Femeile dorm mai puţin decât bărbaţii, deşi petrec mai multă vreme în pat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeile petrec mai mult timp în pat, însă dorm ma puţin decât bărbaţii FOTO Shutterstock
Femeile petrec mai mult timp în pat, însă dorm ma puţin decât bărbaţii FOTO Shutterstock

Femeile sunt înclinate să petreacă mai mult timp în pat, deşi dorm mai puţin comparativ cu bărbaţii, conform unui nou studiu.

Cercetătorii britanici de la Universitatea Cambridge au descoperit că doar 39,6% din femeile participante la un studiu au mărturisit că nu au avut nicio problemă cu adormitul, comparativ cu 63,3% din bărbaţii din cadrul aceluiaşi studiu. Cea mai frecventă problemă de somn semnalată a fost trezitul prea devreme dimineaţa, raportată de 14,7% din femei şi de 11,7% din bărbaţi, notează „Huffington Post“.

„Semisomnia“, adică trezitul în mijlocul nopţii fără să mai poţi adormi, a fost raportată de 9% din bărbaţi şi 14,7% din femei. Problemele de somn au fost mai rare printre oamenii care aveau o sănătate bună, care munceau, care aveau studii superioare sau care erau mai tineri.

Acest studiu a mai demonstrat şi că femeile îşi petrec mai mult timp în pat, însă petrec mai puţin timp dormind decât bărbaţii. Mai precis, femeile petrec în medie cu 15 minute mai mult în pat, dar dorm mai puţin cu 11 minute decât bărbaţii.

Există mulţi factori care au legătură cu totalul timpului petrecut în pat, dormind sau nu. Unul dintre aceşti factori este sănătatea.

Femeile cu o stare de sănătate mai salbă nu prea dormeau atunci când se băgau în pat. Oamenii cu multe dificultăţi ale somnului, cum ar fi imposibilitatea de a adormi, trezitul în mijlocul nopţii şi altele, aveau cea mai scăzută proporţie de somn / timp petrecut în pat.

Studiul s-a concentrat pe 8.480 de persoane cu vârsta cuprinsă între 45 şi 90 de ani şi a scos la iveală şi alte informaţii interesante, cum ar fi:

- ora la care se duc oamenii la culcare în fiecare noapte (media) – 22.41

- ora la care se trezesc oamenii dimineaţa (media) – 7.17

 

- în weekenduri, oamenii tind să se ducă la culcare cu 12 minute mai târziu şi să se trezească cu 27 de minute mai târziu

- oamenii cu serviciu petrec mai puţin timp în pat în timpul săptămânii

- oamenii petrec cu 1,5 ore mai mult în pat, în medie, ore în care nu dorm

- oamenii în vârstă petrec mai mult timp în pat, dar mai puţin timp dormind.


Citeşte şi:

Când Moş Ene face rău la gene: dormitul ziua poate da peste cap tot organismul

Somnul din timpul zilei, o necesitate pentru cei care lucrează ture de noapte sau care se distrează până la ore târzii, întrerupe ritmul a aproape o treime din genele tale. E posibil chiar ca această desincronizare a genelor să fie chiar mai gravă decât în cazul somnului insuficient, conform unui nou studiu.

„Epidemia“ tulburărilor de somn: semisomnia

Adormi cu dificultate aproape în fiecare noapte? Somnul îţi este întrerupt de grijile zilei de mâine? Te trezeşti greu şi eşti obosit toată ziua? Ai putea fi una dintre milioanele de victime ale semisomniei.

Somnul insuficient te face să iei decizii greşite

Atunci când dormi prea puţin, eşti ţâfnos înfometat şi uituc. În afară de faptul că ţipi la toată lumea şi mănânci tot ce apuci, somnul insuficient te face să iei decizii proaste cam în toate aspectele vieţii tale.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite