Apneea în somn poate conduce la cancer sau atac cerebral

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei care suferă de apnee de somn obstructivă, o tulburare de somn caracterizată de pauze în respiraţie în timpul somnului, se pot confrunta cu un risc crescut de boli grave, cum este cancerul sau atacul cerebral, potrivit unui nou studiu.

Cercetătorii australieni au descoperit că apneea în somn de intensitate moderată sau severă este asociată cu un risc de 3,7 ori mai mare de accident vascular cerebral, de 2,5 ori mai mare de cancer, de 3,4 ori mai mare de deces cauzat de cancerului şi de 4,5 ori mai mare de moarte prematură în general. 

Aceste cifre au ieşit la iveală chiar şi după ce, în cadrul studiului, au fost luaţi în considerare şi alţi factori, cum ar fi indicele de masă corporală şi statutul de fumător, anunţă „Huffington Post“.

Totuşi, apneea în somn de intensitate slabă nu a fost asociată cu un risc crescut de cancer sau de atac cerebral, adaugă cercetătorii.

Studiul, publicat în „Journal of Clinical Sleep Medicine“ şi realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Sydney, Australia, a inclus 397 de adulţi ale căror date au fost înregistrate în anii '90. 4,6% din ei sufereau de apnee de somn moderată sau severă ca intensitate, în timp ce 20,6% aveau apnee uşoară.

Cercetătorii au urmărit participanţii la studiu timp de 20 de ani, timp în care 77 de persoane au murit, iar 31 din ei au suferit atacuri cerebrale. Au mai existat şi 125 de cazuri de cancer, din cauza cărora 39 de peroane au decedat.

Apneea de somn obstructivă afectează milioane de oameni. Factorii de risc ai acestei tulburări sunt kilogramele în plus, circumferinţa gâtului mare, fumatul sau alcoolul, vârsta înaintată, dar şi un istoric în familie al acestei boli. 


Citeşte şi:

Ce pericole te pândesc în noapte? 11 riscuri pentru sănătate ale sforăitului

Ai impresia despre sforăit că este doar un efect enervant şi jenant al somnului? Greşeşti! Oamenii care sforăie au un risc crescut de a suferi o moarte prematură. Sforăitul este asociat cu multe probleme de sănătate, de la boli de inimă până la depresie, avertizează specialiştii.

VIDEO Adevărul Live: Ai aţipit vreodată la volan? Tulburările de somn pot fi de vină, spun specialiştii

Mulţi dintre noi suferă de unele tulburări de somn extrem de periculoase fără măcar să ştie, atrag atenţia medicii. Află care sunt acestea şi ce înseamnă explorarea psihologică a viselor de la somnologul Oana Deleanu şi de la psihologul Paul Moroşanu, la Adevărul Live.

5 idei total greşite despre somn

Dacă ţi-ai spus vreodată: „Weekend-ul ăsta trebuie să-mi recuperez orele de somn pierdute în timpul săptămânii“ sau dacă, la volan, ai obiceiul de a da volumul muzicii mai tare ca să-l alungi pe Moş Ene, atunci cu siguranţă te numeri printre multele victime ale miturilor legate de somn.

Superpatul care combate sforăitul

Cum tulburările de somn sunt tot mai frecvente astăzi, un număr mare de companii din industria tech şi-au concentrat resursele pentru a scoate pe piaţă dispozitive care să ne ajute să dormim mult şi bine, ba chiar şi paturi antisforăit, pe care le-au prezentat la târgul de tehnologie CES 2014.

Sforăitul face rău femeilor însărcinate

Femeile însărcinate care sforăie pot avea un risc crescut de naştere prin cezariană şi de bebeluşi cu o greutate mică, conform unui nou studiu. Aceste descoperiri sugerează că tratarea apneei din somn la femeile însărcinate poate reduce problemele de sănătate ale nou-născuţilor.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite