De ce arătăm îngrozitor după o noapte albă?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Există un milion de motive pentru care trebuie să ne odihnim cum trebuie noaptea, însă, cel mai simplu dintre ele ne spune că înfăţişarea noastră are foarte mult de suferit atunci când avem o noapte albă.

De ce arătăm ca naiba după un somn insuficient? Ochi umflaţi şi injectaţi, cearcăne de zici că sunt pictate cu cerneală violet, pleoape lăsate şi o dorinţă nestăpânită de a da peste cap întregul ibric de cafea când nici n-a apucat să fiarbă. De fapt, un nou studiu apărut în publicaţia dedicată somnului, „Sleep“, a demonstrat că ochii se umflă şi se înroşesc, pleoapele sunt căzute iar pielea se ridează mai mult atunci când sărim peste somnul binefăcător. Un alt studiu a demonstrat că opt ore de somn pe noapte fac tenul mai atractiv şi mai sănătos, comparativ cu feţele celor care stau treji întreaga noapte.

Însă de ce ochii şi pielea feţei par atât de afectaţi de somn, sau de lipsa lui?, se întreabă „Huffington Post“. E posibil să aibă legătură cu hidratarea şi cu faptul că pleoapele reprezintă zona cu cea mai subţire piele de pe întreg corpul, fiind mai vizibil afectate de deshidratare, este de părere dr. Sherrif F. Ibrahim, medic specialist în dermatologie şi profesor în cadrul Departamentului de Dermatologie al Centrului Medical al Universităţii din Rochester, SUA.

Orice schimbare în hidratarea organismului, fie că eşti deshidratat, fie că reţii sarea în organism din cauza unei mese bogate cu o seară înainte, se va reflecta în pielea subţire a pleoapelor“, declară medicul pentru „Huffington Post“.

În mod special, fiind deshidratat, vei avea o imagine de „înecat“, în timp ce prea multă sare va conduce la reţinerea apei ceea ce va conduce la un ten „pufos“, umflat.

Cum este afectat somnul de reţinerea apei în organism nu este foarte clar, mărturiseşte prof. Ibrahim. Totuşi, el speculează că poate avea legătură cu motivul pentru care o persoană face o noapte albă. „De obicei, când oamenii stau treji până târziu în noapte, sunt implicaţi în anume activităţi, cum este o petrecere, o băută. Unii chiar îşi petrec noaptea plângând, fapt care contribuie din plin la ochii umflaţi de a doua zi“, spune el.

În ceea ce priveşte cearcănele, în joc pot fi mai multe variabile. Ibrahim notează că de vină pentru acele cerculeţe colorate violet de sub ochi este tot lipsa apei. Când eşti deshidratat vasele de sânge din jurul ochilor sunt mai vizibile sub pielea subţire din jurul ochilor. Mai mult, pe măsură ce îmbătrânim şi intrăm în perioada de mijloc a vieţii noastre, aceste mici vase de sânge vor începe să piardă din volum în jurul ochilor, provocând ceea ce medicul specialist numeşte „şănţuleţ al lacrimilor“. Acest şănţuleţ va umbri locul unde pleoapa inferioară şi obrazul se întâlnesc, fapt care contribuie la „întunecarea“ de sub ochi.

Aceştia sunt factori generali care sunt responsabili pentru cearcănele de sub ochi, dar prof. Ibrahim spune că lipsa somnului va exacerba aceste efecte. Aşa că, să nu uităm să ne facem „somnul de frumuseţe“, cuvinte care chiar au un înţeles profund şi nu doar pentru doamne.


Citeşte şi:

Când trebuie să ne îngrijoreze sforăitul

Sforăitul este o activitate destul de des întâlnită, dar nu este neapărat o cauză de îngrijorare, deşi poate deranja somnul partenerului şi poate conduce chiar la răcirea relaţiilor. Însă nici nu trebuie eliminat atât de uşor, deoarece poate reprezenta un simptom al unor boli destul de grave.

Lipsa somnului poate avea ca efect deteriorarea permanentă a celulelor cerebrale

Somnul insuficient precum şi problemele de somn pot cauza o pierdere permanentă a celulelor cerebrale, informează un nou studiu al cercetătorilor americani, potrivit BBC.

Dormi puţin? N-ai de ce să te lauzi!

Bill Clinton, Thomas Edison sau chiar al nostru Mircea Eliade au făcut tot ce au putut pentru a-şi reduce programul de somn în scopul obţinerii a cât mai multe ore de muncă, de studiu, de cercetare. Ei şi mulţi alţii au încercat să ne convingă că cel mai bun mod de a ajunge în top este să renunţăm la somnul de zi cu zi, să-l scurtăm cât mai mult şi, de fapt, să ne educăm să avem cât mai puţină nevoie de el. Însă nu e chiar aşa.

Cauzele ciudate ale oboselii şi cum putem lupta împotriva lor

De cele mai multe ori ştii de ce eşti obosit. Poate că n-ai dormit azi-noapte, poate că de zile întregi munceşti încontinuu, fără pauză, şi acum ochii te înţeapă şi nu mai poţi să te concentrezi. Cauzele sunt cunoscute şi la fel şi remediile.  Cel mai simplu sună aşa: „Ţi-e somn? Du-te şi te culcă!“ Dar ce se întâmplă atunci când faci totul bine şi tot eşti obosit?

Ce face organismul tău când dormi? Incredibilele etape ale somnului

Somnul nu este o pierdere de vreme, cum am putea fi înclinaţi să credem din cauza ritmului infernal al vieţii. Când dormim se activează procese complicate în organismul nostru cu ajutorul cărora ne simţim refăcuţi şi sănătoşi a doua zi.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite