Dormit

articolul anterior articolul urmator

Cum este afectat creierul de problemele cu somnul

0
31 Aug 2013 17:36:53
Autor: Andrada Floria
Tulburările de somn pot explica de ce ne e greu să ne concentrăm la serviciu FOTO Shutterstock
Tulburările de somn pot explica de ce ne e greu să ne concentrăm la serviciu FOTO Shutterstock

Visatul cu ochii deschişi este una dintre consecinţele tulburărilor de somn şi, de fapt, motivul pentru care insomniacii întâmpină adeseori dificultăţi de concentrare şi probleme în a-şi duce sarcinile de la serviciu la bun sfârşit. De vină sunt, de fapt, modificările în creier cauzate de privarea de somn, potrivit unui studiu.


„Am descoperit că persoanele care suferă de insomnie au probleme în a-şi activa zonele cerebrale necesare pentru a-şi pune memoria lucrativă la treabă şi, de asemenea, nu-şi pot inactiva regiunea cerebrală care ne face să visăm cu ochii deschişi“, explică Sean P. A. Drummond, de la Universitatea din California, autorul unui nou studiu care explică de ce apar dificultăţile de concentrare la persoanele cu tulburări de somn.

Studiul a urmărit, prin intermediul rezonanţei magnetice funcţionale, activitatea cerebrală a 25 de persoane diagnosticate cu insomnie şi alte 25 fără probleme de somn. Vârsta medie a participanţilor a fost de 32 de ani.

În cadrul cercetării, pe măsură ce testele au devenit mai dificile, participanţii cu un somn odihnitor şi-au pus la bătaie mai multe resurse din zona cerebrală responsabilă cu memoria lucrativă – în special cortexul prefrontal dorsolateral, în timp ce insomniacii nu au fost capabili să-şi activeze această regiune aşa cum cereau sarcinile.

Iar când testele s-au complicat şi mai mult, voluntarii cu insomnie prezentau activitate cerebrală intensă în zonele care ne fac să visăm cu ochii deschişi, să ne zboare mintea, în loc să se activeze regiunile care ne ajută să ne concentrăm.

Rezultatele, publicate în revista de specialitate „Sleep“ „ne ajută să înţelegem că unele aspecte ale insomniei reprezintă nu doar o problemă pe parcursul nopţii, ci şi în timpul zilei“, potrivit autorului cercetării americane.

Datele Academiei Americane pentru Sănătatea Somnului arată că între 10% şi 15% din adulţi suferă de insomnie, ceea ce le afectează viaţa de zi cu zi. 

Citeşte şi: 

Cât de mult ne costă insomnia

Tulburările de somn implică pierderi considerabile, mai ales în ceea ce priveşte efectele asupra sănătăţii, dar şi din punct de vedere financiar. Insomnia este cea mai frecventă dintre ele.

Insomniile de vară, de două ori mai dăunătoare pentru ten

Somnul insuficient grăbeşte îmbătrânirea pielii, la fel şi expunerea la soare, confirmă studiile. De altfel, este suficientă o singură noapte albă sau cu numai câteva ore de somn pentru ca semnele să se vadă pe faţă.

Dr. Oana Deleanu, pneumolog, competenţă somnologie: „Şoferii cu apnee sunt o ameninţare în trafic“

Persoanele care suferă de tulburări ale somnului au probleme de atenţie, de concentrare şi de memorie, iar pe termen lung riscă boli cardiovasculare, spune medicul Oana Deleanu. Din cele 1,5 milioane de persoane cărora li se opreşte respiraţia în timpul somnului, doar 2.000 se tratează, atrage atenţia specialista.

De ce apar coşmarurile şi cum le putem preveni

Pe lângă evenimentele majore din viaţa noastră şi stresul zilnic, coşmarurile mai pot avea o varietate de cauze. Multe dintre ele pot fi uşor controlate şi, deci, coşmarurile pot fi prevenite.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările