Efecte devastatoare ale somnului insuficient: pierderi de memorie şi chiar moarte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viaţa modernă are un singur combustibil: cafeaua. Însă, o dată cu lipsa somnului, putem suferi probleme grave de sănătate: pierderi de memorie, boli de inimă şi chiar moarte prematură FOTO Shutterstock
Viaţa modernă are un singur combustibil: cafeaua. Însă, o dată cu lipsa somnului, putem suferi probleme grave de sănătate: pierderi de memorie, boli de inimă şi chiar moarte prematură FOTO Shutterstock

Trăim într-o lume în continuă mişcare, cu un singur combustibil de bază: cafeina. Muncim prea mult, suntem stresaţi, nu dormim suficient. O noapte de somn insuficient poate că nu ne va pune în pericol sănătatea, însă tulburările de somn pe termen lung pot avea efecte devastatoare, chiar fatale, asupra sănătăţii.

Privarea de somn este la îndemna noastră: noi controlăm cât şi cum dormim, astfel putând preveni efectele periculoase pe care le are asupra sănătăţii noastre. Iată ce putem păţi dacă nu dormim suficient:

1. Somnul insuficient şi mâncarea nesănătoasă

Incapacitatea de a dormi ne poate face să deschidem frigiderul la două noaptea şi să întindem mâna după cele mai nesănătoase şi pline de calorii gustări. Un studiu american a descoperit şi de ce se întâmplă acest lucru. În primul rând, lipsa somnului slăbeşte activitatea în câteva zone ale creierului responsabile cu evaluarea apetitului. În al doilea rând, se măreşte activitatea amigdalei (zonă a creierului) care este responsabilă pentru controlarea nevoii de mâncare. Mai mult, oboseala are efecte negative asupra procesului decizional, crescând dorinţa de alimente nesănătoase, notează „Yahoo! Health“.

2. Somnul insuficient şi pielea

Somnul de frumuseţe nu este un mit, doamnelor. Lipsa somnului poate conduce la o piele lipsită de strălucire şi la cerculeţele acelea mov din jurul ochilor - cearcănele. Atunci când organismul nu primeşte odihna necesară, începe să elibereze din ce în ce mai mult cortizol, hormonul stresului, care poate distruge colagenul natural de sub piele. Un studiu publicat de Jurnalul american de Dermatologie relevă faptul că somnul prost este corelat cu o piele nesănătoasă şi accelerează procesul de îmbătrânire. Mai mult, nu numai că tenul îmbătrâneşte prematur din cauza privării de somn, dar pielea doamnelor se va recupera mai greu după expunerea la soare.

3. Somnul insuficient şi pierderile de memorie

În zilele în care eşti cel mai obosit, vei descoperi că eşti mai uituc şi nu te poţi concentra. Somnul ne ajută să ne reparăm zonele cerebrale în care stocăm amintirile, dar lipsa lui poate conduce la tulburări cognitive permanente, cum ar fi pierderile de memorie. Conform unui studiu efectuat de Universitatea americană Berkley, amintirile se pot bloca în hipocampus (partea creierului responsabilă pentru formarea, organizarea şi stocarea memoriei) din cauza calităţii proaste a somnului adânc. Mai mult, privarea de somn poate cauza deteriorare cerebrală, fapt care ar putea explica şi pierderile de memorie ale bătrânilor.

4. Somnul insuficient şi libidoul

Doamnelor şi domnilor, dacă aveţi un apetit sexual sănătos, aveţi grijă să nu-l stricaţi cu lipsa somnului. Bărbaţii şi femeile care nu dorm suficient au un interes scăzut pentru sex, în special din cauză că nu au energie şi sunt obosiţi. Bărbaţii care suferă de apnee de somn pot  avea un libido scăzut şi niveluri anormal de scăzute de testosteron. Un studiu a descoperit că jumătate din bărbaţii care sufereau de apnee severă secretau mult mai puţin testosteron în timpul nopţii.

