Cinci cauze cele mai comune ale oboselii şi insomniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oboseala persistentă poate fi semnul unor boli grave. De cele mai multe ori însă ea este determinată de un stil de viaţă inadecvat. Ce măsuri de corecţie putem lua.

Oboseala persistentă poate fi semnul unor boli grave. De cele mai multe ori însă ea este determinată de un stil de viaţă inadecvat. Care sunt cele mai comune cauze ale oboselii şi insomniei şi ce măsuri de corecţie putem lua, potrivit site-ului de ştiri medicale webmd.com.

Cauza numărul unu a oboselii este chiar lipsa de somn suficient, oricât de banal ar suna. Odihna insuficientă afectează puterea de concentrare şi sănătatea. Adulţii ar trebui să doarmă între 7 şi 9 ore pe noapte.

Problema se poate remedia prin prioritizarea somnului şi întocmirea unui program regulat de odihnă care trebuie respectat. Aşadar, fără laptop, telefoane mobile şi televizoare în dormitor. Dacă nu reuşim respectând aceste reguli e bines ă cnsultăm un medic pentru că e foarte posibil să avem o afecţiune medical care să ne împiedice odihna de calitate.

Pauzele în respiraţie ne fac să ne trezim obosiţi

Cauza numărul doi ar putea fi apneea de somn – pauze ale respiraţiei în timpul somnului.Putem să nu fim conştienţi de existenţa acestei afecţiuni, cid oar de faptul că, deşi petrecem destule ore în pat, odihna nu este de bună calitate. Este indicat să mergem la un medic somnolog pentru efectuarea unui control medical de specialitate. Totodată, este util să mai pierdem şi din greutate pentru că această tulburare de somn apare mai frecvent la persoanele supraponderale sau obeze, precum şi la cele fumătoare.

O altă cauză a oboselii poate fi hrana insuficintă sau de proastă calitate. Alimentaţia echilibrată păstrează constant şi normal nivelul zahărului în sânge, prevenind slăbiciunea provocată de scăderea acestui nivel.

Prin urmare, întotdeuna este indicat să nu sărim peste micul dejun care să includă proteine complexe şi carbohidraţi. De exemplu ouă şi pâine prăjită din cereale integrale. Nivelul de energie pe parcursul zilei trebuie susţinut prin cele două gustări luate între mesele principale.

Anemia este o cauză a apariţiei oboselii, mai ales în cazul femeilor. Menstrele lunare determină şi un deficit de fier de care celulele roşii au nevoie pentru a transporta oxigenul către organe şi ţesuturi.

Problema se poate remedia prin administrarea de suplimente alimentare care conţin fier sau alimente precum ficat, crustacee, fasole.

Ne putem gândi la depresie ca la o tulburare emoţională, dar ea are numeroase semne fizice printre care şi oboseala, durerile de cap, pierderea apetitului sunt cele mai frecvente. Dacă simptomele persistă mai mult de două săptămâni este cazul să consultaţi un medic specialist pentru prescrierea unui tratament adecvat.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite