„Ceasul biologic“ ne protejează de atacuri împotriva sănătăţii. Sub 5-6 ore de somn pe noapte creşte riscul de diabet zaharat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii de ştiinţă au demonstrat că somnul odihnitor ajută la tratamentul obezităţii. Somnul odihnitor este acela care are o durată de 7-8 ore pe noapte şi trece prin cele 2 faze ale sale: somnul liniştit şi somnul cu mişcări rapide ale ochilor.

Somnul liniştit ocupă circa 80% din durata odiheni şi are cel mai important rol în refacerea organismului, potrivit „Abecedarului de obezitate“, coordonat de prof. dr. Nicolae Hâncu, medic primar de diabet, nutriţie şi boli metabolice. Somnul cu mişcări rapide ale ochilor ocupă 20-25% din durata nopţii şi este plin de vise.

Înteruperea somnului în oricare din aceste perioade afectează efectul protector pe care îl oferă. Potrivit aceleiaşi surse, scăderea duratei somnului sub 5-6 ore pe noapte creşte riscul de diabet zaharat cu circa 50%. În plus, obezitatea şi supraponderea apar mai frecvent la persoanele cu somn deficitar, adică mai puţin de 6-7 ore pe noapte.

Sforăitul este semn de somn ineficient, astfel că atunci când partenerul se plânge că sforăiţi este bine să mergeţi la un medic somnolog deoarece sforăitul poate fi însoţit de apnee şi urmat de somnolenţă în timpul zilei, cu grade diverse de severitate.

Ce putem face pentru optimizarea somnului

1.Să evităm cina cu 2-4 ore înainte de culcare, precum şi alcoolul şi cafeina cu 4-6 ore înainte.

2.Să facem regulat mişcare, dar nu seara, înainte de somn.

3.Să urmăm tratamentul prescris de medic în cazul tulburărilor de somn şi tratamentul medicamentos împortiva insomniei.

4.Să scădem în greutate pentru ameliorarea mişcărilor respiratorii în timpul somnului.

5.Să stabilim un orar fix de culcare şi de trezire.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite