Ce să eviţi înainte să dormi ca să ai un somn odihnitor. Sfaturi de la specialistul în somnologie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
a

Ce să eviţi înainte să dormi? Majoritatea lucrurilor pe care le facem cu toţii. Adică, să nu mâncăm prea mult, să nu consumăm cafea sau alte stimulente şi să nu muncim... Iar asta include şi să răspundem sau să trimitem mailuri de pe telefon după ce ne-am aşezat în pat.

Somnul e esenţial pentru sănătatea întregului organism însă, din păcate, multe persoane nu reuşesc să îşi asigure cele minimum 7 ore de somn necesare, pe noapte. Fie le e greu să adoarmă, fie se trezesc de multe ori pe parcursul nopţii, problemele de somn sunt chinuitoare şi necesită, în multe situaţii, ajutorul unui specialist. Atenţie! În unele cazuri, insomnia poate fi semnul unei boli cronice, aşa că dacă persistă, e necesar să mergeţi la medic.

Dr. Ioan Bulescu, specialist în somnologie, ne recomandă să mergem la medic dacă problemele cu somnul persistă

ioan bulescu

Dr. Ioan Bulescu, medic specialist ORL – competenţă în Somnologie, la Clinica Medicum, explică mai jos, ce să facem şi ce să nu facem, ca să avem un somn odihnitor.

Smartliving: De ce este atât de important să avem un somn odihnitor în fiecare noapte?

Dr. Ioan Bulescu: Somnul este o funcţie esenţială care permite organismului să se regenereze, astfel încât, în timpul zilei să fim activi şi sănătoşi. Un somn sănătos este necesar pentru toate funcţiile organismului şi pentru menţinerea unei stări cât mai bune de sănătate. Un adult sănătos are nevoie, în medie, de 7-9 ore de somn în fiecare noapte pentru a putea funcţiona corect.

Lipsa somnului sau lipsa somnului de calitate pot duce la probleme de concentrare, de memorie sau chiar de gândire. Pe termen mediu şi lung, somnul insuficient (sau ineficient) poate fi asociat cu modificări cardiovasculare, metabolice sau neurologice.

Smartliving: Care aţi spune că sunt orele ideale de somn?

Dr. Ioan Bulescu: Cei mai mulţi oameni au un program de somn bazat pe somnul din timpul nopţii. Această adaptare este realizată de ritmul circadian, care realizează echilibrul dintre starea de somn şi starea de veghe.

Mergeţi la medic dacă problemele de somn persistă!

Există de asemenea oameni care au un program de somn diferit, fie din cauza programului de lucru, fie din cauza stilului de viaţă. În principiu, deşi majoritatea oamenilor dorm în timpul nopţii, nu putem stabili cu exactitate care sunt orele ideale de somn. Astfel, ar fi mai bine pentru fiecare să încerce să îşi creeze propriul program de somn, care să se potrivească cel mai bine stilului de viaţă.

Smartliving: Mulţi dintre noi avem probleme în a adormi sau a menţine un somn fără întreruperi, pe tot parcursul nopţii. Care sunt motivele acestor probleme?

Dr. Ioan Bulescu: Calitatea somnului este un factor important în menţinerea unui stil sănătos de viaţă. Tulburările de somn care fie nu ne lasă să adormim, fie ne trezesc de multe ori în timpul nopţii pot face parte din grupul de tulburări asociate insomniei. Există multe cauze care determină episoade de insomnie, sau chiar insomnie cronică.

De multe ori aceste episoade sunt tranzitorii, determinate de modificări acute ale regimului de viaţă (lucru în exces, lucru de acasă) sau de perioade stresante din viaţă. Totuşi, pot exista tulburări asociate unor boli cronice, iar atunci când problemele de somn persistă trebuie consultat un specialist.

Ce să eviţi înainte să dormi

Smartliving: Ce greşeli credeţi că fac, de obicei, cei care au probleme cu somnul?

Dr. Ioan Bulescu: Mulţi din cei care suferă de o tulburare de somn nu o conştientizează de la început. De multe ori, ajung să consulte un specialist după ce s-au chinuit perioade îndelungate cu lipsa somnului, sau lipsa somnului de calitate.

Continuarea articolului, aici

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite