Cum alegi cea mai bună saltea adaptată nevoilor tale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă te trezeşti adeseori mai obosit decât te-ai culcat, dacă dimineaţa îţi simţi frecvent spatele încordat sau chiar anchilozat este foarte posibil ca salteaua să fie de vină şi să fii nevoit să o schimbi.

Vârsta şi starea ta de sănătate sunt doar doi dintre factorii de care trebuie să ţii cont atunci când îţi alegi salteaua. Aceasta trebuie să-ţi ofere sprijin în mod uniform şi nu există saltele optime universale.

Evident, primul lucru pe care trebuie să-l ai în minte atunci când cumperi o saltea nouă este poziţia în care dormi. „Dacă dormi pe spate, greutatea este distribuită în mod egal. Dacă dormi pe o parte, toată greutatea corpului este suportată de articulaţiile de pe partea respectivă. Aşadar, salteaua trebuie să fie confortabilă, dar şi să ofere sprijin corect coloanei vertebrale şi articulaţiilor“, explică medicul Sunita Kumar, directoarea medicală a Programului de Somnologie din cadrul Centrului Medical al Universităţii Loyola din Chicago.

Un studiu realizat în 2011 arăta că până şi cele mai mici nereguli ale saltelei influenţează într-o măsură destul de mare calitatea somnului, durerile de dimineaţa şi starea de somnolenţă pe parcursul zilei. Deşi saltelele asociate în cele mai multe cazuri cu un somn odihnitor erau cele care se mişcau cel mai puţin, nevoile privind fermitatea acestora variază de la o persoană la alta.

„Salteaua nu trebuie să fie nici prea tare, ca un lemn, dar nici prea moale, să te scufunzi în ea. Trebuie să fie suficient de tare încât să nu permită prea multă mişcare atunci când tu şi partenerul vă foiţi în pat“, este de părere medicul Sunita Kumar.

Şi „vârsta“ saltelei poate influenţa calitatea somnului. În timp, saltelele se uzează şi pot pierde din calităţile de suport pentru coloana şi pentru articulaţiile tale. „Dacă suprafaţa capătă «cocoloaşe» sau te împunge în somn trebuie schimbată, fiindcă îţi strică somnul“, notează Kumar. În mod normal, trebuie să înlocuieşti salteaua la fiecare zece ani.

image

Saltea cu spumă pentru cupluri

Şi afecţiunile de care suferi cântăresc greu în alegerea saltelei. Cele mai comune tipuri de saltele sunt cele cu arcuri, dar există o varietate de tipuri, fiecare adresându-se unor nevoi specifice.

De exemplu, saltelele din spumă cu memorie, care pot avea o densitate variabilă, au rolul de a se înmuia şi a se mula pe forma ta, ca răspuns la căldura pe care o emană corpul. Ele oferă sprijin corect articulaţiilor, în special persoanelor care dorm mai mult pe o parte. De asemenea, potrivit medicului Sunita Kumar, aceste saltele pot fi utile mai ales celor care au reumatism, persoanelor vârstnice şi celor care, de obicei, se trezesc frecvent în timpul nopţii din cauză că salteaua clasică se mişcă la fiecare întoarcere de pe o parte pe alta a partenerului.

Paturile reglabile permit ridicarea trunchiului sau a picioarelor în timpul somnului. Ridicarea picioarelor ajută la îmbunătăţirea circulaţiei periferice şi previne umflarea extremităţilor. De asemenea, atunci când ai picioarele ridicate, coapsele sunt uşor flexate, ceea ce reduce presiunea asupra coloanei vertebrale. Desigur, pentru aceasta nu este nevoie neapărat de un pat reglabil, ci poţi folosi perne pentru a ridica picioarele.

Şi mărimea saltelei contează. Dacă dormi cu cineva, aceasta trebuie să fie suficient de încăpătoare încât fiecare dintre voi să poată să se rostogolească în pat de pe o parte pe alta pe parcursul nopţii. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite