Ce înseamnă igiena somnului şi cum o păstrăm

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ne culcăm târziu şi ne trezim devreme. Stimulăm excesiv sistemul nervos prin ore nesfârşite petrecute în fata televizorului sau a computerului sau înghiţim pastile care să ne ajute să adormim. Toate aceste obiceiuri stimulează şi menţin tulburările de somn. Iar în lipsa unei odihne de bună calitate, suntem somnolenţi în timpul zilei şi nu mai dăm niciun randament la locul de muncă.

Cea mai importantă măsură pentru a scăpa de insomnie este să menţinem un orar regulat de somn. Aceasta înseamnă culcarea la aceeaşi oră în fiecare seară, precum şi trezirea la aceeaşi oră din zi. Dacă simţim nevoia unei odihne suplimentare este indicat să dormim la prânz decât să prelungim somnul de dimineaţă.  

Ritmul somn-veghe trebuie reglat în mod natural. În condiţii de lumină, organismul secretă o cantitate mai mică de melatonină – un hormon implicat în generarea ciclului somn-veghe, în timp ce în timpul noţii secretă mai multă şi astfel apare starea de somnolenţă. Lumina puternică provenită de la ecranul televizorului sau al computerului poate inhiba producţia de melatonină, menţinând astfel  organismul în stare de alertă.

În camera de dormit avem nevoie de o atmosferă relaxantă. Astfel, spaţiul trebuie să fie aerisit, liniştit, cu o temperatură mai scăzută, 18 grade Celsius. Patul trebuie să fie şi el confortabil. Un ritual de relaxare poate cuprinde cititul unei cărţi, ascultarea unei melodii liniştitoare sau o baie caldă.

Somnolenţa din timpul zilei poate fi combătută cu ajutorul luminii naturale şi este de preferat ca dimineaţa să nu purtăm ochelari de soare.

Gustări care nu alungă somnul

Dieta sănătoasă şi practicarea regulată a exerciţiilor fizice sunt, de asemenea, importante pentru o igienă corespunzătoare a somnului. Recomandarea este ca cina să fie devreme, seara, cu două ore înainte de culcare, compusă din alimente fără grăsimi grele sau condimente. De exemplu, un bol mic cu cereale integrale fără zahăr, o banană sau o jumătate de senviş cu carne de curcan sunt variante indicate dacă ni se face foame din nou înainte de culcare.

Deşi alcoolul ne ajută să adormim mai repede, consumul lui este contraindicat pentru că scade calitatea odihnei şi ne face să ne trezim des peste noapte.

Cafeaua este contraindicată după prânz la persoanele care au probleme cu somnul. Asta deoarece băuturile care conţin cofeină pot determina tulburări de somn şi după 10 ore de la consum, plus că sunt diuretice. Nicotina din ţigări interferează şi ea cu somnul.

Exerciţiile fizice practicate timp de 30 de minute pe zi dimineaţa sau spre prânz pot îmbunătăţi calitatea somnului. Dacă sunt practicate seara însă, stimulează organismul şi-i cresc temperatura făcând dificilă instaurarea unei stări propice somnului.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite