Dormit

articolul anterior articolul urmator

Atenţie, majoritatea saltelelor conţin substanţe toxice!

6
9 Jan 2013 16:53:43
Autor: Andrada Floria
Pentru a evita inhalarea substanţelor toxice, salteaua trebuie acoperită cu o husă de protecţie FOTO: Shutterstock
Pentru a evita inhalarea substanţelor toxice, salteaua trebuie acoperită cu o husă de protecţie FOTO: Shutterstock

Producătorii nu sunt obligaţi să dezvăluie toate „ingredientele“ utilizate la producerea saltelelor şi a pernelor. Iar unele substanţe folosite în cele mai multe cazuri pot fi toxice mai ales pentru bebeluşi şi pentru copiii mici. Şi poziţia de somn contează, susţin specialiştii.

Un adult petrece, în medie, opt ore în pat, pe când un bebeluş stă în pătuţul lui mult mai mult, aproximativ 14 ore din 24. De aceea, este foarte important ca patul, cu toate componentele lui (perne, saltea, lenjerie) să fie nu doar confortabil, ci şi curat, lipsit de factori toxici sau alergeni.

Însă specialiştii americani de la Universitatea Texas, din Austin, au constatat că foarte multe dintre saltelele şi pernele de pe piaţă conţin substanţe toxice pentru organism, cu atât mai mult pentru copii. Probleme există atât în ceea ce priveşte saltelele noi, cât şi cele folosite, mai vechi.

Inhalăm ftalaţi şi substanţe ignifuge

În cadrul unui studiu, oamenii de ştiinţă americani au analizat substanţele conţinute de nouă saltele noi pentru pătuţurile bebeluşilor, produse în SUA, şi de 11 saltele folosite de mai mulţi ani. Pentru a depista substanţele pe care le inhalăm în cele opt ore de somn, ei au folosit un dispozitiv termic de depistare a microemisiilor şi un spectrometru cu infraroşii.

Specialiştii au identificat o varietate de compuşi organici volatili, ftalaţi, izocianaţi şi unele substanţe ignifuge. Toate acestea sunt toxice pentru organism.

Saltelele noi au mai mulţi compuşi organici volatili

Potrivit cercetătorilor americani, saltelele noi conţin cele mai mari niveluri de compuşi organici volatili. Iar cele pe bază de spumă poliuretanică degajă mai multe astfel de molecule decât cele cu poliester.

Compuşii organici volatili (COV) sunt substanţe încadrate de Uniunea Europeană în categoria substanţelor poluante. Ei pot proveni din prelucrarea plasticului, din adezivii sau din vopseaua folosită la producerea saltelelor.

„Aceştia au efecte iritante asupra ochilor, nasului şi gâtului, provocând dureri de cap, pierderea coordonării mişcărilor, greaţă, afectarea ficatului, rinichilor şi sistemului nervos central“, se arată într-un raport realizat de Asociaţia Experţilor de Mediu din România, în colaborare cu Asociaţia Euro Consens.

Ftalaţii afectează dezvoltarea organelor sexuale

Principalele manifestări care pot semnala o expunere îndelungată la compuşi organici volatili sunt conjunctivitele, disconfortul nazal şi faringian, durerile de cap, reacţiile alergice cutanate, respiraţia îngreunată, oboseala persistenă şi stările de ameţeală aparent inexplicabile.

De asemenea, cercetătorii americani au observat că saltelele vechi emit mai mulţi ftalaţi decât cele noi. Ftalaţii sunt periculoşi mai ales pentru copii, fiindcă le afectează dezvoltarea organelor sexuale, arată studiile.

Iar izocianaţii, care se găsesc, într-adevăr, în cantităţi mai mici în saltele, pot produce iritaţii ale pielii şi ale mucoaselor, dificultăţi de respiraţie care, în timp, se pot transforma în astm, avertizează specialiştii.

Soluţia: husele de protecţie pentru saltea

Este foarte dificil să alegem o saltea care să nu conţină niciuna dintre substanţele descoperite în studiul american, fiindcă producătorii nu sunt obligaţi să precizeze decât materialul din care sunt fabricate saltelele, nu şi celelalte „ingrediente“ cu potenţial periculos.

O soluţie ar putea fi acoperirea saltelei cu o husă hipoalergenică, pe care să o înlocuim cel puţin o dată la două săptămâni.

O altă cercetare, realizată de această dată de oamenii de ştiinţă belgieni, de la Universitatea Gand, arată că nivelul de substanţe toxice inhalate depinde de poziţia de somn.

Astfel, persoanele care dorm cu capul sub pătură sau sub pilotă prezintă cele mai mari niveluri de substanţe toxice inhalate din saltea şi din pernă. Suntem cel mai puţin expuşi atunci când dormim pe spate, apoi suntem din ce în ce mai expuşi, în ordine crescătoare, când dormim pe o parte cu capul pe unul dintre braţe, pur şi simplu pe o parte şi pe burtă.

Umiditatea produsă de respiraţie, atunci când dormim pe burtă, creşte emisiile de substanţe toxice prezente în pernă sau în saltea, avertizează specialiştii belgieni.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Razvan Ionescu
9.01.2013, 20:59:37

Daca sunt asa de nocive,de ce nu sunt interzise ?

+1 (1 vot)
Andrada Floria
10.01.2013, 07:23:55

Deocamdata, nu exista reglementari in acest sens. Producătorii nu sunt obligaţi să listeze substanţele conţinute de adezivi si de vopseluri.

+1 (1 vot)
Melos Negros6
14.03.2019, 13:43:27

Am cumpărat și eu o saltea dintr-asta „de lux” cu 550 de lei marca Start - de 12 cm grosime, numai pentru sciatica mea, dar deloc bună pentru...capul meu care de o lună de când dorm pe ea, mă doare zi de zi! Capul zic. La modul cel mai propriu. Și susțin asta tocmai pentru că alminteri eu nu aveam asemenea problemă până acum! Și ceea ce e mai ciudat e că cercetăorii nu au pus la condițiile agravante, și încăperea în care dormi: care încăpere la mine e de...2/3 metri, bașca fiind vorba de un pat de lemn, suspendat la doar un metru de tavan! Una peste alta, voi aduce din pod salteaua mea veche din burete, pentru a scăpa nu doar de durerlie de cap ci și de usturimile de ochi și mai ales de mâncărimile pe toată fața și pe cap. Bașca voi lua măsurile cele mai dure la protecția consumatorului - dacă nu mă înțeleg cu cei ce mi-au livrat pacostea asta de „saltea”!

Melos Negros6
14.03.2019, 18:42:54

Mai există o soluție contra emisiilor toxice din saltea, prin tăierea unei cepe în 3 părți din care una trebuie pusă sub pat la cap, alta in mijloc și a treia la capătul patului, ceapă care ar absoarbe grosul substanțelor volatile: https://www.avantaje.ro/articol/cum-sa-reduci-nivelul-substantelor-toxice-din-saltele

Melos Negros6
14.03.2019, 18:43:52

Iar în cazul in care ar fi o ferestruică deschisă în permanență, ari fi ideal.

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările