Dormit

Coşmarul coşmarurilor: de ce nu poţi ţipa sau alerga în somn

4
24 Jul 2020 13:12:49
Autor: Click! pentru femei
Incapacitatea de a ţipa, precum şi de a alerga în timp ce dormi apare doar într-o anumită etapă a somnului, numită REM FOTO Shutterstock
Incapacitatea de a ţipa, precum şi de a alerga în timp ce dormi apare doar într-o anumită etapă a somnului, numită REM FOTO Shutterstock

Nu ţi s-a întâmplat doar ţie: mulţi oameni, atunci când dorm şi visează urât, se află în imposibilitatea de a se apăra. Este coşmarul din coşmaruri: când eşti atacat de o fiinţă sau o forţă malefică, oricât ai încerca, nu poţi nici fugi, nici striga după ajutor. Picioarele, braţele şi vocea nu te ascultă.

Spaima astfel creată devine atât de puternică încât chiar şi atunci când te trezeşti din somn, pentru câteva momente, simţi că nu te poţi mişca şi nu poţi vorbi.

Paralizia de 20 de minute

Conform psihologilor, sunt motive diferite ce cauzează incapacitatea de a ţipa în timp ce dormi şi în timp ce visezi. Neputinţa de a striga atunci când visezi urât poate fi legată de probleme mentale, de fobii sau de probleme nerezolvate din viaţa ta. Uneori, acestea îşi au rădăcinile în copilărie.

Pe de altă parte, incapacitatea de a ţipa, precum şi de a alerga în timp ce dormi apare doar într-o anumită etapă a somnului, numită REM.

Citeşte aici cum se instalează paralizia temporară în timpul somnului şi ce reacţii extreme pot apărea când ai coşmaruri. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Adrian Foangǎ
24.07.2020, 16:58:39

Da de unde! Eu fug in vis mai mult decat am fugit toata viata. Daca ar conta alergatura din vise, as fi intr-o forma de invidiat.

Adi Bunea
25.07.2020, 03:54:39

Si eu fug de rup pamantul, dar parca niciodata destul de repede.

Realist
24.07.2020, 21:10:53

Articol scris pe genunchi - toata lumea stie cum sta de fapt situatia: Exista 2 faze importante ale perioadei de somn- NREM (somn lent - cu 3 faze la randul lui) si REM (somn paradoxal sau rapid), care se succed de mai multe ori in cursul unei perioade normale de somn. Visele apar in perioadele de somn rapid REM, cam la fiecare 80-120 min si dureaza 5-30 min, fiind ceva mai scurte in prima parte a noptii, cu tendinta de lungire spre dimineata. In etapa REM, membrele sunt "decuplate", tocmai pt a evita sa ne miscam nedorit sub imperiul visului ! In mod normal, NU suntem constienti de acesta situatie (in vis nu pari sa fi paralizat), dar uneori se intampla sa iesi din REM si sa devii semiconstient (vis lucid) de "paralizia" membrelor - e o faza care poate dura aprox 2 minute. De asemenea, tot felul de alte anomalii pot determina senzatii aberante de plutire, cadere, etc - de unde si povestiile cu cei "rapiti in somn de extraterestrii".

Adi Bunea
25.07.2020, 03:57:16

La faza cu "toata lumea stie cum sta situatia" nu esti realist.