5. Somnul insuficient şi bolile de inimă

Oboseala excesivă din cauza încercărilor de a păstra un echilibru între viaţa personală şi viaţa de la serviciu este la ordinea zilei şi riscă sănătatea inimii. Şase ore de somn pe noapte sau mai puţin fac organismul să producă mai multe substanţe nocive şi hormoni care pot conduce la boli de inimă, susţine un studiu. Aceşti hormoni şi substanţe rele pot creşte riscul de infarct, de atac cerebral, dar şi de alte tulburări cum ar fi hipertensiune, colesterol ridicat, diabet şi obezitate. 

6. Somnul insuficient şi leziunile cerebrale

Trebuie să fim foarte atenţi şi să dormim suficient. Un studiu condus de suedezi a descoperit că o noapte albă poate conduce la creşterea nivelului unor molecule care sunt biomarkeri ai leziunilor cerebrale. O creştere a moleculelor cerebrale „neuron specific enolase“ (NSE) şi proteină B S100 care ajută la fixarea calciului indică ţesut cerebral lezat sau o problemă în bariera sanguină a creierului. Uneori, ambele probleme sunt valabile.

7. Somnul insuficient şi moartea

Problemele la inimă şi diabetul nu sunt singurele boli care pot conduce la moartea prematură legată de somnul insuficient. Oamenii care dorm şase ore jumătate până la şapte ore jumătate pe noapte tind să trăiască mai mult decât cei care dorm mai puţin. Un studiu publicat în jurnalul american „Somnul“ a descoperit că cei care dorm mai puţin de şase ore pe noapte sunt de patru ori mai supuşi riscului să decedeze prematur în următorii 14 ani. Câteva nopţi de somn insuficient pot conduce la peste 700 de schimbări genetice care afectează semnificativ sănătatea organismului. Recomandările pentru un somn sănătos spun că un adult trebuie să doarmă între şapte şi nouă ore pe noapte. Această solicitare depinde de factorii genetici şi psihologici, la fel ca şi de vârstă, sex şi tip de somn.


Citeşte şi:

Când trebuie să ne îngrijoreze sforăitul

Sforăitul este o activitate destul de des întâlnită, dar nu este neapărat o cauză de îngrijorare, deşi poate deranja somnul partenerului şi poate conduce chiar la răcirea relaţiilor. Însă nici nu trebuie eliminat atât de uşor, deoarece poate reprezenta un simptom al unor boli destul de grave.

Lipsa somnului poate avea ca efect deteriorarea permanentă a celulelor cerebrale

Somnul insuficient precum şi problemele de somn pot cauza o pierdere permanentă a celulelor cerebrale, informează un nou studiu al cercetătorilor americani, potrivit BBC.

Dormi puţin? N-ai de ce să te lauzi!

Bill Clinton, Thomas Edison sau chiar al nostru Mircea Eliade au făcut tot ce au putut pentru a-şi reduce programul de somn în scopul obţinerii a cât mai multe ore de muncă, de studiu, de cercetare. Ei şi mulţi alţii au încercat să ne convingă că cel mai bun mod de a ajunge în top este să renunţăm la somnul de zi cu zi, să-l scurtăm cât mai mult şi, de fapt, să ne educăm să avem cât mai puţină nevoie de el. Însă nu e chiar aşa.

Cauzele ciudate ale oboselii şi cum putem lupta împotriva lor

De cele mai multe ori ştii de ce eşti obosit. Poate că n-ai dormit azi-noapte, poate că de zile întregi munceşti încontinuu, fără pauză, şi acum ochii te înţeapă şi nu mai poţi să te concentrezi. Cauzele sunt cunoscute şi la fel şi remediile.  Cel mai simplu sună aşa: „Ţi-e somn? Du-te şi te culcă!“ Dar ce se întâmplă atunci când faci totul bine şi tot eşti obosit?

Ce face organismul tău când dormi? Incredibilele etape ale somnului

Somnul nu este o pierdere de vreme, cum am putea fi înclinaţi să credem din cauza ritmului infernal al vieţii. Când dormim se activează procese complicate în organismul nostru cu ajutorul cărora ne simţim refăcuţi şi sănătoşi a doua zi.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite