeţile tale se vor regăsi şi în vise. Dar asta nu este tot. Depresia, de exemplu, influenţează paleta de culori din visele tale. „În cercetările mele am descoperit că visele în alb şi negru sau în nuanţe de gri sunt, adeseori, o manifestare a stărilor depresive“, potrivit lui Loewenberg.

Tot starea de spirit este responsabilă şi pentru starea vremii din visele tale. Mai precis, anxietatea te face să visezi tornade, care reprezintă scăparea lucrurilor de sub control, seninătatea şi calmul provoacă vise însorite, iar tristeţea şi depresia se asociază, desigur, cu ploi. „Vremea din visele tale este foarte legată de starea ta de spirit de zi cu zi“, spune specialista.

4. Renunţarea la vicii

Dacă în vis te urmăreşte o felie de pizza cu picioare sau o ţigară uriaşă, probabil că nici nu mai ai nevoie de explicaţii. De vină sunt, evident, cura de slăbire sau tentativa de a renunţa la fumat. Persoanele care se lasă de ţigări vor visa că fumează cel puţin doi ani şi cel mult 30 de ani după ziua „Z“.

5. Mirosurile

aromaterapie somn

Un studiu mic realizat în 2008 de cercetătorii germani a demonstrat că mirosurile, fie ele plăcute sau neplăcute influenţează visele. În cadrul cercetării, specialiştii au pornit lămpi de aromaterapie în faza REM a somnului unor voluntare – în cazul unora, mirosul emanat de lămpi a fost de trandafiri, în cazul altora – de ouă stricate. Când au fost trezite, femeile trebuia să spună ce au visat. Evident, cele care au simţit mirosul de trandafiri au avut vise frumoase, în timp ce ouăle stricate au provocat vise negative. Există două explicaţii pentru acest fenomen: una banală – mirosurile plăcute ne fac să ne simţim bine şi atunci când suntem treji – şi una ştiinţifică: „Mirosurile activează aceeaşi zonă a creierului – sistemul limbic – care procesează şi emoţiile“, spune specialista.

6. Vitaminele şi medicamentele

„Multe dintre medicamentele care se eliberează doar pe bază de prescripţie afectează faza REM (Rapid Eye Movement), cu vise, a somnului şi te pot face să ai vise dintre cele mai bizare“, potrivit lui Loewenberg.

Şi medicamentele pentru renunţarea la fumat afectează visele. Nicorette, de exemplu, provoacă vise intense, în culori aprinse. Cei care iau antidepresive îşi vor aminti mai bine visele, la fel ca aceia care iau suplimente cu vitamina B6, arată studiile. 

Citeşte şi:

Somnul de după-amiază ajută copiii să înveţe mai bine

Copiii care dorm cel puţin o oră după prânz învaţă mai bine deoarece somnul le  impulsionează celulele cerebrale, susţine un studiu.

Terapie pentru a scăpa de teroarea amintirilor dureroase în timp ce dormi

Anxietatea legată de un anume eveniment neplăcut din viaţă sau chiar unele fobii pot fi controlate în somn, arată un studiu recent.

Fumatul nu te ajută să adormi, dimpotrivă, strică somnul

Nu sunt puţini fumătorii care nu pot merge la culcare decât după ce au savurat o ultimă ţigară pe ziua în curs, fiindcă aşa se pregătesc pentru somn. De altfel, mulţi consideră chiar că fumatul îi ajută să adoarmă în cazul în care suferă de insomnie. Specialiştii infirmă toate aceste teorii.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite