Cel mai eficient exerciţiu pentru a adormi mai repede

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scrie cuvinte relaxante pe hârtiuţe şi citeşte-le înainte să te bagi în pat FOTO Shutterstock
Scrie cuvinte relaxante pe hârtiuţe şi citeşte-le înainte să te bagi în pat FOTO Shutterstock

Somnul este foarte important pentru oameni, dar ce te faci atunci când te pui în pat, stingi lumina, dar somnul stă departe de tine? Nu contează cât eşti de obosit, uneori somnul nu vrea să vină. Număratul oilor este o soluţie, însă specialiştii în psihologie ne oferă o soluţie pentru a adormi mai uşor.

Îţi poţi „convinge“ creierului că e timpul pentru cufundarea în somn prin câteva cuvinte cheie. Într-un studiu, oamenii care au ascultat timp de cinci minute cuvinte ca „relaxat“, „confortabil“ sau „comod“ au aţipit mai repede decât cei care nu au ascultat nimic. Mai mult, ritmul cardiac a scăzut semnificativ la cei care au citit cuvintele „magice“, un semn al unei odihne mai profunde, susţin experţii. Experimentul a demonstrat că asemenea cuvinte sunt la fel de eficiente şi pentru cei care au probleme cu somnul, susţine „Men's Health“.

Citirea unor cuvinte relaxante activează procesele mentale din creier care controlează cât de obosit sau cât de activ te simţi“, explică autorul studiului, medicul Mitsuru Shimizu de la Universitatea din Illinois, SUA. Procesul psihologic care intră în funcţiune nu este foarte clar, dar, la fel cum te foloseşti de cuvinte de îmbărbătare înaintea unei şedinţe grele sau înaintea unui interviu, la fel te poţi convinge şi că este vremea de somn printr-o conversaţie cu sine care să inducă sentimentul de odihnă.

Exerciţiul este foarte simplu: scrie pe câte o bucăţică de hârtie câte un cuvânt care ţie îţi induce o stare de odihnă, cum ar fi „calm“, „relaxare“, „comod“, „călduros“. Apoi împrăştie aceste hârtii prin baie, lipite de oglinda din dormitor sau chiar pe noptieră: oriunde le poţi vedea înainte cu o oră de a te băga în pat. Expunerea la acest fel de limbaj ar trebui să-ţi îmbunătăţească şi calitatea somnului, susţine dr. Shimizu.


Citeşte şi:

Tratamentul care te ajută să dormi bine şi să arăţi mai tânăr

O noapte de somn neodihnitor se vede imediat pe chip. Cearcănele, tenul palid, ridurile accentuate din jurul ochilor şi colţurile gurii arcuite în jos creează un aspect pe care cei din jur îl percep ca neatrăgător, trist şi nesănătos. Pentru cei care dorm, dar tot nu se odihnesc, există un tratament care îi face nu doar mai atrăgători, ci chiar să pară mai tineri, arată un studiu recent.

Somnul adânc şi cel uşor: de ce unii dorm iepureşte şi pe alţii poţi tăia lemne fără să se trezească

Unii oameni sunt treziţi din somn de cel mai mic zgomot, alţii dorm duşi chiar dacă sirena maşinii de pompieri le urlă în ureche. Ce ne face să avem somnul uşor sau adânc este încă un mister pentru specialişti.

Încă un motiv să-ţi respecţi programul de somn: ajută la repararea creierului

În timp ce dormim, în creier se produc substanţe care au un rol esenţial în stimularea dezvoltării şi autoreparăriii celulelor cerebrale, arată un nou studiu.

Cum poţi depista tulburările de somn

Senzaţia că ne trezim mai obosiţi decât atunci când am mers la culcare şi cea de somnolenţă în timpul zilei pot fi indicatorii unei afecţiuni a somnului. Putem afla care sunt cauzele pentru care nu ne odihnim suficient pe parcursul nopţii cu ajutorul unor aparate din laboratoarele de somnologie.

Cum este afectat creierul de problemele cu somnul

Visatul cu ochii deschişi este una dintre consecinţele tulburărilor de somn şi, de fapt, motivul pentru care insomniacii întâmpină adeseori dificultăţi de concentrare şi probleme în a-şi duce sarcinile de la serviciu la bun sfârşit. De vină sunt, de fapt, modificările în creier cauzate de privarea de somn, potrivit unui studiu.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite