Dormit

articolul anterior articolul urmator

Cât de mult ne costă insomnia

1
21 Nov 2012 17:44:31
Autor: Andrada Mirică
30-40% din oameni declară la un moment dat că suferă de insomnie FOTO: Shutterstock
30-40% din oameni declară la un moment dat că suferă de insomnie FOTO: Shutterstock

Tulburările de somn implică pierderi considerabile, mai ales în ceea ce priveşte efectele asupra sănătăţii, dar şi din punct de vedere financiar. Insomnia este cea mai frecventă dintre ele.

Dificultatea de a adormi, trezitul în timpul nopţii şi orele insuficiente de somn sunt doar câteva dintre manifestările insomniei. Aproape 40% din populaţia americană suferă de insomnie, în timp ce 15% se confruntă cu insomnie cronică, simptomele persistând chiar mai mult de o lună. În România, un milion de oameni suferă de tulburări ale somnului, arată statisticile.

Creierul insomniacilor este suprasolicitat, ei au o capacitate scăzută de atenţie şi un sistem imunitar slăbit. În plus, studiile au arătat că insomnia creşte riscul de afecţiuni cardiovasculare şi chiar de cancer.

Provoacă accidente la locul de muncă

Cercetătorii de la Şcoala Medicală Harvard au analizat datele provenite de la 4.991 de adulţi, toţi angajaţi, cu asigurări de sănătate. Folosind un chestionar de diagnostic, au evaluat cauzele insomniei şi ale altor 18 afecţiuni cronice care ar putea afecta performanţa la locul de muncă. Ei au ajuns la concluzia că există o legătură costisitoare între insomnie şi accidentele la locul de muncă, informează „Huffington Post“.  Cercetătorii americani au descoperit că:

  • aproximativ 20% din adulţi au experimentat o formă de insomnie pentru cel puţin un an.
  • insomnia a fost asociată cu 7% din accidentele şi greşelile la locul de muncă şi cu 23,7% din costurile pe care le-au implicat aceste accidente.
  • pe baza rezultatelor, cercetătorii au estimat că 240.000 de accidente la locul de muncă reprezintă o consecinţă a insomniei.

A fost investigată şi legătura dintre insomnie şi productivitatea muncii. Cercetătorii au inclus în studiul lor 20.000 de adulţi cu şi fără probleme de insomnie. Ei au descoperit că persoanele cu insomnie prezintă rate mai mari de absenteism şi pierderi ale productivităţii la locul de muncă.

Se pierd anual 63 de miliarde de dolari în SUA

Un alt studiu a examinat efectele insomniei asupra performanţei la muncă şi costurile economice. Cercetătorii au analizat datele de la 7.428 de adulţi angajaţi din Statele Unite ale Americii, pe baza informaţiilor dintr-un chestionar, şi au estimat că aproape un sfert din participanţi – 23,2% - sufereau de insomnie. În medie, fiecare dintre aceştia a lipsit de la serviciu 7,8 zile din cauza problemelor cauzate de insomnie.

Raportând aceste rezultate la forţa de muncă din SUA, cercetătorii au estimat pierderi anuale de 63 de miliarde de dolari provocate de productivitatea redusă şi de performanţa scăzută din cauza insomniei.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Utilizator Adevărul
21.11.2012, 21:36:33

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările