De ce este esenţial să ne odihnim

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe parcursul somnului de noapte, celulele se regenerează de 3 ori mai rapid ca în timpul zilei.
Pe parcursul somnului de noapte, celulele se regenerează de 3 ori mai rapid ca în timpul zilei.

S-ar putea crede că somnul este o deconectare totală a organismului. În realitate însă, dormitul este o altă formă de activitate şi nu una oarecare, ci indispensabilă pentru organism.

Consacrăm dormitului un sfert din viaţă. A dormi este o nevoie fiziologică esenţială pentru organism, aşa cum este cea de a mânca sau de a bea apă. Această activitate este necesară pentru buna stare fizică şi cea psihică.

•    IMUNITATE. Somnul este necesar pentru susţinerea sistemului imunitar, acest lucru fiind confirmat de numeroase studii. Lipsa odihnei slăbeşte capacitatea imunităţii de a ne proteja de infecţii. În convalescenţă, repausul la pat este esenţial pentru a ne pune pe picioare.

•    MEMORARE şi ÎNVĂŢARE. În timp ce dormim, creierul stochează şi triază informaţiile pe care le primeşte pe parcursul zilei. Somnul are un rol vital în consolidarea informaţiilor, necesară pentru memorare, învăţare şi în susţinerea concentrării.

•    HORMONI. În copilărie, secreţia hormonilor de creştere are loc în timpul nopţii. Tulburările de somn influenţează secreţia mai multor hormoni. De pildă, lipsa odihnei poate perturba hormonii implicaţi în controlul apetitului, grelina şi leptina, dezechilibru care favorizează îngrăşarea. La rândul lui, somnul depinde de melatonină, hormon implicat în reglarea ritmului circadian.

•    REGENERARE CELULARĂ. Pe parcursul somnului de noapte, celulele se regenerează de 3 ori mai rapid ca în timpul zilei. De pildă, pielea se cicatrizează mai repede noaptea.

Află pe Clicksanatate.ro de câte ore de somn ai nevoie în funcţie de vârstă!

Regimul de slăbit de 3 săptămâni

Secrete de înfrumuseţare

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite