De ce avem coşmaruri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De ce avem coşmaruri FOTO Shutterstock
De ce avem coşmaruri FOTO Shutterstock

Aproape tuturor ni se întâmplă, uneori, să ne trezim brusc din somn din cauza unui vis urât. Chiar dacă trecem cu vederea un asemenea episod, este important să aflăm de ce avem coşmaruri şi care sunt factorii care le pot declanşa.

Există puţine persoane care pot spune cu certitudine că nu au avut coşmaruri. Datele statistice arată că circa 87% din oameni au uneori coşmaruri, iar aproximativ 15% din ei se confruntă cu acest fenomen cel puţin o dată pe lună. Există însă şi o categorie mai puţin fericită, între 3 şi 6% din oameni, care afirmă că au coşmaruri săptămânal.

De ce avem coşmaruri: tipologia lor

Una dintre cele mai răspândite întrebări cu privire la coşmaruri este ce anume le declanşează. Fără îndoială, situaţiile stresante şi anxietatea ne pot face să avem la un moment dat vise urâte.

Un aspect interesant despre coşmaruri este că acestea se împart în cel puţin două categorii. Avem, pe de-o parte, coşmarurile numite „post-traumatice”, care apar ca efect al unei situaţii de stres, iar pe de altă parte există coşmarurile numite „idiopatice”, ale căror cauze nu pot fi găsite. 

Cu toate acestea, specialiştii consideră că visele urâte din cea de-a doua categorie sunt rezultatul unor relaţii interpersonale mai dificile (neînţelegeri cu partenerul, cu şefii, cu diverşi membri ai familiei).

De ce avem coşmaruri: „antrenament” pentru situaţii stresante

Poate cea mai importantă caracteristică a unui coşmar este tocmai capacitatea acestuia de a ni se părea, în timpul somnului, cât se poate de real şi veridic. Specialiştii afirmă că aceste fenomene nu sunt vise obişnuite, ci mai degrabă nişte vise tulburătoare, care au o încărcătură emoţională deosebit de puternică.

Chiar dacă nu se poate pune un diagnostic precis, majoritatea specialiştilor în tulburări de somn consideră că un coşmar are rolul de a ne ajuta să trecem mai uşor peste viitoarele situaţii de stres. Un asemenea „antrenament” este construit tocmai pe baza scenariilor dintr-un vis în care protagonistul se simte izolat sau pierdut în medii complet diferite.

De ce avem coşmaruri: ce facem când ne trezim

Este recomandat ca atunci când ne trezim brusc, în urma unui coşmar, să nu adormim imediat la loc, ci să încercăm mai degrabă să ne relaxam sau chiar să scriem întreaga poveste. Aceste tehnici ne vor ajuta să eliminăm spaima pe care am resimţit-o în urma coşmarului.

Fiecare persoană care se confruntă cu tulburări dese de somn, cauzate de coşmaruri, ar trebui să ia legătura cu medicul de familie, cu un specialist sau cu un psihoterapeut. Datele statistice arată că doar circa 5 la sută dintre adulţi se confruntă cu probleme clinice din cauza coşmarurilor.

De ce avem coşmaruri: posibile indicii asupra stării de sănătate

O serie de cercetări recente arată că visele ne pot oferi indicii importante cu privire la starea noastră de sănătate. De exemplu, un studiu efectuat pe mai mult de 6.000 de persoane a arătat că în numeroase cazuri coşmarurile pot fi asociate cu probleme cardiace. Mai mult decât atât, s-a constatat că cei care au bătăi neregulate ale inimii au de trei ori mai multe şanse de a avea un coşmar. O posibilă explicaţie este că cei care se confruntă cu probleme cardiace pot suferi şi de o insuficienţă respiratorie, apărând astfel scăderi ale nivelului de oxigen din creier.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite