Ceaiul de roiniţă combate insomnia nervoasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Subdtanţele conţinute în roiniţă au efecte sedative
Subdtanţele conţinute în roiniţă au efecte sedative

Frunzele de roiniţă – plantă cu un puternic miros de lămâie – conţin substanţe care au efecte relaxante pentru organism. Dar nu numai.

Roiniţa este utilizată pe scară largă mai ales în Germania ca tranchilizant şi sedativ în insomniile de origine nervoasă, precum şi în tulburările gastroenterice, potrivit Ghidului plantelor medicinale şi aromatice, coordonat de farmacologul dr. Ovidiu Bojor.

Potrivit aceleiaşi surse, planta acţionează bine în toate durerile gastrice de origine nervoasă. S-a mai constatat că, pe lângă acţiunea relaxantă asupra musculaturii gastrointestinale, are şi o acţiune similară asupra musculaturii uterine.

O altă acţiune este cea antiinflamatoare şi analgezică. S-a mai constatat că roiniţa are o acţiune bună, antivirală şi asupra Herpes simplex.

Ceaiul şi infuzia din roiniţă se recomandă atât în tulburările intestinale, cât şi în insomnii, pentru calmarea stărilor de iritabilitate şi nelinişte, precum şi ca stimulent al apetitului.

O infuzie de roiniţă se prepară dintr-o lingură sau două de frunze uscate la o cană de apă. Se beau una sau două căni pe zi după masă. Sera, înainte de culcare, se mai poate bea o cană înduclită cu miere.

Nu are contraindicaţii, efecte secundare sau restricţii în sarcină şi alăptare.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite