Apneea de somn – atenţie la complicaţii!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Netratat, sindromul de apnee în somn poate duce la complicaţii 
cardiovasculare, neurologice şi respiratorii.
Netratat, sindromul de apnee în somn poate duce la complicaţii cardiovasculare, neurologice şi respiratorii.

Persoanele cu sindrom de apnee în somn au un risc crescut de a face infarct sau accident vascular cerebral, de aceea, această tulburare nu trebuie trecută cu vederea.

Sindromul de apnee în somn reprezintă o întrerupere temporară a respiraţiei poate avea forme uşoare, moderate sau severe. Pentru ca acest diagnostic să fie pus, trebuie să existe 5 pauze de somn de minumum 10 secunde într-o oră de somn.

Apneea obstructivă apare pe fondul existenţei unor ocluzii ale căilor aeriene superioare. În timpul somnului, căile aeriene se pot bloca în urma relaxării musculaturii gâtului şi a limbii. Apneea de somn este însoţită şi de sforăit puternic şi somn neodihnitor. Persoanele cu acest sindrom se trezesc adesea obosite şi se confruntă cu somnolenţă pe parcursul zilei. Obezitatea, amigdalele mărite şi polipii sunt factori de risc ai sindromului de apnee în somn.   
 
Ce urmări poate avea

Netratat, sindromul de apnee în somn poate duce la complicaţii cardiovasculare (infarct miocardic, tulburări de ritm, hipertensiune arterială), neurologice (accident vascular cerebral), respiratorii (insuficienţă respiratorie, agravarea astmului bronşic sau a BPOC-ului), diabet zaharat, tulburări erectile şi sindrom metabolic. Nu în ultimul rând, acest sindrom poate creşte riscul de accidente auto, pentru că determină somnolenţă, implicit scade vigilenţa la volan. De asemenea, afectează eficienţa la locul de muncă.

Află pe Clicksanatate.ro unde ceri ajutorul dacă ai probleme cu somnul!

Intoleranţă la gluten? Ce ai voie şi ce nu să mănânci

Care este cauza durerii tale de cap în funcţie de localizarea ei

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite