Cât de mult bine poate face un pui de somn în timpul zilei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un pui de somn când nu-ţi mai poţi ţine ochii deschişi, adică o scurtă perioadă de odihnă cu capul pe birou pare contraproductiv şi şeful chiar se încruntă la tine. Dar, uneori, acest mic somn de după-amiază îţi încarcă bateriile şi te face să te simţi mai bine. Alteori, din cauza lui, nu mai poţi pune geană pe geană când chiar trebuie să dormi, adică noaptea.

Lumea nu mai doarme îndeajuns, iar un pui de somn în timpul zilei nu poate ţine loc de un somn complet de 7-9 ore de noapte. Totuşi, poate îmbunătăţi felul în care ne comportăm în timpul zilei, notează specialistul în somnologie Shleby Freedman Harris pentru „Huffington Post“.

Aţipitul este deseori un semn de lenevie sau de lipsă de productivitate, însă poate fi benefic pentru performanţele la serviciu. S-a demonstrat, de multe ori, că scurte perioade de somn în timpul zilei reduc riscul de accidente şi de greşeli în timp ce îmbunătăţesc atenţia, concentrarea şi performanţa. Te mai ajută să îţi îmbunătăţeşti starea de spirit şi să faci faţă stresului.

Rutina, adică puiul de somn programat, este necesar pentru anumiţi oameni. Alţii consideră că au nevoie de aşa ceva doar din când în când şi nu în fiecare zi. „Pacienţii cu narcolepsie consideră că, pentru a ţine sub control boala, trebuie să plănuiască scurte perioade de somn. Muncitorii în schimburi beneficiază şi ei de «puii» de somn, mai ales înaintea începerii programului sau chiar în timpul unei pauze. Unii chiar se culcă puţin înainte de a porni spre casă la sfârşitul programului, pentru a evita somnolenţa la volan şi, astfel, accidente grave“, continuă doctorul Shelby Freedman Harris.

Ponturi să aţipeşti cu folos

Deşi pare simplu, acest pui de somn este destul de greu de obţinut şi, mai ales, e greu să profiţi din plin de avantajele pe care le oferă. Dr. Harris ne oferă câteva ponturi pentru un somn de prânz odihnitor şi cu beneficii.

Perioada de 20 de minute de somn este cea mai potrivită. Mai puţin este prea puţin şi mai mult este prea rău: intri într-o stare mai profundă de somn din care te trezeşti mai greu, te simţi mai ameţit, te doare capul şi, mai ales, îţi taie din somnul de noapte.

Ai grijă de locul în care dormi. Mediul trebuie să fie confortabil, liniştit, întunecat şi răcoros. Dacă ai norocul şi eşti acasă, trage un pui de somn în propriul pat, nu pe fotoliu şi nu pe scaun şi cu capul pe masă. Dacă nu eşti acasă, găseşte un loc unde poţi să te întinzi şi care, pe cât posibil, să respecte indicaţiile de mai sus: liniştit, întunecat, răcoros.

Puiul de somn de dinainte de ora 14.00 nu va avea consecinţe asupra somnului de noapte, aşadar, cu cât mai devreme, cu atât mai bine. Dacă ai probleme cu somnul de noapte, nu poţi să adormi sau chiar suferi de insomnii, renunţă complet la puiul de somn.

Consultă neapărat un doctor în cazul în care te simţi tot timpul somnoros, îţi este pur şi simplu imposibil să adormi sau te trezeşti greu şi nu poţi să funcţionezi normal. Lipsa de somn aduce cu sine probleme serioase, la fel şi prea mult somn care poate fi un simptom al depresiei, conchide „Huffington Post“.


Citeşte mai multe despre un somn odihnitor:

4 trucuri utile pentru a nu dormi prea mult

Cu toţii tindem, la un moment dat, să dormim mult prea mult, iar acest lucru ne poate afecta activităţile, fie că este vorba de timpul liber, fie de locul de muncă. Pentru a evita somnul prelungit, trebuie să fii atent la ce poţi să faci ca organismul tău să nu cadă iarăşi în starea de somn profund, informează „Huffington Post“.

Obiceiuri proaste de somn: butonul „snooze“, cea mai malefică invenţie a omenirii

Cunoaştem cu toţii sentimentul de disperare pură atunci când sună ceasul dimineaţa. Organismul nostru, pur şi simplu, imploră câteva minute în plus de somn şi aşa apăsăm butonul „snooze“, care ne va trezi din nou peste 10 minute. Pare destul de inofensiv, însă nu e chiar aşa.

Ce spun visele despre noi. Ne amintim sau nu „aventurile“ din timpul nopţii

Toţi oamenii visează, însă nu toţi ţin minte „aventurile“ din timpul somnului. Cercetătorii au studiat această problemă şi au ajuns la o concluzie: oamenii care îşi amintesc visele răspund mult mai repede atunci când sunt strigaţi pe nume.

9 motive surprinzătoare care te ţin treaz noaptea

Din când în când, avem cu toţii câte o noapte albă fără să ştim de ce. Ne răsucim, bem lapte cald sau încercăm să ne plimbăm, dar somnul tot nu vine. Într-un cuvânt, ne chinuim să adormim, dar nu reuşim. De cele mai multe ori, este un adevărat mister de ce nu putem să adormim, însă există câteva motive care ne împiedică şi, pentru un somn odihnitor, ar fi bine să le eliminăm.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite